Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

10 drömöar i Grekland

18 jul, 2015 
AvFemina
Annons
Serifoskloster

Ö-fakta

Grekiska övärlden består av flera ögrupper: Dodekaneserna, Joniska öarna, Kykladerna, Saroniska öarna, Sporaderna, Norra Egeiska öarna samt Östra Egeiska öarna.

Bästa period:

Under maj till oktober råder sommarvärme med sköna badtemperaturer. Undantaget är Kreta med säsong från april till november.

Poolläge med havsutsikt i byn Oia på Santorini.
Poolläge med havsutsikt i byn Oia på Santorini.

SANTORINI

Världsberömda Santorini är celebriteten bland de grekiska öarna. De mest kända vyerna finns kring huvudorten Fira, som balanserar på krönet av några jättestup nära havet. Här ligger restaurangerna nästan ovanpå varandra för att kunna erbjuda bästa solnedgångsläge. Ön har stil och karaktär, alltifrån den svarta, röda och vita sanden på stränderna till det syrliga Asirtiko-vinet som odlas här.

Annons

Missa inte de varma källorna i Thermes Piges och inte heller Oia, en sällsam by med många gallerier, konsthantverkare och hisnande vyer. På Santorini finns också lämningarna av Akrotiri, Greklands eget Pompeji.
Mer info: santorini.gr

Skymning över Naxos stad.
Skymning över Naxos stad.
Fantastiska stranden Plaka på Naxos.
Fantastiska stranden
Plaka på Naxos.

NAXOS

En del anser att Naxos är bästa familjeön. Andra tycker att den är perfekt för en parsemester. Kykladernas största ö är en mångsidig blandning av gammalt och nytt. Det är ingen utpräglad charterdestination, mer ett ställe där man kan koppla av och leva gott, tack vare de låga priserna. Ön har många hängivna återvändare, inte minst bland dem som fått vänner för livet bland lokalbefolkningen. Landskapet är varierat med ett grönt kuperat inre. I dalarna växer utmärkta viner, inte konstigt då självaste vinguden Dionysos kommer härifrån. Men mer än något annat är Naxos en underbar badö. Glöm inte att smaka den lokala likören Kitron, gjord av citronträdens blad. Och missa inte ett besök i Naxos stad som bjuder på mängder av bra restauranger och charmiga vindlande gränder.
Mer info: naxos.gr.

Byn Livadia.
Byn Livadia.

TILOS

Detta är en pärla som bevisar att man ännu kan hitta det genuina Grekland på öar dit charterresor går. Vägarna är få och avstånden korta men här finns ändå massor att se. Bästa stranden heter Eristos men det finns 18 till. Fem av dem kan man nå med bil, andra måste man promenera till över salviadoftande sluttningar förbi betande getter. Gästvänliga Livadia är öns mest utbyggda turistort vars hotell, pensionat och ouzerior ligger utströdda längs en bukt. Tilos räknas som en av Greklands bästa vandringsöar och en dagstur till den obebodda byn Mikro Chorio med sin säregna stämning rekommenderas.
Mer info: tilos.gr.

Serifos-restaurang

SERIFOS

Detta kan vara Greklands mest välbevarade hemlighet! Betänker man att orörda Serifos är en av de allra naturskönaste öarna med ett par bedårande byar, framstår det som en gåta att inte fler hittar hit.

Annons

Möjligen beror det på att de som varit här är kloka nog att hålla tyst om vad de sett. Som den fenomenala bågformade stranden kring hamnstaden Livadi, vars skönhet bara överträffas av den folktomma Psili Ammos Beach. Med hyrbåt kan man nå många andra närmast obeträdda småstränder. På Serifos finns inga försäljare och få störningsmoment. Här är det total fridfullhet som gäller. En av få sevärdheter är klostret Moni Taxiarchon från 1572.
Mer info: visitgreece.gr/serifos

Byn Paleokastritsa på Korfu.
Byn Paleokastritsa på Korfu.

KORFU

Korfu är en klassiker som står sig. Även många greker anser att ön är landets allra vackraste, berömd för sina gröna kustberg, cypresser och svindlande vyer. Denna italienskt präglade plats har attraherat besökare sedan turismens barndom på 1940-talet, vilket kvarlämnat en känsla av en svunnen tids semesterparadis. Badstränder i toppklass, historiskt intressanta Korfu stad, fantasieggande kloster och en av Greklands finaste golfbanor är bara ett axplock av allt ön har att erbjuda. Var dock beredd på mycket folk under högsommaren.
Mer info: corfuvisit.net

Scen ur filmen Mamma Mia.
Scen ur filmen Mamma Mia.

