Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Här är Helena Segers strategi – för att hålla sig hemlig

08 jan, 2021 
AvMalin Collin
FotografTT
Helena Seger, Zlatan Ibrahimovics sambo
Hon är sambo med en av fotbollsvärldens största – Zlatan Ibrahimovic. Ändå är hon ovanligt osynlig. Femina tar fram luppen och synar Helena Seger. Varför har hon valt ett liv i skymundan?
Annons
Helena Seger - från chef till fotbollsfruBrand logo
Helena Seger - från chef till fotbollsfru

När Zlatan Ibrahimovic 2002 dubbelparkerade sin Ferrari visste han inte att det skulle leda till kärlek och på sikt familj.

Innanför Ferrarin stod den 12 år äldre Helena Segers Mercedes och hon kom inte ut.

–Jag var på dåligt humör och fräste att han skulle flytta bilen. Jag tror att han blev triggad av min attityd, har Helena Seger tidigare berättat för Elle.

Hennes temperament och pondus lockade Zlatan.

”Hon var inte bara snygg. Hon hade en attityd, liksom, tjafsa inte med mig, och så var hon äldre, och det var var ju spännande”, skriver han i självbiografin Jag är Zlatan.

Sedan dess har det gått 18 år och paret har fått två söner. Zlatan Ibrahimovic är en av världens mest kända fotbollsspelare, medan hans sambo i snart två decennier har hållit sig extremt privat.

Zlatan Ibrahimovic och Helena Seger på en yacht utanför Sardinien.
Zlatan Ibrahimovic och Helena Seger på ­semester på en yacht utanför Sardinien.

Helena Seger hade en egen karriär

Vi vet att hon innan relationen med fotbollsstjärnan hade en egen karriär som marknadsförare med chefspositioner i flera företag.

Annons

Men varför valde hon att ta steget tillbaka när hon träffade Zlatan, och – framför allt – varför har hon nöjt sig med sin undangömda position när så många fotbollsfruar tar plats i rampljuset?

Malin Wollin, som i många år har bloggat under namnet Fotbollsfrun, tycker att det är uppfriskande att Helena Seger har en så hemlig profil.

–Familjen är så otroligt bevakad, jag gissar att hon tycker att det räcker.

Helena Seger har varit konsekvent med en sak: inga sociala medier. I en tid då allt läggs ut på Instagram väljer Helena radioskugga.

–Jag misstänker att Helena klokt nog inser att hon inte kan konkurrera med Zlatans stjärnglans. Risken att uppfattas som en kvinna som försöker utnyttja sin makes framgångar är troligen inte så lockande. Hon hade trots allt en egen karriär långt innan hon mötte Zlatan, säger Niclas Lövkvist, vd på PR-byrån Agency.

Ses alltid som ”Zlatans fru”

Eftersom informationen om Helena Seger är så knapphändig beskrivs hon oftast som shoppingtokig lyxmärkesbärare som bor i en ombyggd kyrka på Östermalm med sönerna, medan Zlatan spelar fotboll i Milano. Samtidigt har hon uttryckt en frustration över att inte få kredd för det hon gjort.

Annons

Kanske hade ett Instagramkonto kunnat nyansera bilden av henne?

–Det skulle kunna vara effektivt om hon till exempel var starkt engagerad i en fråga som hon vill främja. Eller om hon kanske skulle lansera ett eget varumärke. Men hon skulle med stor sannolikhet ändå i allmänhetens ögon alltid i första hand vara ”Zlatans fru”, säger Niclas Lövkvist på Agency.

Malin Wollin tror inte att Helena Segers gåtfullhet är en taktik.

–Om hon hade känt att det var lockande att synas och göra intervjuer så hade hon inte låtit bli. Men jag hade velat veta hur hon är som mamma, om hon har några bra råd, säger hon.

Det sägs att Helena Seger är engagerad i Zlatans affärsmässiga beslut. Som marknadsföringsexpert kanske hon till och med medvetet förstärker Zlatans varumärke.

–Hon och barnen ger Zlatan ännu mer utrymme för sina utspel. Vi inser att han har en annan sida, som familjefar och make. Vi blir alltså mer förlåtande eftersom vi anar att det finns en annan och, enligt vissa, mer sympatisk Zlatan bortom rampljuset, säger Niclas Lövkvist.

4 fotbollsfruar som syns

Maja Nilsson Lindelöf

Maja Nilsson Lindelöf
Maja Nilsson Lindelöf är en influencer att räkna med.

Med över 200000 följare på Instagram och en välbesökt blogg är Maja Nilsson Lindelöf en influencer att räkna med. Hon är gift med fotbollspelaren Victor Nilsson Lindelöf. De bor i Manchester med sonen Ted Louie, född 2019.

Victoria Beckham

Victoria Beckham
Victoria Beckham var med i Spice Girls när hon träffade David Beckham.

Från Spice Girls till fotbollsläktaren gick Victoria Beckham när hon i slutet av 90-talet blev tillsammans med David Beckham. Nu har hon en karriär som modedesigner, har fått fyra barn och anses vara en stilikon. Nyligen skrev hela familjen på ett kontrakt med Netflix för en realityserie.

Ulrika Jonsson

Ulrika Jonsson
Ulrika Jonsson hade en affär med Sven-Göran ”Svennis” Eriksson.

Den i Storbritannien mycket kända programledaren Ulrika Jonsson tog över de brittiska tabloiderna 2002 när hennes affär med dåvarande engelska förbundskaptenen Sven-Göran ”Svennis” Eriksson blev känd. Han var då sambo med Nancy DellOlio och triangeldramat blev en följetong.

Helena Svedin

Helena Svedin
Helena Svedin är gift med Luís Figo.

Den svenska fotomodellen träffade den portugisiska stjärnfotbollsspelaren Luís Figo i mitten av 90-talet. De gifte sig och fick tre döttrar. Hon har synts i mängder av reklam och omslag genom åren. Förra året gjorde det äkta paret ett modelljobb tillsammans.

Annons