Hushållsarbete påverkar pensionen negativt
1:03

Efter reklamen: 7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i Sverige

(1:03)

Slå på ljud

I företaget "Familjen AB" är kvinnan i regel den outtalade projektledaren. Förutom att rodda med nya vinterkläder, hålla reda på födelsedagar och utflykter gör dessutom kvinnor generellt mer hushållsarbete.

Studier visar att kvinnor i genomsnitt lägger en timme mer per dag än sin partner på obetalt hushållsarbete. Det motsvarar alltså 30 timmar mer arbete i månaden. Det skriver Swedbank.

Kvinna som diskar

Jobbar du också oavlönat en timme mer varje dag, än din partner?

I genomsnitt har kvinnor en lägre pension än män och en av anledningarna till det är att fler kvinnor jobbar deltid för att få ihop vardagen med barn.

– Det får två effekter: dels får kvinnan lägre avsättning till sin egen pension och dels kan partnern som jobbar heltid satsa mer på sitt jobb och få en ännu bättre löneutveckling, säger Madelén Falkenhäll, analytiker på Swedbank, i en intervju.

Ekonomi

10 år kvar till pensionen - så här mycket pengar behöver du spara

Så mycket förlorar kvinnor i pension

Hon menar att 30 timmar avlönat arbete per månad, istället för oavlönat, skulle kunna innebära tusenlappar varje månad i pensionsavsättning. För att visa vad detta ger för ekonomiska konsekvenser i praktiken ger hon exempel ur olika branscher:

För någon som arbetar som grundskollärare med en inkomst på 26 500 kronor per månad motsvarar en timmes arbete per dag 1 100 kronor i pensionsavsättning (allmän pension plus tjänstepension). För en undersköterska motsvarar den 900 kronor och för en controller 2 300 kronor per månad.

Ekonomi

Så kan kvinnor få kontroll över hushållskostnaderna

Kompenseras av din partner

För att slippa bli lidande ekonomiskt av att gå ner i tid, eller dra ett större lass i hemmet, bör du som kvinna kompenseras för att uppnå jämställdhet.

– Den som gör mer i hemmet bör kompenseras för det. Är man gift eller registrerade partners kan den som tjänar mer till exempel föra över pensionsrätter för premiepension till sin partner. Ett annat bra alternativ är att den som tjänar mer hjälper till med ett privat pensionssparande till den som tjänar mindre, och det sparandet bör vara enskild egendom för att skyddas i händelse av skilsmässa, säger Madelén Falkenhäll.

Källa: Swedbank

Kvinnor drabbas hårdare i skilsmässa – har inte råd att bo kvar