Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så gör du eget äppelmos – billigt och gott

02 okt, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt, PEXELS
Trädgården full av äpplen? Eller har du varit på självplock? Såhär gör du höstens godaste, billigaste och enklaste äppelmos!
Annons
Se hur du handlar du billig mat- 5 tips i matbutikenBrand logo
Se hur du handlar du billig mat- 5 tips i matbutiken

Just nu är det äppelsäsong! Många har trädgården full av härliga äpplen, eller så kanske du har varit på självplock, eller fått en hink av en generös granne? Men, vad ska man egentligen göra av alla äpplen? Äppelpaj? Äta som de är? Ja, gott – men inte så hållbart om man har flera kilo. Det allra bästa är nog att göra mos. Mos som du kan ha under hela året: på gröten, till pannkakan, att ge bort! Äppelmos utan tvekan säsongens godaste, enklaste och billigaste lilla extra!

Men, hur gör man mos? Självklart vill vi att det ska gå snabbt och enkelt. Feminas bloggare Maud Onnermark tipsar om sitt allra bästa recept. Det bästa av allt? Du behöver inte skala eller kärna ur äpplen och du behöver ingen passertillsats eller köksmaskin.

Annons

”Det enda som behövs är en vanlig potatispress. Moset blir dessutom så gott för att jag bakar det i ugnen så alla smakämnen blir bara mer koncentrerade. Du sötar precis så mycket som du själv vill. Vill du ha det helt osötat funkar det också men då måste du frysa in det. Frys då in i små förpackningar så kan du bara ta fram så mycket som du gör av med inom några dagar”, skriver Maud Onnermark, i sin blogg.

Äppelmos – lättlagat och snabbt recept

Det som krävs är en vanlig potatispress. Det här är ett smart sätt om du saknar köksmaskin med passertillsats och vill göra äppelmos. Du behöver varken skala eller kärna ur äpplena.

Ingredienser (till cirka 2 kg äppelmos)

  • 2 kg äpplen, någorlunda jämnstora
  • strösocker efter smak
  • citronsyra eller askorbinsyra

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Lägg någorlunda jämnstora äpplen i en långpanna eller i en form som går in i ugnen. Picka äpplena med en provsticka eller en gaffel. Baka dem mjuka mitt i ugnen cirka 35 minuter eller tills de är mjuka. Lägg över ett bakplåtspapper så skvätter det inte i ugnen. Tiden beror på storleken på äpplena och hur mogna eller hårda de är. Titta till dem då och då. Låt dem gärna svalna en stund på plåten.
  3. Pressa de mjuka äpplena genom potatispress direkt ner i en stor bunke. Plocka bort skal och kärnhus allt eftersom de fastnar i pressen och är lätta att ta bort.
  4. Söta moset lätt efter smak och tillsätt 1 kryddmått citronsyra eller 1 kryddmått askorbinsyra per liter passerat mos. Blanda först citron- eller askorbinsyran i lite av moset och bland sedan med resten av moset. Söta efter smak. För lättsockrat mos cirka 1-1½ deciliter socker per liter passerat mos. Ska det kylförvaras måste man ha mycket mer socker än om man ska frysa moset. Häll upp i rena burkar och sätt på lock.
Annons