Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sofia Ståhl: ”Jag hade inte gett mig in i det med någon annan”

11 jan, 2023 
AvSara Ericsson
Sofia Ståhl
Femina-profilen Sofia Ståhl har haft ett händelserikt 2022, hon har skrotat namnet ”PT-Fia”, skrivit en ny bok och startat företag med kärleken Tareq Taylor. Nu ger sig paret ut på en föreläsningsturné tillsammans.
– Jag hade inte gett mig in i det med någon annan, säger hon.
Annons
Sofia Ståhl: "Glad att göra det tillsammans med honom"Brand logo
Sofia Ståhl: "Glad att göra det tillsammans med honom"

Sofia Ståhl är en av Sveriges största hälsoinspiratörer, i bloggen på Femina får vi dagligen följa hennes vardag och det är minst sagt ett händelserikt år hon lämnat bakom sig. Ett år som enligt Sofia själv har förändrat henne i grunden. Hon har skrotat namnet ”PT-Fia”, startat bolag och projekt tillsammans med kärleken Tareq Taylor och nu är hon aktuell med en ny bok och föreläsningsturné. Femina har träffat Sofia Ståhl för att prata om året som gått, framtidsplanerna och varför det är så viktigt att ibland bara släppa disken och hångla istället.

Sofia Ståhl

Hur är det att jobba tillsammans med Tareq?

– Det ger så många möjligheter och samtidigt en känsla av att ”herregud du driver mig till vansinne” vilket är en intensiv och spännande mix. Det är en sak att vara kär och leva ihop i privatlivet men en helt annan sak att jobba ihop. Jag är så glad att få göra det tillsammans med honom, det är fint och jag hade inte gett mig in i det med någon annan.

Annons

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Därför valde Sofia att skrota namnet PT-Fia

Under hösten avslöjade Sofia att det var dags att skrota namnet ”PT-Fia” som hon i tio år associerats med. En tanke och process som hon funderat på under en lång tid.

– Jag har inte hittat rätt tillfälle tidigare, men nu när vi gjorde den här sammanslagningen och började jobba tillsammans kändes det som ett naturligt steg.

Men att lämna namnet bakom sig innebär inte att Sofia kommer att sluta att jobba med träning och hälsa.

– Varumärket ”PT-Fia” är nischat till personlig tränare vilket inte representerar varken mitt jobb, min faktiska kompetens eller typen av uppdrag jag har. Jag kommer fortsätta att jobba med och för hälsa och välmående men inte vara lika nischad på träning.

Vad är det ni kommer göra i ert gemensamma projekt?

– Vi kommer göra mängder av olika saker tillsammans. Taylor & Ståhl Agency, vårt gemensamma bolag är det vi utgår ifrån. Vi ska bland annat ut på en föreläsningsturné, göra mer tv tillsammans, driva bolag och framöver skriva böcker.

Annons

Även om paret slagit ihop sina bolag så har de fortsatt sina individuella delar som de håller fast vid.

– Vi har inte släppt det vi jobbat med tidigare. Vi bygger på tre ben, ett gemensamt och så varsitt eget. Mitt med hälsa och välmående och Tareqs med mat och alla projekt som är kopplade till det.

Har ni upptäckt nya sidor hos varandra sedan ni började jobba ihop?

– Vi har sett alla de här sidorna hos varandra tidigare men det blir såklart satt i ett annat ljus när det kommer till professionella sammanhang. Han är till exempel inte van vid administrativ struktur och att jobba på ett kontor. Det är helt nytt för honom och tvärtom för mig.

Sofia Ståhl och Tareq Taylor

Vilka är era styrkor tillsammans?

– Vår styrka är vår kommunikation. Vi är brutalt ärliga, väldigt raka och vill alltid möta varandra för att hitta en väg fram. Vi har väldigt roligt tillsammans och delar driv och energi.

Annons

Och att blanda ihop kärleksrelationen med jobb är inget som oroar Sofia.

– Vår relation är såklart viktigast för oss och något vi prioriterar. Därför känner jag ingen oro att den ska försvinna eller ta skada av att vi jobbar tillsammans.

Krävs hårt arbete

Att sätta gränser är en viktig ingrediens för att få det att funka.

– Vi har bestämt att vi inte får prata jobb när vi är lediga. Tareq får ofta stoppa mig när jag, utan att tänka på det börjar prata om vårt företag vid middagsbordet. Ingen av oss kommer tillåta att relationen prioriteras ner så därför har vi satt tydliga gränser mellan jobb och det privata.

