Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

7 saker som blivit bättre för klimatet senaste åren

03 okt, 2022 
AvAnna-Maria Stawreberg
FotografTT
Tigrar och korallrev.
Även om allt känns svart finns det saker som faktiskt blir bättre. Experterna är överens om att det går att vända på situationen. Varsågod, vi har samlat ihop några av de fantastiska saker som händer där ute.
Annons
10 saker du kan göra för klimatet redan i dagBrand logo
10 saker du kan göra för klimatet redan i dag

Themsen allt renare

Themsen.
Fåglarna har återvänt till Themsen.

I Themsen syns tecken på att det faktiskt är möjligt för naturen att läka. För första gången på ett halvt sekel är inte längre Themsen lika med bio­logisk död. Tack vare de senaste decenniernas saneringsinsatser har fåglarna återvänt. Även sälar, sjöhästar, tumlare och hajar har setts leka här.

Men även om läget ser ljusare ut än på länge, kämpar man mot mikroplaster, och har mätt upp en av de högsta koncentrationerna av plast i världen, något som man kämpar hårt med att minska.

Mindre plast med förbud

Plastflaskor.
Nu ska plastberget minska.

I EU har vissa engångsartiklar av plast varit förbjudna sedan den 1 januari 2022. Det finns även ett EU-beslut om att alla pet-flaskor från och med 2025 ska innehålla minst 25 procent återvunnen plast och 2030 minst 30 procent återvunnen plast. Förhoppningen är att minska mängden plast i våra hav och i den övriga naturen.

Annons

Enligt Naturvårdsverket består 80–85 procent av allt skräp som hittas på stränder runt om i EU av plast som inte bryts ner.

I Indien slängs minst 10 miljoner ton plast varje år. Nu ska det bli ändring på det. I juli förbjöds nämligen en rad plastprodukter, både att använda, importera och producera.

Tre stora djur börjar komma tillbaka

Två tigrar.
Den vilda ­tiger­-stammen har återhämtat sig.

Antalet vilda tigrar har ökat med hela 40 procent sedan 2015. Detta tack vare en ökad medvetenhet hos allmänheten, men det handlar också om att man på regeringsnivå insett vikten av att skydda arten från utrotning.

Det är inte bara klotets vilda tigerstam som återhämtar sig. Länge har sillvalen, världens näst största djurart, och andra val­arter legat i farozonen för att utrotas. Tack vare det beslut om valfångst som Internationella valfångskommittén fattade 1982 har sillvalen blivit en allt vanligare syn vid Antarktis.

Annons

Den indiska noshörningen börjar också komma tillbaka. När det fanns färre än 100 indiska noshörningar kvar på jordklotet tog Nepals och Indiens regeringar ett krafttag för att rädda arten. Dess livsmiljöer skyddades och åtgärder vidtogs för att få stopp på tjuvjakten. I dag kan man se att ansträngningarna gett resultat: Vid den senaste noshörningsräkningen upptäcktes 4 014 djur.

Korallrev åter­hämtar sig

Koraller.
Korallerna kan till­friskna.

Att korallreven är livsviktiga för jordklotet vet vi. Vi vet också att fler och fler korallrev är i faro­-zonen. Men det är fullt möjligt att få ett korallrev att återhämta sig, även om det tar tid.

Det visar en ny studie där forskare undersökt ett i det närmaste dött korallrev i Indonesien, som tack vare att fiske med dynamit förbjudits nu återigen blivit en lekplats för livet i havet.

Livet till havs återvänder

Delfiner som leker.
Delfinerna är tillbaka i Lissabon.

Tack vare att man jobbat med att minska föroreningarna i floden Tejo har delfinerna återvänt till Lissabon. Tidigare var delfiner en sällsynt syn för Lissabonborna. Men nu syns de var och varannan dag när de simmar in till floden Tejos mynning från Atlanten för att leka.

Annons

Också i Ecuador har man tagit hoten mot föroreningar i våra vattendrag på allvar. Därför fattades det i slutet av förra året beslut om att utöka det marina naturreservatet runt Galapagosöarna. I området, där världens största hajpopulation lever, är fiske nu helt förbjudet.

Det innebär ett steg närmare målet att 30 procent av våra hav ska vara skyddade inom åtta år.

Utsläppen till havs minskar

Fisk bland stenar.
Än finns det hopp för Östersjön.

Östersjön mår sämre än någonsin. Men vårt närmaste hav kan återhämta sig redan om 20 år, tack vare minskade utsläpp av kväve och fosfor i kombination med effektivare reningsverk. I dag ser det bättre ut vid kustområdena och i Finska viken.

När flera multinationella bolag, som Amazon, Unilever och Ikea, i början av året skrev under ett avtal där de 2040 förbinder sig att ha noll utsläpp i samband med sina sjötransporter ökar ­möjlig­heterna ytterligare för våra hav. Beslutet är kanske det viktigaste åtagandet för att minska koldioxid­utsläppen i samband med sjötransporter, som står för knappt tre procent av de globala utsläppen av växthusgaser.

Historiskt beslut för klimatet

I juli erkände Brasiliens högsta domstol Parisavtalet som ett fördrag om mänskliga rättigheter. Det är ett historiskt beslut som innebär att alla lagar Brasilien tidigare stiftat som bryter mot Parisavtalet från och med nu ogiltig­förklaras. Eftersom målet med Parisavtalet är att minska den globala uppvärmingen är detta ett stort steg.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons