Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Pensionsekonomen: “Så behåller du ditt pensionssparande vid en separation”

07 sep, 2021 
AvSara Schedin
Fotograflänsförsäkringar, TT
Om du skiljer dig kan dina pensionspengar komma att ingå i en bodelning. Här förklarar vi hur du ska gå tillväga för att undvika att din partner får hälften av allt du har sparat.
Annons
6 saker du vill veta om Petter StordalenBrand logo
6 saker du vill veta om Petter Stordalen

Hoppas på det bästa, men planera för det värsta. Det är Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chirehs främsta råd till dig som är gift eller sambo.

– Kärleken må vara evig för vissa, men inte för alla. Därför gäller det att ligga steget före när det kommer till viktiga beslut gällande den gemensamma ekonomin. När du är mitt uppe i en separation är det ofta för sent att exempelvis se över dina pensioner och vad som händer med dem när ni går skilda vägar, förklarar hon.

Pension kan ingå vid bodelning

Din pension består av flera olika delar. Förutom den allmänna statliga pensionen, där även premiepensionen ingår, får nio av tio svenskar en tjänstepension från sin arbetsgivare. Utöver det har många även ett privat pensionssparande.

Annons

– De flesta har koll på att bilen och bostaden ingår i bodelningen vid en separation, men inte på att även de dolda inkomsterna, som exempelvis ett pensionssparande också kan behöva delas upp, säger Trifa och tillägger:

– Det gäller dock bara om du är gift. Enligt sambolagen är alla typer av pensionssparande privat egendom.

Glöm inte registrera pensionen i äktenskapsförordet

Som gift behåller du din allmänna pension samt din tjänstepension, om den ägs av din arbetsgivare, vid en skilsmässa. Alla andra sparformer kommer du att behöva dela på med din partner om ni inte upprättar ett äktenskapsförord.

– För att göra ett privat pensionssparande till enskild egendom behöver både du och din make eller maka skriva under ett äktenskapsförord som måste registreras hos Skatteverket för att vara giltigt. Därför är det viktigt att planera väl innan man hamnar i en situation där den ena partnern kanske inte vill skriva under, säger Trifa och fortsätter:

Annons

– Det bör också tilläggas att tjänstepensionen räknas in i bodelningen om du är egen företagare. Detta eftersom du då både är försäkringstagare och försäkringsgivare. Därför bli ett sådant avtal om möjligt ännu mer betydelsefullt om du driver eget.

Hur blir din ekonomi om din partner går bort?

Om ni inte själva väljer att gå skilda vägar, kommer döden i sinom tid att skilja er åt. Förhoppningsvis är det många år kvar till dess, men det kan ändå vara en idé att se över vad det skulle innebära för dig rent ekonomiskt om din partner går bort, och vice versa.

– Alla par bör sätta sig ner vid middagsbordet med papper och penna i hand och leka Morden i Midsomer, det vill säga döda varandra fiktivt och skriva ned hur det påverkar ekonomin. Passa samtidigt på att se över vilka skydd som ingår i era olika pensioner och att de är ikryssade. Ett efterlevandeskydd innebär en stor ekonomisk trygghet för din familj om du dör.

– Att planera inför framtiden handlar om att göra dig mindre sårbar om din livssituation förändras. Även om pension kan kännas tråkigt och kanske inte är något du prioriterar att prata om en fredagskväll, är det ändå viktigt att du tar dig den tiden tillsammans med din make eller maka, tillägger Trifa.

Annons