Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

10 utflyktstips för dig som ska till Österlen i sommar

02 jul, 2018 
AvMalin Ny
Vackra Österlen bjuder på kilometerlånga sandstränder, milsvida rapsfält och pittoreska byar med mysiga kaféer, gallerier och loppisar. Vi har listat tio utflyktstips för dig som åker till Österlen i sommar!
Annons

Pittoreska byar, prunkande trädgårdar och milsvida vackra raps- och vallmofält. Populära Österlen i sydöstra Skåne är det perfekta resmålet på sommaren och här finns också ett gäng utflyktspärlor att utforska – allt från gårdar, musterier och chokladfabriker till pampiga slott och vita sandstränder.

Här är tio utflykter du inte får missa i Österlen!

1. Mandelmanns Trädgårdar.

Passa på att besöka Mandelmanns gård i sommar! På tv-parets gård Djupadal, mellan Simrishamn och Kivik, är allt ekologiskt och kravmärkt och familjen tar själva emot besökare som får gå runt och strosa bland djur och odlingar. Du bokar själv ditt besök på www.mandelmann.se.

2. Antikvariat i Borrby.

Om du gillar att läsa på sommaren kommer du att gilla mysiga Borrby. Här kan du strosa runt bland flera olika antikvariat och fixa böcker för hela ledigheten. Passa även på att fika på trädgårdskafét Catrinegården eller se en utställning på Galleri CH.

Annons

3. Brösarps backar.

För dig som vill utforska Österlen till fots hittar du fina vandringsleder i Brösarps backar – de mest kända backarna är de södra och norra. Ta med en filt, fyll picknickkorgen och njut av vyerna med milsvid utsikt över Verkeåns dalgång.

4. Kiviks musteri.

Kivik, med sin musteritradition, konst och äppelodlingar, är för många ett självklart utflyktsmål på Österlen. Besök musteriet och köp med dig ett par flaskor cider hem, alternativt ät på restaurangen eller ta en fikapaus på mysiga Café Sågmöllan, Kivik äldsta kafé som byggdes redan 1874.

5. Österlens Chokladfabrik.

Ett måste för chokladälskaren. Österlens Chokladfabrik ligger i en gammal tegelskola från 1893 och all choklad görs av ett team på plats. Här kan du gå på chokladprovning och även köpa med dig en kopp kaffe.

6. Blåherremölla.

Blåherremölla kan du bli serverad hembakat och våfflor i en härlig gårds- och kvarnmiljö, och dessutom botanisera bland gallerier och loppisar.

Annons

7. Sandhammaren.

Populära Sandhammaren bjuder på långa, vita sandstränder och härliga sanddyner. Här finns en kiosk med kafé, gott om parkering och en kilometerlång sandstrand som sträcker sig flera kilometer både åt öster och väster.

8. Besök ett slott.

Österlen är fyllt av maffiga slott med vackra trädgårdar som alla är värda ett besök. Du kan övernatta på vissa av dem, medan andra har konst-, vin- och matupplevelser. På Kronovalls vinslott kan du till exempel äta gott, medan du på Marvinsholms slott kan njuta av skulpturpark och teater. Christinehofs slott är även en pärla, liksom även Glimmingehus, där du även kan gå på spökvandring.

9. Testa ett ålagille.

Om du har en lite senare semester är ett tips att testa på ett ålagille – från mitten av augusti till november är det nämligen säsong för ålagille i ålabodarna som ligger längs med kusten mellan Åhus och Simrishamn. Vid ett traditionellt ålagille äter man fyra olika rätter med ål med en bit skånsk äppelkaka som avslutning. Ålen är rödlistad men längs med östkusten har några få fiskare fått tillstånd att fiska ål en viss period.

10. Orelund.

På gården Orelund, mellan Kivik och Simrishamn, odlas det mesta – mängder av olika slags tomater, gurka, paprika, chili och utanför finns det även odlingar med päron, äpplen, jordgubbar, hallon, plommon och körsbär. Allt som skördas går dessutom att köpa i gårdsbutiken.

Foto: IBL

Läs även:

3 goda snacks till sommarutflykten!

Annons