Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

10 ställen du inte får missa i norra Skåne

19 jul, 2018 
AvFemina
10-stallen-du-inte-far-missa-i-norra-Skane-
Österlen i all ära, men Skåne har mer att erbjuda för turister med upptäckarlust. Här har vi samlat våra bästa tips från de norra och östra delarna av Skåne.
Annons

Är du i Skåne och styr kosan en bit nordost finns det massor av fina ställen att upptäcka. Här har vi listat våra favoriter!

Skulpturparken Wanås Slott

Två timmars resa från Malmö, strax utanför Knislinge, finns denna förunderliga och underbara skulpturpark. I sommar har de flera utställningar i både utomhus och inomhus, bland annat ett spännande kulturutbyte med Nirox Sculpture Park utanför Johannesburg i Sydafrika. Utställningen blandar verk av svenska och internationella konstnärer, såsom Lena Cronqvist, Esther Mahlangu Yoko Ono och Marianne Lindberg de Geer. Sedan förra året finns det även en restaurang och hotell i anslutning till parken, den senare har Condé Nast listat som ett av världens 120 mest spännande hotell.

Adress: Wanås Slott, Hässleholmsvägen, Vanås, 289 90 Knislinge

Ivön och Ivösjön

Svalka dig med ett dopp i Skånes största sjö! Ivösjön erbjuder både bad och friluftsliv. Det finns flera fina badplatser runt sjön och via Barum går det en linfärja över till Ivön. Ön bjuder inte bara på goda badmöjligheter utan här finns det även en del att upptäcka för den historieintresserade. För tusentals år sedan var Ivön en ö i havet och vid utgrävningar har arkeologer hittat både hajtänder såsom skelettdelar från dinosaurier, och det går fortfarande att hitta fossilrester vid Ugnsmunnarna som ligger vid den västra delen av ön.

Annons

Förutom ruinerna till borgen Ivöhus och Biskopskällaren kan man också besöka Offerkällan, S:ta Ursulas källa, som enligt sägen förvandlade vatten till vin.

Adress: Barum

Bäckaskogs Slott

Det här fina slottet med anor från 1200-talet är känt från tv, ett par säsonger av SVT:s Stjärnorna på Slottet har spelats in här men också ett avsnitt av Antikrundan. Slottet är i dag ett populärt besöksmål och i sommar har man musikevenemang och Shakespearpjäsen Macbeth framförs av The American Drama Group i slutet av augusti.

Adress: Bäckaskogs Slott, Barumsvägen 255, 291 68 Fjälkinge 

Vildrosor och Höns – café och B&B

Ett besök på denna ljuvliga oas med café och B&B mitt inne i skogen är definitivt värt sin omväg. Den gamla gården från 1850-talet som nuvarande ägare återställt till sin forna glans ligger bara 10 minuter från Skåneporten vid E4:an i Örkelljunga. Här är allt genomtänkt i minsta lilla detalj, kaffet serveras ur vackra gamla porslinskannor, mackor och bakverk som är tillagade på plats och servetterna är handbroderade. Väljer du att övernatta (se till att förhandsboka!) så sover du gott under kallmanglade lakan i rum med tidstypiska tapeter.

Adress: Vildrosor och Höns, Hagstad 120, Perstorp

Flädergården och Pelargonhuset i Vinslöv

Utflyktsmålet nummer 1 för blom- och trädgårdsintresserade. På Flädergården utanför Vinslöv, norr om Hässleholm, kan du inte bara köpa goda fläderprodukter som saft, sylt och senap (!) utan även botanisera bland hundratals vackra pelargoner i det stora växthuset. Här finns de mest fantastiska och vackra pelargonsorterna man kan tänka sig.

Annons

Avsluta med ett besök i kaffestugan där det serveras frasiga nygräddade våfflor med hemkokt fläderbärssylt. Inför besöket, gå in påFlädergården & Pelargonhusets hemsida eller Facebooksida för aktuella öppettider.

Adress: Flädergården Vinslöv 1407, Vinslöv

Söderåsen och Röstånga

Fyra mil öster om Helsingborg ligger Skäralid och Söderåsen som en gång för alla bevisar att Skåne inte är platt. Välj vilken vandringsled du vill, men missa för allt i världen inte utsikten från Kopparhatten, dit du både kan ta dig till fots och med bil. Vid Naturrum som ligger vid huvudentrén vid Skäralidsdalen finns det en restaurang. Om du är i krokarna på eftermiddagen så är det inte så långt till Röstånga Station för en tidig middag. Denna färgglada pärla mitt i byn är värt ett besök, på menyn är grillat i centrum med KRAV-märkt kött och grönt och flera vegetariska alternativ samt ett stort urval av goda öl, vin och alkoholfria alternativ, kolla in deras Facebooksida för öppettider.

Annons

Adress: Söderåsen Nationalpark, Skäralid 747, Ljungbyhed och Röstånga Station, Bangårdsgatan 1, Röstånga. 

Åhus

Det spörs huruvida den lilla pärlan Åhus tillhör Österlen eller inte, men en sak är säker – Åhus ligger nog inte i norra Skåne i alla fall. Men det struntar vi i för denna gång, för oavsett geografiskt läge är denna lilla by för fin att hoppa över!

Förutom vodkan är Åhus känt för sin glass och det finns glasskiosker överallt. Mysigast är att äta vid det gamla torget eller vid någon av glassbåtarna vid hamnen. Väljer du en kula kan du förvänta dig att få en tre eller fyra gånger så stor glass som du är van vid – men det går att be om en delad kula, det vill säga två olika smaker på glassberget. Det är också en mycket pittoresk liten by med korsvirkeshus, kullerstensgator, hamnpromenad och milsvida vita, finkorninga stränder. Nu kommer du förvisso aldrig att bli hungrig efter de gigantiska glassarna, men skulle du vilja äta ändå, ta en av de ljuvligt krispiga och lyxiga pizzorna på Åhus Finest eller ett beställ ett berg med räkor på Rökeriet vid ån.

Adress: Åhus, Åhus Finest, Köpmannagatan 35 och Rökeriet, Yngsjövägen 226. 

Klippan Yllefabrik Outlet och S:t Petri kyrka

Klippans välbesökta outlet är lite av ett måste om du är i norra Skåne, här fyndar du snygga ullfiltar, kökshanddukar och andra inredningsdetaljer till både barn och vuxna. Behöver du en anledning utöver shopping att åka hit kan du passa på att köra inom S:t Petri kyrka som ritats av den världskända arkitekten Sigurd Lewerentz (som också ritat flera byggnader vid Skogskyrkorgården i Stockholm). Denna snyggt designade kyrkan i bränt tegel stod klar 1966 och är verkligen sevärd, inte minst för den originella dopfunten –en vit naturmussla från Indiska Oceanen. Om du vill ha en guidad visning av kyrkan, besök hemsidan för mer information.

Adress: Klippan Yllefabrik, Järnvägsgatan 21 och S:t Petri Kyrka, Vedbyvägen, Klippan. 

Bjärhus Gårdsbutik

I denna familjedrivna mysiga gårdsbutiken i Söndraby utanför Klippan hittar du det mesta till sommarmiddagen. Här säljs gårdens egna ekologiskt certifierade kött och grönsaker säljs, samt deras egna prisbelönta charkuterier. Utöver det finns det flera ekologiska specierier och godsaker att botanisera bland i hyllorna.

Besök Bjärhusgårdsbutik.se för öppetider och mer information.

Adress: Bjärhus 7738, Klippan

FOTO: IBL

 

Annons