Åsa var 28 när hon hamnade i klimakteriet: ”Blev en väckarklocka”

12 mar, 2021 
AvCHRISTINA LUNDELL
FotografPRIVAT
Åsa och Johannes är nyblivna föräldrar till Majken - det var en högoddsare.
För två år sedan fick Åsa Engström reda på att hon var i klimakteriet.
– Det är inte så vanligt att en rubbad menscykel beror på att man är i klimakteriet, säger Åsa Engström och uppmanar kvinnor att hålla koll på sina blödningar.
Annons
Åsa hamnade i klimakteriet vid 28 års ålderBrand logo
Åsa hamnade i klimakteriet vid 28 års ålder

Åsa Engström hade egentligen de klassiska symptomen med värmevallningar och oregelbunden mens.
Men när man är 28 år, skickar in en ansökan till tv-äventyret Expedition Robinson och jobbar extra som fotomodell, tänker man inte att det är där man befinner sig i livet.

Hade en genetisk mutation

Åsa som i dag är 30 år, sökte vård några gånger och fick tipset att stressa mindre. När hon inte hade haft mens på ett år togs ett blodprov som visade på att äggstockarna höll på att lägga av.
En genetisk kartläggning visade att hon har en genetisk mutation på sin X-kromosom som kallas Fragilt X. Hos pojkar kan den ge begåvningshandikapp, flickor kan istället hamna i klimakteriet väldigt tidigt
– Vi visste inte alls att vi hade det i familjen, men det har visat sig att jag bär på anlaget. Beskedet blev en väckarklocka, säger Åsa Engström.

Åsa Engström fick ställa om livet när hon fick beskedet att hennes äggstockar var på väg att sluta producera ägg.


Hon och pojkvännen Johannes Ljung ville bilda familj, men plötsligt var den planen långt ifrån självklar.
De avråddes från att försöka sig på konstgjord befruktning, medan äggdonation skulle kunna vara en möjlig väg framåt. De ställde sig i kö för ett psykologsamtal för att få ställa sig i kön till äggdonation och ställde in sig på att kunna få bära ett barn med andra mamma-gener.

Annons

Åsa valde också att lägga om hela livet:
– Min kille bodde i Karlstad och jag hade planer på att flytta så småningom, så det kändes rätt. Jag vet inte om det var det som jag gjorde att jag blev gravid, att jag flyttade till ett lugnare ställe.

Hur gjorde ni?

– Det ordnade till sig den naturliga vägen.

Åsa fick östrogentabletter mot sina klimakteriebesvär.

Kanske hjälpte de till att få systemet att funka. Efter det positiva graviditetsbeskedet dröjde det ett par månader innan de fick en utvidgad undersökning för att ta reda på om barnet var friskt eller inte.

– Vi pratade om det igår, att jag var så himla lugn när vi väntade på resultatet, jag kände att det här kommer att vara bra. Det är så klart att det ändå kommer att lösa sig, hon kommer att vara frisk. Jag var såklart orolig, men ändå lugn, minns hon.
– Jag var i vecka 16 när jag fick veta att hon var frisk.

Åsa Engström som hade ställt in sig på äggdonation, blev mot oddsen mamma på naturlig väg.


I dag mår både hon och dottern Majken bra.

– Det har varit lätt den här första tiden. Hon vaknar några gånger, men annars sover hon, berättar Åsa för Femina efter en solskenspromenad i hemstaden Karlstad.

Dock efterlyser hon mer forskning kring sin genetiska sjukdom så att hennes dotter kan få bättre hjälp den dagen hon blir vuxen.

Och hon vill verkligen framhålla att man inte ska ignorera en rubbad menscykel.
– Det är inte så vanligt att en rubbad menscykel beror på att man är i klimakteriet. Är du orolig, gå till en specialist som kan kolla ordentligt.


Åsa Engström

Ålder: 30.

Bor: Karlstad.

Familj: Johannes och dottern Majken.

Gör: Föräldraledig.


Annons