Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så lyfter du ditt sparande – undvik vanliga kvinnofällan

05 mar, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT,
Frida Bratt
Forskning visar att det är mycket vanligare att män sparar pengar på börsen än kvinnor – men så behöver det inte vara.
Sparekonomen Frida Bratt ger nu tips på hur du på enklast möjliga sätt undviker kvinnofällan, och tar ditt sparande till nästa nivå.
– Kvinnor som tar för låg risk med både sparandet och pensionen riskerar därför tyvärr att halka efter avkastningsmässigt, säger Frida Bratt.
Annons
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmartBrand logo
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmart

Forskning visar att det är vanligare att män har ett eget sparande än att kvinnor har det – och framförallt är de bättre på att få ut mer av sina pengar. Frida Bratt är sparekonom på Nordnet, och menar att de kan se att de har fler män som kunder.

– Hos Nordnet är två av tre sparare män, så generellt sett är det vanligare att sparande kvinnor har pengar på sparkonto. Det behöver inte vara fel, särskilt inte nu när räntorna på sparkonton stigit. Men handlar det om ett långsiktigt sparande kommer ett sparkonto över tid inte ge lika hög avkastning som börsen. På sparkonto ska bufferten vara, men inte pensions- eller barnsparandet, säger Frida Bratt.

Många kvinnor vill hellre ha sina sparpengar på ett sparkonto med ränta, i stället för att investera dem i fonder eller aktier. Men att inte låta sina sparpengar jobba på börsen kan göra att du förlorar pengar i längden, på grund av inflationen.

Annons

– Därför är det generellt en risk att ta för låg risk. Kvinnor som tar för låg risk med både sparandet och pensionen riskerar därför tyvärr att halka efter avkastningsmässigt, och det är ett problem. Vi har i egna undersökningar på Nordnet kunnat se att kvinnor generellt sett prioriterar låg risk framför chans till högre avkastning i sitt sparande, säger Frida Bratt.

Viktigt med balans i sparandet

Hon konstaterar att det dock handlar om att ha balans – många män tror att de är bättre på att investera än de är, vilket gör att de tar för stora riska och i stället förlorar pengar.

– Det gäller att ha en balans, sprida riskerna och kanske välja breda billiga fonder och aktier i stora stabila bolag som grund.

Forskning visar att många kvinnor upplever att de är i ett kunskapsunderläge gentemot män när det kommer till ekonomi, och har ett dåligt finansiellt självförtroende. Frida Bratt uppmuntrar därför till att läsa på om privatekonomi för att kunna ta bättre beslut.

– Med bättre finansiella kunskaper kan vi ta bättre privatekonomiska beslut. Lyssna på poddar, gå med i peppiga grupper för kvinnor som är intresserade av sparande på sociala medier, följ konton du tycker är inspirerande, läs artiklar om sparande och börsen. Ganska snabbt kommer dina kunskaper att öka. Men kom ihåg att alltid vara lite källkritisk när det gäller sociala medier – se det som inspiration!

Ekonomitips från "Lyxfällans" experterBrand logo
Ekonomitips från "Lyxfällans" experter
Annons