Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så påverkas jobben, boräntorna och privatekonomin när ekonomin tar fart igen

02 sep, 2021 
AvAnna Björe
FotografLänsförsäkringar
Länsförsäkringars chefekonom Alexandra Stråberg
Nu börjar ekonomin här hemma och i världen återhämta sig, trots att pandemin inte är över. Hur påverkar det här jobben, boendet och vår privatekonomi? Vi frågade experten som tipsar om hur vi ska agera framöver.
Annons
Lär dig de 5 olika förlåtspråkenBrand logo
Lär dig de 5 olika förlåtspråken

Efter ett och ett halvt år av pandemi är vi vana vid oroande nyheter. Men nu börjar det ljusna i horisonten. Inte minst ekonomin börjar ta sig. Företagens produktion ökar och tillväxten har tagit rejäl fart.

Men varför är arbetslösheten fortfarande hög? Och varför har bostadspriserna stigit så mycket under det gångna året? Börsen ska vi inte tala om - den störtdök först och sedan har den gått som tåget.

Det här ger avtryck i din ekonomi

Allt det här märks i våra plånböcker. Alexandra Stråberg är chefekonom på Länsförsäkringar. Hon säger att vi befinner oss i ett ekonomiskt läge med många obalanser och det kan skapa förvirring

-Den statistik vi får nu är präglad av pandemin. När siffrorna visar stark tillväxt är det jämfört med ett svagt fjolår, det ska man komma ihåg. Så det gäller att se allt i ett större perspektiv, säger hon.

Annons

När du sitter vid köksbordet och betalar räkningar beror saldot på ditt konto inte enbart på dig, ditt jobb och vad som händer i din närmaste omgivning. Hur regionen du bor i, Sverige och världen mår ekonomiskt sätter avtryck i allas våra hushållskassor.

-Sverige är ett litet land och vi är i ett läge med god ekonomisk återhämtning och en stark tillväxt som är på väg mot det normala. Men vi är beroende av omvärlden. USA och Kina drar och även Europa är på gång, och det är positivt för oss.

Vi har förändrat vårt sätt att arbeta och leva

Men eftersom vi befinner oss i ett läge med pandemi, lågkonjunktur och stark återhämtning på en och samma gång blir det stökigt. Signalerna kan verka förvirrande, framhåller hon.

-Vissa branscher har klarat pandemin bra, industrin tuffar på. Andra, som flyget, har tagit större skada. Stödåtgärderna har hjälpt men det har även skett förändringar i samhället och vårt sätt att arbeta och leva som vi behöver förhålla oss till framöver.

Annons

Företagen har ändrat arbetssätt, på gott och ont. Det digitala har tagit en stor roll och det är inte säkert att alla som korttidspermitterats får jobben tillbaka. Ungdomarna som ska bygga landet vidare kan ha tappat framtidstro under den turbulenta tiden med hemmastudier och snävt socialt umgänge.

Viktigt med buffert för att klara tuffa tider

En lärdom av pandemin är vikten av en buffert. Sverige som land var väl rustat ekonomiskt och med starka finanser och har gått jämförelsevis helskinnat genom pandemin.

-Det går att översätta till privatekonomin, hur viktigt det är med en reserv för sämre tider. Se över risken i hushållsbudgeten och se till att ha resurser och/eller försäkringar för att klara arbetslöshet eller sjukdom, säger Alexandra Stråberg.

Vad händer framöver?

Är det läge att byta jobb? Köpa hus? Spara mer i fonder och aktier? Alexandra Stråberg förklarar hur allt hänger ihop.

+Tillväxten. Företagen producerar varor och tjänster och återhämtningen i ekonomin går snabbt. Men den har ännu inte gett generella kostnadsökningar – inflation - och det borgar för att räntorna fortsätter vara låga.

Annons

+Räntan. Bostadsräntorna styrs bland annat av styrräntan som är på en mycket låg nivå. Att Riksbanken ska höja styrräntan inom kort är inte troligt. Inflationen och arbetslösheten tyder inte på det.

+Inflationen. Vissa varor har stora prisökningar, andra inte, och totalt sett är prisökningstakten inte oroande. Riksbankens mål är att inflationen ska vara 2 procent och den påverkas i nuläget mer av arbetsmarknaden.

+Jobben. Hårt tryck på arbetsmarknaden och företag som söker arbetskraft med ljus och lykta ger stigande inflation. Lönerna ökar och produktionskostnaderna stiger. Det trycket finns inte idag. Arbetslösheten är fortfarande hög eftersom företagen är försiktiga och inte vågar anställa så här tidigt i återhämtningen.

+Bostadspriserna. Trots osäker ekonomi har efterfrågan på lägenheter och hus varit hög de och eldat på priserna. Att det skulle komma en stor dipp i bostadspriserna inom den närmaste tiden är inte att räkna med så länge det finns fler köpare än säljare.

+Börsen. Den har tuffat på uppåt i rask takt det senaste året. Men det gäller att vara realist och inte tro att senaste årets uppgång ska fortsätta i all evighet. Sparande som ska användas inom fem år ska inte vara på börsen. Men ska du spara på längre sikt kan du låta pengarna ligga kvar i dina fonder och aktier.

Annons