Artikeln innehåller reklamlänkar
pensionsuttag
Så mycket behöver du ha i buffert - för att klara en kris
0:56

Efter reklamen: Så mycket behöver du ha i buffert - för att klara en kris

(0:56)

Slå på ljud

Hälften av de över 55 år oroar sig för om pensionen ska räcka. Det visar en undersökning från Swedbank. Oron är i vissa fall obefogad, menar Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank.

Oron handlar i många fall om ovissheten över hur stor- eller liten pension man kommer att få. Man har helt enkelt inte satt sig in tillräckligt i vad ens pensionsval innebär.

Så kan kriget i Ukraina påverka din pension – ekonomen förklarar

Viktigt ha koll på pensionsuttaget

En ny Sifo-undersökning med beräkningar från Swedbank visar att över hälften av de över 55 år planerar att ta ut hela eller delar av sin tjänstepension under ett antal begränsade år, i stället för under resten av livet. Något som kan få stora konsekvenser i privatekonomin, om man inte är beredd på vad det innebär.

– Det är viktigt att tänka igenom hur man vill ta ut sin tjänstepension och att man förstår effekten av sina val. De som exempelvis väljer tidsbegränsat uttag och inte har koll på vad det innebär kan få se stora konsekvenser för privatekonomin den dagen tjänstepensionen är slut och inkomsten kanske minskar med 30-40 procent, säger Madelén Falkenhäll i ett pressmeddelande.

kvinna som pratar i telefon

Ta reda på förutsättningarna för din pension för att skapa ett lugn inför pensioneringen.

Fåtal år eller livslångt uttag?

Den statliga pensionen, så kallade ”allmänna pensionen” betalas från den dag du går i pension och fortsätter livet ut. Du kan välja att ta ut den på 100, 75, 50 eller 25 procent och du kan även pausa uttaget eller ändra dina val.

Tjänstepensionen däremot väljer du om du vill ha utbetald hela återstoden av ditt liv eller under ett visst antal år, som till exempel fem, tio eller femton år.

– Ett tidsbegränsat uttag ger högre månadsbelopp, men när de åren har gått är tjänstepensionen slut. Med livsvarigt uttag blir månadsbeloppet lägre men betalas livet ut. Det är också viktigt att känna till att när utbetalningen för tjänstepension väl har börjat går det inte att ändra sina val, säger Madelén Falkenhäll.

För den som inte har satt sig in i sina val, eller som har tagit ut en stor summa pengar de första fem åren, men inte sparat undan, kan resterande år bli tuffa.

Orolig över pensionen? Så får du mer pengar som pensionär

Skillnaden i kronor

För att visa hur stor skillnaden blir i inkomst har Swedbank räknat ut skillnaden för olika yrkesgrupper och antal år de valt att ta ut tjänstepensionen:

· För en grundskollärare kan pensionen minska med drygt 14 000 kronor (från 32 600 till 18 900 kronor) från en dag till en annan om hen väljer att ta ut tjänstepensionen på tio år.

· För en butiksanställd minskar pensionen med drygt 7 000 kronor respektive knappt 14 000 kronor i månaden om hen väljer att ta ut tjänstepensionen på fem eller tio år.

· För en höginkomsttagare som tar ut sin tjänstepension på fem år kan pensionen sjunka med 55 000 kronor, från 78 600 till 23 400 kronor, när de fem åren har gått.

Glöm inte den extra skatten

Om du räknas som höginkomsttagare har du ytterligare en aspekt att ta hänsyn till. Även pensionärer som har en inkomst (pension) på över omkring 52 000 kronor i månaden måste betala vanlig skatt, men också ytterligare 20 procent på den del av inkomsten som överstiger 52 000 kronor.

Detta innebär att mer av dina pensionspengar kommer att försvinna i skatt om du tar ut en högre summa pengar under några få år, än om du tar ut en mindre summa under flera års tid.

6 tips inför pensionen

Här ger Swedbank och sparbankerna sina bästa tips och råd inför pensionen.

  1. Gå in på minpension.se och gör din pensionsprognos. Där kan du även se hur pensionen påverkas utifrån om du tar ut din tjänstepension under några år eller livsvarigt.
  2. Hör av dig i god tid till Pensionsmyndigheten för din allmänna pension och till de som förvaltar din tjänstepension för uttag av den.
  3. Tar du ut tjänstepension under några begränsade år blir pensionen högre, men sjunker sedan från en dag till en annan.
  4. Vill du veta hur hög pension du kommer ha resten av livet är livsvarigt uttag av tjänstepension att föredra. Men då blir månadsbeloppet lägre jämfört med om du tar ut under några få år.
  5. När väl utbetalningen av din tjänstepension har börjat kan du inte ändra. Får du tjänstepension från flera olika håll kan du ta någon under tidsbegränsad tid och någon eller några livsvarigt.
  6. Se över om du har eller vill ha efterlevandeskydd på din tjänstepension. Tänk då på att pensionen blir lägre.

Källa: Swedbank (länk till NK)

Mest läst