Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Experten: Så hittar du ditt drömjobb – 6 knep

17 apr, 2023 
AvJohanna Bengtsson
FotografPexel
Kvinna som vill byta karriär och har fått tips för att hitta sitt drömjobb
Hör du också alla andra prata om att de har ”hittat sitt kall” och skuttar ur sängen varje morgon? Det är inte för sent att byta bana och hitta just ditt drömjobb. Här är expertens sex bästa tips!
Annons
Checklista: 5 viktiga saker att göra direkt om du blir arbetslösBrand logo
Checklista: 5 viktiga saker att göra direkt om du blir arbetslös

Varannan svensk vill byta arbetsplats. Det visar en undersökning från HR-techföretaget Personio. Anledningen till att 50 procent av befolkningen inte är nöjda på sin arbetsplats är främst på grund av stress. Men även av anledningar som utebliven löneökning eller bonus, en önskan att jobba i en annan bransch och utebliven uppskattning på arbetsplatsen.

Experten: Våga på någonting nytt

Även om du inte trivs på din nuvarande arbetsplats, eller har blivit uppsagd, kan det vara svårt att veta var du vill jobba härnäst. Marjoe Attermo Alm är karriärrådgivare på rekryteringsföretaget Aventus. I en artikel i Dagens Nyheter uppmanar hon jobbsökande att inte enbart söka jobb som ligger ute i annonser.

– Tänk istället på tre arbetsgivare som du skulle ge din högra arm för att jobba hos. Mejla dem, gör en spontanansökan. Då har du också all makt själv att följa upp hur det går, säger Marjoe Attermo Alm till Dagens Nyheter.

Annons

Du ska inte heller underskatta din egen förmåga. De färdigheter och erfarenheter som du har i din nuvarande bransch kan vara en jättestor fördel i en annan bransch.

– Man glömmer ofta bort hur viktiga personliga kvalitéer är, även om det såklart är viktigt att du uppfyller kravprofilen på det nya jobbet, Många har ett tunnelseende när det kommer till att leta nya jobb, till dem säger jag: våga prova.

6 tips för att hitta ditt drömjobb

Här ger karriärrådgivaren Marjoe Attermo Alm sina bästa tips för att hitta ditt drömjobb.

  1. Börja fundera på var du är i livet just nu. Har du något jobb som du gått och funderat på genom livet som du alltid velat prova?
  2. Vilka är dina drivkrafter? Vad är du beredd att lägga 40 timmar i veckan på?
  3. Försök att se förbi titlar och arbetsuppgifter. Vilka egenskaper sitter du på? Skulle de kanske kunna passa i någon annan bransch? Fråga din omgivning vad de tycker att du har för kvalitéer, och vad de tror att du skulle passa som.
  4. Om du inte hittar något på de annonser som ligger ute så vänd på det. Vilka företag eller arbetsplatser skulle du vilja arbeta på? Gör en spontanansökan dit.
  5. Kan du sätta dig i skolbänken igen om det är vad som krävs för ditt drömjobb? Regeringens nya omställningsstöd har öppnat nya möjligheter.
  6. Använd dina kontakter. Om det så är via Linkedin eller din grannes mamma så kan det vara behjälpligt. Du vet aldrig om personen du berättar för har tips på hur du kan hitta ett nytt jobb.
Annons