Dokumentärserien Knutby – I blind tro av journalisterna Anton Berg och Martin Johnson kastar nytt ljus på det blodiga drama som började med tre skott i natten mot den 10 januari 2004 - och som skulle visa sig ha fler huvudpersoner än de två som fälldes i rätten.

Sara Svensson, i medierapporteringen kallad "barnflickan", dömdes till rättspsykiatrisk vård för mordet på Alexandra Fossmo och mordförsöket på Daniel Linde, och pastorn Helge Fossmo fick livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök.

Ny intervju med Sara Svensson

Förutom nya intervjuer med Sara Svensson och Helge Fossmo har dokumentärmakarna mött flera tidigare medlemmar ur Filadelfiaförsamlingen i Knutby, som upplöstes 2018.

17 år senare pratar de öppet om sektliknande förhållanden, påtvingade sexuella riter och den Kristi brud-lära som omgav Knutby-församlingen och som påstås ha orkestrerats av Åsa Waldau, som i mars förra året åtalades för misshandel mot flera tidigare församlingsmedlemmar.

Åsa Waldau, som i Knutby-dramat hade epitetet "Kristi Brud" dömdes 2020 till villkorlig dom och samhällstjänst för åtta fall av misshandel mot tidigare församlingsmedlemmar.

Åsa Waldau, numera Jacobsson, dömdes 2020 till villkorlig dom och samhällstjänst för åtta fall av misshandel mot tidigare församlingsmedlemmar.

TT

Men framförallt djupdyker HBO-serien i brottets detaljer genom att presentera nytt material om fallet som väcker frågan om vad som egentligen hände i Knutby under januarinatten 2004.

Bland annat visas delar ur den sex timmar långa rekonstruktionsfilmen där Sara Svensson visar hur hon dödade Alexandra Fossmo.

– Vi visste att det fanns viktiga delar av den tekniska bevisningen som inte stämde överens med vittnesmålen. Dessa avvikelser skapar en stark laddning som vi ville undersöka, säger journalisten Martin Johnson till Dagens Nyheter.

Josefine levde som ”Kristi bruds” slav i 25 år – nu orkar hon berätta


Frågorna utan svar om Knutby-dramat

1. Var Alexandra Fossmo redan död när hon sköts av barnflickan?

"Hon kanske inte levde när jag kom dit".

Det är Sara Svensson som kommer med den sensationella funderingen i slutet av ”Knutby – I blind tro”.
Framför kamerorna och 17 år efter morddramat i Knutby, uttryckte den i dag 44-åriga kvinnan, som erkände och dömdes för brotten, att Alexandra Fossmo inte visade någon reaktion när första skotten träffade i höften.

Vilket är en korrigering av hennes tidigare vittensmål.

I polisförhören direkt efter mordet uppgav Sara Svensson att hon hörde ”gnyende ljud” från mordoffret.

Att hon nu antyder att Alexandra Fossmo redan kan ha varit död vid tillfället, är en
"tanke som har väckts hos henne", uttrycker Sara Svensson i dokumentären.

2. Hur nära gick Sara Svensson med vapnet?

Enligt obduktionsprotokollet var de två sista skotten mot Alexandra Fossmo så kallade påsittande skott, det vill säga, vapnet hölls direkt mot eller väldigt nära huvudet.

Sara Svensson vidhåller dock än i dag att hon aldrig gick så nära offret i sovrummet - vilket också är tydligt i rekonstruktionsfilmen efter mordet där barnflickan flera gånger visar att hon avlossade skotten från minst en meters avstånd.

Bilder från rekonstruktionen i dokumentärserien ”Knutby – I blind tro”.

HBO3. Varför regisserades rekonstruktionsfilmen?

Ett av de största frågetecken som höjs i samband med HBO-dokumentären rör just granskningen av den rekonstruktion av mordet som polisen gjorde med Sara Svensson.

Den film som presenterades i domstol av händelseförloppet var en 23 minuter nedklippt version. I själva verket var filmen drygt fem timmar lång och förutom att Sara Svensson tydligt visar att hon stod på avstånd när hon sköt, kan man i det tidigare opublicerade oklippta materialet se och höra hur utredarna instruerar barnflickan att gå närmare.