Sofia Ståhl och Tareq Taylors föreläsningsturné

Under våren kommer paret att ge sig ut på en föreläsningsturné tillsammans under namnet Lämna disken, hångla istället. Parets budskap är att de vill väcka ett tänk att ta med sig igenom livet, att våga ta steget och göra det man längtar efter, önskar eller behöver.

Sofia Ståhl med nya boken 201 hälsohacks Lämna disken, hångla istället

– Vår turné har samma namn som undertiteln till min nya bok. Vi vill lyfta känslan av att faktiskt känna sig levande och hur sjutton det är tänkt att man ska kunna göra det bland alla måsten.

Annons

Ska man tolka titeln Lämna disken, hångla istället ordagrant?

– Det kan man såklart göra om man vill, men syftet är inte själva hånglandet utan tanken att ibland stanna upp i sitt liv och ifrågasätta alla måsten. Du kan sätta in vad du vill i meningen och byta ut själva hånglandet. Allt handlar som sagt om att ibland stanna upp och ge sig själv att rakt upp och ner skita i alla måsten och krav och istället göra något man gillar. Det viktigaste för mig är att den delen i budskapet når fram.

Titeln har väckt många känslor och reaktioner, något Sofia anser är spännande.

– ­ När en människa blir triggad eller att en känsla väcks så betyder det att man tagit del av det och reaktionen är information från en själv till en själv. Vad man sedan väljer att göra med den är upp till var och en, men det är spännande att en reaktion väcks.

Sofia om de utmanande åren: "Lärt oss massor"

Sofia och Tareq har alltid mötts i en längtan av att känna sig levande i livet, det är vad Sofia beskriver det som knutit dem samman.

Annons

– Det grundar sig i de stora frågorna och våra upplevelser. För tre år sedan bröt Tareq nacken, vi båda har gått igenom skilsmässor och jag har bland annat tagit mig igenom en utmattning. Det har varit en jätteresa och vi har lärt oss massor. Det har också fått oss att inse vikten av att fortsätta utmana sig själv för att kunna släppa måsten, prestation och ge sig själv en chans att känna sig levande.

Föreläsningsturnén och hopslagningen av parets bolag har fått stor medial uppmärksamhet det senaste halvåret, något Sofia inte var beredd på.

Sofia Ståhl och Tareq Taylor
Sofia Ståhl och Tareq Taylor föreläser ihop.

– Jag var inte riktigt beredd på att det skulle få så stor uppmärksamhet. Jag kan förstå att det är inslag i det som väcker känslor, speciellt när man bara ser rubriksättningar och delar av det på avstånd. Men det är alltid intressant och spännande att ta del av folks reaktioner.

Annons

Sofia Ståhl släpper bok om välmående

Under året har Sofia skrivit sin tredje bok som hon själv kallar: "En verktygslåda för att hitta och se livet med nya perspektiv." 201 hälsohacks Lämna disken, hångla istället handlar om att stärka sitt välmående med hjälp av enkla, hälsosamma hacks och val utan att krångla till det.

– Skrivandet har varit en intensiv upplevelse, det har varit utmanade vilket inspirerat mig. Boken står för det jag bottnar i nu och det jag vill dela med mig av.

Vem riktar sig boken till?

– Jag hoppas och tror att det finns något för alla i den. Det är viktigt att den som läser flyttar ihop med boken och aktivt jobbar med den. Man ska kunna gå tillbaka och läsa delarna om och om igen, det är inte bara att konsumera innehållet och känna ”check nu är jag klar”. Våra förutsättningar förändras hela tiden vilket skapar nya perspektiv och min förhoppning är att boken blir en vän genom livet.

Sofia Ståhl med sin nya bok.

Boksläpp och föreläsningsturné är inte det enda som Sofia har framför sig. Hon berättar att hon och Tareq jobbar med ett tv-projekt som hon ännu inte kan avslöja några detaljer kring.

– Vi befinner oss i en stor förändringsfas och 2023 kommer ha mycket spännande att bjuda på. Jag ser fram emot det nya året, det ska bli skönt att njuta av att livet inte utmanar en lika intensivt, säger jag nu och så vet man att det aldrig kommer bli så, säger Sofia och skrattar.

Annons