Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så gör du barnen mer ekonomiskt medvetna – 5 tips

02 sep, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt, pexels
Vill du lära dina barn mer om pengars värde och få dem att bli mer ekonomiskt medvetna? Här är expertens fem tips.
Annons
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmartBrand logo
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmart

Sverige befinner sig i en lågkonjunktur. Ett faktum som påverkar de flesta hushåll. Många barn i dag vet, allt för väl, att deras föräldrar har det sämre ställt. Men många barn är också ekonomiskt omedvetna, och har ännu inte lärt sig pengars värde. Hur gör man barn mer medvetna om hur pengar fungerar, i en tid då fysiska pengar nästan helt försvunnit, och ersatts av swish, telefonbetalning och kort? Hur får man dem att få ett sunt ekonomiskt tänk och en bra inställning till pengar och att köpa saker, utan att för del skull stressa dem och göra dem FÖR medvetna, eller oroliga?

Här är ekonomiexperten och sparekonomen Shoka Åhrmans bästa tips!

– Jag har själv haft turen att växa upp i en familj där mina föräldrar var måna om att ge mig en förståelse för pengars värde vilket jag har haft stor nytta av senare i livet. När jag själv fick barn ville jag skapa samma förutsättningar för mina pojkar, slår Shoka fast.

Annons

Så gör du barnen ekonomiskt medvetna

1. Låt barnen få vänta

Som förälder vill man ofta ge sina barn det de vill ha NU. Därför kan det vara bra att försöka motstå frestelsen att spontanköpa saker till barnen. Därför försöker jag införa en önskelista, eller kanske ännu bättre av månads- eller veckopengen? Om barnen lär sig att på egen hand få spara ihop till sina små och större drömmer så kommer de sannolikt att få en bättre förståelse för pengarnas värde.

2. Ge presenter som räcker längre

En sak som jag lärt mig är att riktigt små barn inte har så stor glädje av alla presenter de får. Oftast är det själva paketöppnandet som blir det roligaste momentet på barnkalaset. Därför är det kanske inte heller leksaksaffären som är det enda stoppet. När ditt barns ka få ett present eller du ska själv ge bort presenter fråga istället föräldrarna om det finns möjlighet att sätta över lite pengar i ett månadssparande. På så vis kan dina pengar få möjlighet att med åren växa till en riktigt fin present. Slå in kortet eller köp något symboliskt så går barnet inte miste om presentpappersleken.

Annons

3. Ge barnen förtroende

Låt barnen i så hög utsträckning som möjligt själv ansvara för sina egna pengar. När barnen är mogna för det kan du höja månads- eller veckopengen och ge dem förtroendet att själva betala för exempelvis biobesök, kläder och musikevenemang. Du kan också uppmuntra barnen att spara till ett långsiktigt mål. Varför inte vid sidan av barnsparandet även starta ett eget konto till barnen där ni tillsammans kan se över placeringar?

4. Starta affär

Hur gulligt är det inte med barn som säljer hallonsaft för en tia? Mitt råd i dessa lägen är alltid – köp! Att låta barn starta loppisar och sälja grejer är ett bra sätt att göra dem prismedvetna. Låt barnen göra en utrensning bland sina leksaker och sortera ut dem som de leker minst med. Du kan sedan tillsammans med barnen lägga upp sakerna på till exempel en säljsajt. När pengarna kommer in kan barnen använda dem till att köpa det där spelet eller klädesplagget som de för tillfället drömmer om. Du kanske också ta med barnen till en bakluckeloppis eller låta dem starta ett klassiskt saftstånd.

Annons

5. Lär barnen tänka hållbart

Precis som bland oss vuxna upplever jag att det finns en slit-och-släng-mentalitet bland många barn. Förutom att undvika att köpa nya saker till barnen när det går sönder eller försvinner så är det bra att lära barnen att tänka miljömedvetet. Se till att de får en förståelse för att ta hand om sina grejer och uppmuntra dem att i första hand leta på second hand-sajter när de önskar sig något nytt. Barn växer snabbt och det går ofta hitta skridskor, kläder, cyklar och annat på nätet i ett väldigt bra skick. Detsamma gäller förstås omvänt. Om barnen har tröttnat på sina leksaker eller växt ur sina kläder försök lära dem den goda vanan att i första hand ge bort, sälja eller byta bort sakerna.

Annons