Trendar: InredningMat och dryckResor

Han är Sveriges snålaste person – så lever han med sin familj

28 jul, 2021 
AvAino Oxblod
FotografCarl-Olof Zimmerman/TT
Günther Mårder är vd för Företagarna och ekonomiskt oberoende – trots det vänder han på varenda krona.
I podcasten Topp 1 i Sverige försvarar han sig och menar att han inte är snål, men avslöjar samtidigt ovanliga vardagsvanor.
– Jag vänder mig emot ordet ”snålhet”. Utifrån mitt perspektiv är jag Sveriges mest ekonomiska person, säger han i podcasten.
Annons
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski vill inte ge pengar till sina barnBrand logo
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski vill inte ge pengar till sina barn

39-åriga Günther Mårder är vd för intresseorganisationen Företagarna, och har det minst sagt gott ställt. Om han ville skulle han kunna spendera många tusentals kronor i månaden och ändå ha lika mycket över – men trots det väljer han att leva oerhört sparsmakat.

I Aftonbladets podcast Topp 1 i Sverige med Mauri Hermundsson som programledare blir Mårder utnämnd till landets kanske snålaste person. Titeln är dock något som Günther själv inte håller med om.

– Jag vänder mig emot ordet ”snålhet”. Utifrån mitt perspektiv är jag Sveriges mest ekonomiska person, säger han i podcasten.

Ovanliga systemet för familjen

I podcasten framkommer det att Günther Mårders hem är inrett med bortskänkta möbler, och att han gärna äter kollegernas rester till lunch. Hans familj har också fått anpassa sig till den sparsamma livsstilen. I hemmet kör man inte diskmaskinen förrän efter klockan 23 då elpriset sjunker. Barnen har tidigare heller inte fått spola i toaletten när de velat.

Annons

– Tidigare hade vi en ordning där alla barnen stod i kö till badrummet och spolade inte förrän sista personen var färdig – så hade man sparat 3 av 4 spolningar, berättar Mårder i podcasten.

När Günter Mårder åkte på sin första utlandssemester så prutade han ordentligt, och förhandlade om priset för sitt hotellrum i receptionen varje dag.

Günther Mårder: Har levt annorlunda

I podcasten förklarar vd:n att han tidigare har levt mer slösaktigt än han gör nu, men att det inte gjorde honom lyckligare, utan snarare bara var något man vande sig vid.

– Jag har provat att leva i den konsumtionsdrömmen som många lever i. Jag har testat det, inte minst när det gäller dyra bilar, och jag vet att det kortsiktigt ger lycka. Men bara i en, två månader, sedan har det avtagit och blivit normalt, säger Günther Mårder i Topp 1 i Sverige.

Annons