SKOPELOS

Detta är en ganska okänd ö trots att den inte borde vara det. Det var nämligen här som filmen Mamma Mia spelades in, vilket påverkat ön mindre än man kan tro. Det vänligt sinnade vardagslivet pågår som förut i Skopelos stad, en av Greklands allra charmigaste byar. I den färgstarka hamnen trängs tavernor och kaféer och på de venetianska träbalkongerna står blomkrukor i rader. Den så kallade Mamma Mia-kyrkan har blivit en given sevärdhet. Vill man se fler finns det 360 kyrkor till på ön. Skopelos är en av de grönaste öarna i södra grekiska arkipelagen. Över sluttningarna ormar sig serpentinvägar förbi vingårdar och olivlundar och vid kusterna ryms många sandstränder

i vikar med glasklart vatten. De populäraste heter Stafilos och Limnonari.
Mer info: skopelos.net

Klostret Panagia Chozoviotissa.
Klostret Panagia Chozoviotissa.

AMORGOS

Avlånga Amorgos andas karg och storslagen skönhet. Som på flera andra öar heter huvudorten Chora. Men Chora här är som hämtad ur en fantasi om hur en grekisk by borde se ut med vita hus, blå dörrar och ett intimt torg där man kan låta världen passera med ett glas retsina i handen. Amorgos har färre stränder än andra populära öar, kring hamnen Egali sträcker sig dock en långgrund glesbefolkad sandstrand. Framför allt är det den trollska stillheten som gör ön till något extra. Här finns dessutom det märkliga klostret Panagia Chozoviotissa, byggt inne i en klippvägg. Sevärd är också grottan Agios Ioannis, som är tre kilometer lång.
Mer info: amorgos-greece.com

Stranden Apela på Karpathos.
Stranden Apela på Karpathos.

KARPATHOS

Ryktet om det enastående vilda Karpathos har spridit sig. Framför allt är det de dramatiska naturscenerierna som drar besökare hit. Ön har en svårslagen variationsrikedom, från små genuina badorter som Lefkos och Amopi till bergen som inbjuder till magnifik vandring. Här finns 18 vandringsleder som nästan alla korsar varandra. I bergsbyn Olympos, omgivet av väderkvarnar och branta vyer, är man nära gudarna. I närheten ligger flera andra liknande byar, som Arkassa, Diafani, Aperi och Finiki. Den suveräna drömstranden Apela är ren bonus.
Mer info: karpathos.gr

Högt belägna byn Kastro.
Högt belägna byn Kastro.

SIFNOS

Detta är västra Kykladernas mest populära ö, vilket kan vara svårt att tro med tanke på hur väl den behållit sin lågmälda och traditionella karaktär. Tiden tycks gå långsammare här än i övriga världen, vilket ju passar alla som vill förlänga sin semester. De ovanligt fina sandstränderna är en annan anledning till att komma hit. För att ligga i Kykladerna är Sifnos en grön ö, idealisk för promenader från by till by, som alla uppvisar vitkalkade hus och kapell med blå kupoltak. Den attraktivaste byn heter Kastro, den påminner om en hög sockerbitar på en bergtopp. Byn Faros bjuder på härlig utsikt över det lilla klostret Chrisopigi, som man når via en bro. Sifnos är känt för sin keramik och i gränderna finns fortfarande många yrkesverksamma keramiker.

Staden Chania på västra Kreta.
Staden Chania på västra Kreta.

KRETA

Greklands största ö är på många sätt ett komplett resmål. Stora orter med shopping och nattliv kontrasterar mot små idyller med en handfull hus. Här finns många sevärdheter, som palatset i Knossos. Likaså finns ett antal utsökta stränder. Inte minst Elafonissi och Falassarnas som kallas för Greklands Maldiverna. I bergsbyarna hittar man vad lokalbefolkningen menar är det sanna Kreta tillsammans med snöklädda toppar på 2 400 meter och Samaria-ravinen, Europas djupaste. Som om inte allt annat vore nog ger öns sydliga läge ett solsäkert klimat från april till november.

Av ANDERS PIHL

Foto GREKISKA TURISTBYRÅ, IBL m fl

Reportaget har publicerats i ett tidigare nummer av Femina där du varje månad kan du läsa om nya, spännande resmål. Missa inte magasinet i butik.

Läs även:

Superstjärnornas lyxiga semestervillor – som du också kan hyra

Annons