Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så minskar du bränsleförbrukningen – och sparar pengar

09 okt, 2023 
AvJohanna Lejon
FotografPEXELS, TT

Såväl bensin som diesel gräver hål i plånboken hos många dessa dagar. Men visst finns det knep att ta till, knep som gör skillnad då du tankar. Här är expertens bästa tips!

Annons
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmartBrand logo
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmart

Just nu är drivmedelspriserna skyhöga. Ett faktum som påverkar många människors ekonomi, speciellt alla som bor i glesbygd, i områden med dåligt utbyggd kollektivtrafik och på ett eller annat sätt inte har möjlighet att låta bilen stå.

Men, vad beror de höga priserna på? Allt hänger, förstås, ihop med att oljepriset på världsmarknaden är rekordhögt, något som sparexperten och ekonomen Shoka Åhrman har berättat mer om i ett blogginlägg.

Så, finns det få något man själv kan göra, för att spara pengar då det kommer till drivmedel? Ja, faktiskt! Många bäckar små brukar man ju säga och i det här sammanhanget stämmer det verkligen. Nedan kan du läsa Shoka Åhrmans bästa tips.

Så minskar du bränsleförbrukningen och sparar pengar – 5 tips

  1. Kör med ecodriving . Ecodriving är något alla som tar körkort numera får lära sig. Det handlar bland annat om att motorbromsa, planera sin körning och hoppa över vissa växlar för att alltid sträva efter att köra på en så hög växel som möjligt.
  2. Pumpa däcken. Se till att köra med pumpade däck. Om bilen kan rulla lättare drar den mindre bränsle. Dessutom lever däcken längre.
  3. Använd motorvärmare. Att värma upp motorn med en motorvärmare innan körningen bidrar bland annat till att katalysatorn börjar fungera snabbare, slitaget på motorn blir lägre medan bränsleförbrukningen sjunker.
  4. Kör inte med onödig last. Ju tyngre bil, desto mer energi krävs. Kör inte omkring med saker i bagageutrymmet i onödan. Detsamma gäller för luftmotstånd – montera ner takboxen om den inte används.
  5. Låt bilen stå. Det kan låta självklart, men ofta tar vi bilen i onödan. En promenad, cykelutflykt eller busstur kan vara minst lika effektivt om man bara ska till fotbollsträningen, mataffären eller återvinningen.
Annons