Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Oväntade vanor rika personer ofta har gemensamt

04 aug, 2021 
AvEmma Castman
Kvinna sitter vid sin dator med en kaffekopp
Drömmer du om mer pengar på banken, men har svårt att veta hur du ska göra för att nå dit? Här är fem exempel på inspirerande vanor som många med god ekonomi har gemensamt.
Annons
11 vanor högavlönade har gemensamtBrand logo
11 vanor högavlönade har gemensamt

Alla har inte möjlighet att spara pengar, men oavsett ekonomisk situation kan det vara inspirerande att läsa om tips och trix som högavlönade ofta anammar.

Karriärmagasinet Success har listat flera exempel på vanor som förmögna har gemensamt. Kanske hittar du något att inspireras av?

1. De lever inom sina tillgångar

Först och främst, att leva inom sina tillgångar är a och o för ett stabilt ekonomiskt liv, oavsett hur mycket du tjänar och hur mycket pengar du har på banken. En gemensam nämnare bland rika människor är att de undviker överutgifter genom att lägga undan pengar för framtiden innan de börjar spendera. De sparar i snitt 20 procent av sin nettoinkomst och lever på resterande 80 procent.

Annons

Att spara 20 procent av sin inkomst är självklart inte möjligt för alla, men att ha som vana att lägga undan pengar innan man spenderar är värt att anamma. Tio kronor på sparkontot är bättre än noll.

2. De läser varje dag

Visste du att en majoritet av alla rika människor läser minst 30 minuter varje dag? De flesta läser om aktuella händelser, karriärrelaterat material eller biografier om framgångsrika människor. Men även historia och personlig utveckling är populära ämnen att fördjupa sig i.

3. De har mindre skärmtid

Har du funderat över hur mycket tid du spenderar framför tv:n, mobiltelefonen eller surfplattan? En övervägande del av de med god ekonomi ägnar mindre än en timme åt tv-tittande per dag, och mindre än en timme på internet om det ej är jobbrelaterat.

4. De pratar mindre och lyssnar mer

Rika människor är bra kommunikatörer eftersom de är bra lyssnare. De förstår att bästa sättet att lära sig är genom att lyssna på andra. Ett bra tips är 5 till 1-regeln, som innebär att du för varje minut du talar avsätter fem minuter åt att lyssna.

5. De har ett huvudsakligt syfte

Sist men inte minst, kanske den viktigaste vanan av dem alla! Människor som följer drömmar eller har ett tydligt huvudsyfte i livet är nämligen de överlägset rikaste och mest lyckliga bland oss. Anledningen? De älskar vad de gör, och känner att de lever.

Foto: TT

Annons