Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Experten: Så sparar du lättast ihop 100 000 kronor – på kortast tid

26 feb, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Frida Bratt spartips
Att ha ett stadigt sparkonto är något som många drömmer om, men att lyckas spara ihop en miljon känns främmande och omöjligt.
Men för bara några hundralappar i månaden är det faktiskt möjligt att spara ihop 100 000 kronor på tio år!
Ekonomiexperten Frida Bratt ger oss sina bästa och smidigaste spartips, för att hjälpa Feminas läsare att spara så effektivt som möjligt.
Annons
Ekonomitips från "Lyxfällans" experterBrand logo
Ekonomitips från "Lyxfällans" experter

Vi är många som drömmer om ett ordentligt sparkonto – att ha en diger buffert för oförutsedda händelser, eller för att ha råd med en trevlig resa eller något annat vi längtar efter. Men hur gör man för att få pengarna att växa egentligen? Att komma upp i 100 000 kronor kan kännas främmande och långt borta, men faktum är att det inte behöver ta så lång tid att spara ihop som du kanske tror.

Sparekonomen Frida Bratt arbetar på Nordnet, men många känner igen henne från TV4:s Nyhetsmorgon. Hon konstaterar att man inte kan få fram 100 000 kronor över en natt, men att det finns knep att ta till.

– Det är svårt att trolla, men ränta på ränta-effekten är ändå magi. Med den menas att du över tid inte bara får avkastning på det du sätter in i exempelvis en fond, du får även avkastning på avkastningen. Den här mekanismen ger stora effekter över tid, som en snöboll som rullar fortare och fortare, förklarar Frida Bratt, och fortsätter:

Annons

– Men ränta på ränta-effekten kan man uppnå 100 000 kronor utan att spara i en oändlighet. Kan man avvara 550 kronor i månaden, och sätter in det i fonder med 0,2 procent i avgift och en avkastning efter avgifter på 7,8 procent – så har du 100 000 kronor efter tio år.

I likhet med det kan du få ihop samma summa på ungefär 6,5 år, om du kan spara 1000 kronor i månaden i fonder.

– Det kan handla om en global indexfond, en så kallad lågprisfond, kanske kompletterad med en tillväxtmarknadsfond och en Sverigefond.

Långsiktigt sparande på börsen

Men att spara pengar i fonder eller på börsen är aldrig helt säkert – man vet inte hur det kan gå upp och ner. Det är därför viktigt att kunna spara under längre tid, och att det är pengar du inte behöver akut.

– Börsen kan svänga kraftigt och antagandet om avkastning ovan är baserat på historia, och det finns inga garantier framåt. Men över tid har aktiemarknaden gett cirka 8 procent per år i snitt. Men enskilda år kan vara betydligt mer slagiga än så, vilket man får vara beredd på. Det måste handla om pengar du kan avvara, och som du inte får panik av om de tappar i värde enskilda år.

Annons

När du väl kommit igång med sparandet kanske du känner dig motiverad att spara mer. Att låta en eventuell skatteåterbäring jobba på börsen är ett bra sätt att få upp sparpengarna, eftersom det är pengar du ändå kanske inte hade räknat med. Om du snusar eller röker och vill sluta med det finns det också mycket pengar att hämta. Ett paket cigaretter om dagen kostar närmare 1950 kronor i månaden – de pengarna kan växa sig stora på bara några år.

– Andra små knep för att få mer pengar över i ett sparande är att försöka rensa bland fasta kostnader. Förhandla bolåneräntan, jämför elavtal, rensa bland abonnemang och prenumerationer, handla mat efter säsong och köp kläder second hand. Då kan många kronor sparas.

4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmartBrand logo
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmart
Annons