– Den oklippta filmen visar en helt annan, mycket mer komplex Sara Svensson. Den visar också att poliserna som var på plats under rekonstruktionen gestikulerade, gav Sara direkta och indirekta instruktioner, övade och tog om förlopp, säger Martin Johnson till DN.

Sverker Jönsson, universitetslektor i straffrätt, konstaterar att videoinspelningen mer liknar en filminspelning än en rekonstruktion.

4. Varför stämmer inte Sara Svenssons spår i snön?

Var det någon som körde Sara Svensson till och från mordplatsen?

Frågan är lika aktuell i dag som när skotten ven i Knutby-natten 2004.

Sara Svensson uppgav att hon gick till och från bilen som var parkerad i en skogsdunge under dådet, men fotspåren från hennes skor tydde på att hon hade gått en annan väg till pastorsvillan.

Uppgiften om de märkliga spåren i snön fanns med redan i polisutredningen men togs inte upp i domarna. Konfronterad i den aktuella dokumentären vidhåller Sara Svensson att hon inte fick skjuts av någon annan och säger att hon använde skoskydd, men kan inte förklara fotspåren:

– Jag har inget svar på det egentligen.

Sara Svensson

Sara Svensson har gett sin första intervju efter Knutby-dramat.

HBO

5. Var det Helge Fossmo som skrev de anonyma sms:en?

Enligt polisens förundersökning var det pastorn Helge Fossmo som skrev de "anonyma" sms som manipulerade barnflickan Sara Svensson till att mörda hans hustru Alexandra Fossmo.

Så sent som under mordnatten hade de kontakt via mobiltelefonerna.
I den nyinspelade intervjun med Helge Fossmo, som avtjänar sitt livstidsstraff för anstiftan till mord och mordförsök på Kumlaanstalten, fortsätter han dock att neka till att det var han som skrev de anonyma sms:en och säger istället att det var Åsa Waldau som låg bakom.

Fossmo hävdar att han blev hotad av den så kallade Kristi brud om han någonsin avslöjade den uppgiften.

– Om jag bröt det löftet skulle jag förlora min dotter, säger Helge Fossmo till dokumentärteamet.

6. Hur dog Helge Fossmos första fru egentligen?

Fem år före skottdramat i Knutby avled Helge Fossmos första fru Heléne Fossmo under oklara omständigheter, i badrummet - i samma hus.

Polisutredningen lades ned efter att rättsläkaren fastslagit att döden var naturlig - men än i dag finns frågetecken kring Heléne Fossmos död.

Helges första hustru hittades död i badkaret med stora mängder av ett smärtstillande medel i kroppen, samma typ av medel som Helge Fossmo hade tillgång till.

Flera vittnen har i efterhand uppget att Helge Fossmo berättat om en dröm där han hittade sin hustru död i badkaret.
Själv fortsätter han att neka till misstankarna.

Helge Fossmo som dömdes för mordet i Knutby kan friges 2021.

2019 beviljades Helge Fossmos ansökan om tidsbestämt straff, han kan komma att friges under 2021.

TT

7. Hur inblandad var Åsa Waldau?

Åsa Waldau som har pekats ut som den som styrde frikyrkoförsamlingen i Knutby med järnhand, och som så sent som förra året dömdes för upprepade fall av misshandel, har avböjt medverkan i tv-serien.
Waldau som fick epitetet Kristi brud skriver i ett brev till dokumentärteamet att hon inte är intresserad av att "försöka svara på förtal och kränkningar från Helge och Sara".

Men Åsa Waldau är ändå högst närvarande när dokumentären kastar ljus på de bakomliggande motiven.

Förutom Helge Fossmo och Sara Svensson pratar flera tidigare medlemmar om Åsa Waldaus makt som genomsyrade allt och alla i Knutby.

Dessutom berättar en polis att han ville konfrontera Åsa Waldau men att uppdraget gick till en annan förhörsledare som efter förhöret ska uttryckt sin beundran för Waldau.

Emma Gembäck om tiden i Knutbysekten: ”Vi trampade på människor”