Vi borde äta mer av det här superbilliga livsmedlet
Hösten är högsäsong för flera fantastiska lokalproducerade livsmedel. Rotfrukter smakar som bäst just nu och är fulla av vitaminer och näringsämnen som kroppen behöver inför den långa vintern – precis som bladgrönsaken vitkål.
Kål har förmodligen fått ett oförtjänt dåligt rykte på grund av hur den luktar när den tillagas. Men faktum är att vitkålen är en källa till många viktiga näringsämnen. I Sverige har vi odlat kål sedan 1100-talet – och hösten är dess högsäsong.
Här kommer fem anledningar till att vi alla borde äta mer kål!
1. Bra för kroppen
Vitkål är lågt på både energi- och fett men innehåller desto mer fribrer, som är viktiga för flera av kroppens funktioner.
2. Stärker immunförsvaret
Vitkålen kanske ser lite blek ut, men den innehåller mycket C-vitamin som stärker immunförsvaret. C-vitamin har antioxidativa egenskaper och är bland annat viktigt för att kroppen ska kunna läka. Det ökar också upptaget av järn, så passa på att laga kållåda eller kålpudding till middag.
3. Bra för blodtrycket
Vitkål är en naturlig källa till kalium, som är viktigt för att kroppen ska kunna reglera vätskebalans, nervsignaler och muskelsammandragningar. Det hjälper dessutom kroppen att upprätthålla ett normalt blodtryck.
4. Hjälper matsmältningen
Fibrer bryts inte ner i tunntarmen, till skillnad från fetter, proteiner och kolhydrater, men hjälper till att hålla magen i rörelse och förhindra förstoppning. Forskning visar också att fibrer bidrar till en god tarmflora. Vitkål är rik på kostfiber och därför ett utmärkt val att främja din maghälsa!
5. Bra för plånboken
Ett kålhuvud kan väga mellan 1 och 2 kilo – och kostar ofta mellan 20 och 45 kronor. Det är verkligen mycket mat för pengarna. Vitkålen kan dessutom hålla länge om den förvaras svalt och torrt, vilket är perfekt för vintermånaderna.
Senaste från Femina
Den här artikeln har tidigare publicerats i Feminas norska systertidning KK.no.









