Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Jimmy åt ingen mat – köpte dammsugare för 40 000

19 mar, 2024 
AvFelicia Güven
FotografTV3
Jimmy får hjälp av Magdalena Kowalczyk
Jimmy ville hjälpa sina föräldrar, vilket innebar att han själv gick 3 600 kronor back varje månad – och i stort sett slutade äta för att gå runt.
Magdalena Kowalczyk från Lyxfällan hjälper inte bara Jimmy att få ordning på hans ekonomiska situation, hon ger dessutom Feminas läsare några ekonomiska råd när det gäller att hjälpa andra.
– Trygga din egen situation innan du stöttar någon annan ekonomiskt.
Annons
Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomiBrand logo
Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomi

I ett av avsnitten i det omtyckta TV3-programmet Lyxfällan fick tittarna följa med Magdalen Kowalczyk när hon skulle hjälpa Jimmy ur hans svåra ekonomiska sits.

Jimmy visar sig vara en generös person och alltid velat hjälpa andra i sin omgivning. Fyra år innan programmet spelades in tog han ett lån på nästan en halv miljon kronor för att hjälpa sina föräldrar som hamnat i en ekonomisk knipa. Till en början betalde föräldrarna tillbaka varje månad, men när deras ekonomiska situation plötsligt förändrades slutade avbetalningarna komma in. I samband med detta hade Jimmy även börjat plugga, vilket försvårade situationen ytterligare. När Lyxfällans Magdalen Kowalczyk möter honom har det gått så långt att han prioriterat bort mat för att få budgeten att gå ihop.

Annons

– Jag är glad att jag inte är hos Kronofogden än, men jag har å andra sidan heller inte råd att köpa mat, säger Jimmy i programmet.

Jimmy får nu hjälp av Magdalena Kowalczyk i Lyxfällan.
Jimmy vill hjälpa så många han kan i sin omgivning.Foto: TV3

Dammsugare värd 40 000 kronor

Med en inkomst på 22 900 kronor efter skatt, utbetalningar från CSN och en timlön som busschaufför, går Jimmys budget inte ihop. Första gången Magdalena besöker hans hem hittar hon dessutom prylar som inte alls rimmar med den tighta budget han bör leva efter. Exempelvis hittar Magdalena flera dammsugare i hans hem, värda flera tusen kronor. Och trots att en av dem visade sig vara värd 40 000 kronor, vill Jimmy inte bli av med den.

– Jag vill först och främst skaka lite liv i Jimmy. Han är nog väldigt trött efter ha jobbat och oroat sig så mycket. Jag vill att han bestämmer sig att livet ska vara bättre än så här och börja jobba, säger Magdalena i programmet.

Annons

Får nu hjälp av Lyxfällan

Magdalena kommer fram till att Jimmy har lån på 6 400 kronor varje månad och övriga kostnader på totalt 5 900 kronor varje månad. När hon tar fram budgettavlan visar den att Jimmy går back 3 600 kronor varje månad. Magdalena förklarar i programmet att det är tack vare att han lever så pass snålt och knappt äter någon mat som gör att summan inte är högre.

– Känns som en käftsmäll. Det var läskigt att skriva på kontraktet, men det är något som måste göras, säger Jimmy i Lyxfällan.

Med Magdalenas hjälp har Jimmy numera ändrat sitt beteende, efter att ha börjat ta sin ekonomiska knipa på allvar. För att månadsbudgeten skulle börja gå ihop ringde Jimmy sina föräldrar och lyckades sätta an avbetalningsplan som fungerade för båda parterna. Han lyckades även sälja sina bilar, prylar i hemmet och säga upp onödiga abonnemang.

Efter hjälpen från Lyxfällan gick Jimmy fortfarande back med hela 5 600 kronor varje månad på grund av minskad inkomst, men hoppas på ett jobb som lokförare när han studerat klart, vilket kan hjälpa honom ur sin ekonomiska knipa.

Annons

– Jag känner mig glad, känner en form av inspiration och känner att jag fått motivation till att göra saker, avslutar Jimmy.

Jimmy går back 3 600 kronor i månaden.
Jimmy får hjälp av coach Philip Diab i Lyxfällan.Foto: TV3

Råd från Lyxfällans-Magdalena

I samband med programmet ger Magdalena dessutom alla läsare några extra råd om hur man ska tänka när det kommer till sin ekonomi och hur man ska tänka kring att hjälpa andra eller inte.

– Du ska absolut vara en snäll och hjälpsam person. Men det är samma regel som på flygplan, du måste först sätta syrgasmasken på dig själv för att kunna hjälpa andra. Den gäller i allra högsta grad även när det kommer till ekonomi. Man ska förstås hjälpa andra om man kan, men inte på sin egen bekostnad. Mitt råd är att alltid trygga din egen situation innan du stöttar någon annan ekonomiskt. Sedan ska du självklart vara en bra vän och lyssna och hjälpa till så mycket du kan. Men man ska aldrig äventyra sitt eget ekonomiska välbefinnande. Det är helt enkelt inte värt det.

Se hur du handlar du billig mat- 5 tips i matbutikenBrand logo
Se hur du handlar du billig mat- 5 tips i matbutiken
Annons