Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Blir du erbjuden att gå i tidig pension av din arbetsgivare - tänk på det här

30 sep, 2021 
AvJohanna Bengtsson
Fotografdan coleman, spp
Shoka Åhrman
Att gå i pension några år tidigare kan kännas lockande. Det finns dock några viktiga saker att tänka på för att du ska klara dig ekonomiskt. Sparekonomen Shoka Åhrman listar fallgroparna i pensionsavtalet.
Annons
5 saker om Lykke Li som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Lykke Li som du kanske inte visste

I Sverige finns det ingen lag som säger att du måste fortsätta jobba fram till en viss ålder. Du har dock rätt att arbeta fram till 68 års ålder, efter det krävs samtycke från din arbetsgivare. Om du däremot får erbjudande om att gå tidigare i pension, finns det några viktiga punkter att fundera kring.

– Tänk på att det finns en lägsta ålder för uttag av allmän pension. Idag ligger riktåldern på 62 år men i framtiden kommer den att höjas. Vi blir allt friskare, lever längre och behöver därmed också arbeta längre för att kunna försörja hela systemet, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP och ekonomibloggare på Femina.

Tänk på att du inte längre omfattas av vissa försäkringar

Alla erbjudanden och avtal om att gå i tidig pension ser olika ut. Vissa erbjuds någon form av ekonomisk ersättning för lön, vissa får kompensation för pension och många blir av med viktiga skydd i samma sekund som de går i pension.

Annons

Genom din anställning omfattas du nämligen ofta av en stor del försäkringsmoment. Det kan handla om ersättning vid inkomstbortfall, vårdförsäkring och familjeskydd. Dessa upphör ofta i samband med att anställningen upphör.

– Det är viktigt att försöka ha kvar de försäkringar du behöver, även om du går i pension tidigare. Se över hur viktiga skydd till familjen påverkas. Familjeskydd har du till exempel om du vill att din familj ska få ersättning om du dör innan du går i pension. Om det inte står i ditt avtal att du får behålla försäkringarna kan du försöka förhandla dig till det, säger Shoka Åhrman.

Håll koll på avtalet

När det gäller den ekonomiska biten finns det olika vägar att gå. Du kan exempelvis få erbjudande om det som kallas avgångspension. Det innebär att företaget köper pension till dig som vanligtvis motsvarar 65-75 procent av din aktuella lön. Om du får avgångspension bör du tänka på att exempelvis a-kassan försvinner.

Annons

– Rent ekonomiskt kan man säga att om du blir erbjuden av din arbetsgivare att gå tidigare, spelar varje år roll. I vissa fall kan arbetsgivaren ge en viss kompensation för inkomstbortfallet. Då kan du bli utköpt och få en klumpsumma som du ska leva på. Det kan motsvara lönen eller handla om en betydligt lägre summa. Sedan är det upp till dig själv att dela upp pengarna över de kommande åren.

Om du går i pension tidigare men funderar på att dryga ut kassan genom att jobba extra, måste du ta en kik i ditt avtal kring vad som gäller. Har du blivit ”utköpt” och fått en klumpsumma av arbetsgivaren, är det inte säkert att du varken får starta eget företag eller jobba extra på din tidigare- eller en ny arbetsplats.

Skatten påverkas när du går i pension

En annan sak att hålla koll på om du funderar på att gå tidigare i pension är att skatten påverkas. Samtidigt som pensionen blir lägre, blir skatten högre. Det blir den eftersom pension beskattas annorlunda än lön.

Annons

– Det kan kännas svårt att förstå erbjudandet du fått och vad avtalet egentligen innebär. Fråga din arbetsgivare om det finns möjlighet till rådgivning så att du blir införstådd vad det gör för dig här och nu, men även på längre sikt. Vad innebär detta för din totala pension, dina försäkringar och vad blir effekten på familjen?

Anledningarna kan vara många till varför du får erbjudandet om tidig pension. För arbetsgivaren handlar det ofta om omstrukturering eller övertalighet och i många fall erbjuds en hel grupp att gå några år tidigare i pension samtidigt.

– Man kan inte tvinga någon att gå tidigare, men för vissa kan detta innebära en fantastisk chans. Kanske är din partner 65 och du är 63 och ni vill gå i pension samtidigt? Om den allmänna pensionen tillåter det och ni har så pass god ekonomi att ni klarar er så får ni många extra år ihop. Oavsett anledning ska du alltid granska avtalet noga och kolla upp viktiga parametrar innan du tackar ja.

Shoka uppmanar slutligen att gå in på minpension.se och se hur den framtida pensionen påverkas om du går i pension eller slutar din anställning.

Räkneexempel – tidig vs sen pension

Här kan du se vad skillnaden blir i pengar per månad om du väljer att gå några år tidigare – eller några år senare i pension.

Lön före pensioneringen: 28 000 kronor

Uttag av pension vid 65 år: 17 000 kr/månad

Uttag av pension vid 63 år: 14 900 kr/månad

Ett års extra arbete efter 65 års ålder ger dig mellan 1 400 och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut. Har du lägre eller högre inkomst så kan pensionen bli lägre eller högre än vad exemplet visar.

Källa: minpension.se och pensionsmyndigheten

Annons