Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så mycket kostar ett husdjur

19 sep, 2021 
AvSara Schedin
Fotograftt
Gullig katt och hund
En söt liten katt eller en fluffig hund? När du funderar på att skaffa husdjur står du inför många val. Men du får inte glömma bort att ett husdjur också kostar. Här går vi igenom de vanligaste utgifterna som du kan förvänta dig när du öppnar ditt hem för en ny vän.
Annons
TV: Från rookie till börshaj - så gör duBrand logo
TV: Från rookie till börshaj - så gör du

När pandemin kom och hemarbete blev det normala, valde många att skaffa ett husdjur. Och trenden ser ut att hålla i sig. För att du enkelt ska kunna få en översikt över vilka kostnader du kan förvänta dig, har vi sammanställt de vanligaste utgiftsposterna för husdjur – samt vad du kan räkna med för årskostnad för några av de populäraste valen.

Stor skillnad i inköpspris mellan olika husdjur

Priser på olika husdjur kan variera kraftigt. En hund eller en katt kan kosta allt från några tusenlappar upp till tiotusentals kronor, medan en akvariefisk eller en kanin i regel kostar några hundra kronor. Oavsett vilket djur du väljer är det viktigt att du ser till att köpa den från en seriös uppfödare. Väljer du en mindre nogräknad aktör, finns risken att djuret har ärftliga sjukdomar eller andra skador.

Annons

Försäkringskostnader för ett djur

Om du väljer att skaffa ett lite större husdjur, exempelvis en hund eller katt bör du teckna en djurförsäkring. Utan försäkring blir det dyrt om ditt husdjur till exempel skulle behöva opereras. Den månatliga kostnaden för en djurförsäkring anpassas efter djurets ålder, var du bor, samt vad du vill att den ska täcka. Men det normala är mellan några hundralappar och upp till tusen kronor i månaden för en katt eller hund.

Kostnader för mat beror på djurets storlek

Generellt beror storleken på matkostnader på hur stort djuret är. Mat för en liten akvariefisk kostar inte mer än femtio kronor per månad, medan en större hund kan behöva mat för tusen kronor. Kostnader för mat kan även variera beroende på vilken standard du vill ge ditt husdjur, då mat finns i många olika kategorier och prisnivåer.

Behöver husdjuret utrustning?

Sist men inte minst kräver många djur någon form av utrustning. En akvariefisk behöver ett akvarium och en vattenpump, ett marsvin behöver en bur och ett litet motionshjul och en hund behöver koppel samt en transportbur för längre bilfärder. Innan du skaffar ett husdjur bör du därför titta upp vilka tillbehör som du kommer att behöva.

Så här mycket kostar vanliga husdjur

Genomsnittlig årskostnad:

1. Hund, 7127 kr

2. Katt, 3103 kr

3. Kanin, 2271 kr

4. Guldfisk, 895 kr

Källa: Expressen

TV: Här är 8 kändisar som älskar sina husdjurBrand logo
TV: Här är 8 kändisar som älskar sina husdjur
Annons