Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

15 svenska öar att uppleva i sommar

18 maj, 2020 
AvLovisa Svedlund
Femina 15 oar i Sverige
Privat klippbad eller mysig utebar? Vill du åka på semester till en ö i sommar finns guld att hämta överallt i landet. Här listar vi 15 undangömda öar att uppleva i sommar.
Annons
7 svenska öar att uppleva i sommarBrand logo
7 svenska öar att uppleva i sommar

Att besöka en mysig ö på semestern kan vara riktigt härligt. Kom nära vattnet och känn dig sådär mysigt isolerad tillsammans med de du tycker om.

Att hitta en mysig ö att besöka i Sverige är faktiskt inte alls svårt – för vad alla kanske inte vet är att Sverige faktiskt är det land med flest öar i hela världen.

Nedan listar vi några ö-pärlor som kan förgylla din semester i sommar.

1. Skaftö, Lysekils kommun, Bohuslän

På Skaftö i Bohuslän ligger de pittoreska orterna Grundsund, Rågårdsvik och Fiskebäckskil. Här kan man njuta av det äkta västkustlivet med räkor, havsbad och vackra solnedgångar. Ön är också känd för att vara inspelningsplats till den populära TV-serien Saltön. Hit tar du dig enkelt med bro från bohuslänska fastlandet.

Annons

2. Brännö, Göteborgs skärgård, Västergötland

Åk till idylliska Brännö utanför Göteborg och lär dig hänga med i de klassiska Håkan Hellström-referenserna. Hit kan du åka med vanlig linjebåtstrafik från Göteborg. Klippbad, dans på bryggan eller en fika på varvet är bara några av upplevelserna Brännö kan erbjuda.

3. Möja, Stockholms skärgård, Uppland

Annons

Möja är den perfekta ön i Stockholms skärgård för dig som gillar att cykla eller vandra. Här är naturen relativt orörd och istället för anlagda stränder får man leta upp sin egen badklippa. Du tar dig till ön på några timmar med passagerarbåt från centrala Stockholm. Åker du på morgonen går det utmärkt att åka till Möja bara över dagen.

4. Tjärö, Blekinge

På idylliska Tjärö utanför Karlshamn kan du uppleva Blekinges skärgård där den är som finast. Ön är perfekt för bad, paddling, vandring och avkoppling. Tjärö är bara öppen för allmänheten en begränsad period under sommaren – och därför är naturen välbevarad. För den som gillar annorlunda festivalupplevelser intas ön av festivalen PLX en gång varje sommar. Båt till Tjärö går från Järnavik, Karlshamn eller Matvik.

Annons

5. Bohusmalmön, Bohuslän

Bohus-Malmön ligger inte långt från pulsen i Smögen. Ön erbjuder både släta badklippor, trevliga restauranger och bedövande vacker natur. Åk längst ut till Draget för att bada ostört från karga klippor – med öppet hav som utsikt. Till Bohus-Malmön åker du med bilfärja från fastlandet. I år är ön med på New York Times prestigefyllda lista över 52 platser att besöka i världen.

6. Kållandsö, Lidköpings kommun, Västergötland

Annons

Kållandsö är en av de största öarna i Vänern. Hit åker du med bil eller buss några mil från idylliska lilla staden Lidköping. På ön ligger bland annat mäktiga Läckö Slott, med underbar slottsträdgård och flera restauranger. På ön kan man också besöka Spikens Fiskehamn, en av Europas största insjöhamnar. Här kan du äta lunch och strosa i en idyllisk miljö bland röda bodar och små butiker.

7. Visingsö, Jönköpings kommun, Småland

I Vättern med sitt klara vatten, ligger Visingsö. Hit åker man med färja från den idylliska lilla orten Gränna på fastlandet. Ta med en cykel för ett smidigt sätt att ta dig runt på den platta ön, och njut av bad, åkerlandskap och lummig natur. Perfekt för både dagsutflykt och övernattning.

Annons

8. Lurö, Säffle kommun, Värmland

Lurö är en av alla vackra öar att besöka i vår största sjö, Vänern. Här finns hundratals kobbar och holmar – bara att slå sig ner för den som vill leva badlivet. På huvudön finns ett vandrarhem, bastuflotte och en liten krog. Man tar sig hit med passagerarbåt från Ekenäs utanför Säffle.

9. Harstena, Valdermarsvik kommun, Östergötland

Annons

Ön Harstena ligger i Gryts skärgård i Valdermarsvik kommun. Hit åker du med skärgårdsbåt från Fyrudden, Tyrislöt eller Arkösund. Ön är perfekt både för sol och bad, men även fiske och kultur. Här finns fiskrökeri, bageri och ett museum. Perfekt för både dagsutflykt eller en tur med övernattning.

10. Gällnö, Stockholms skärgård, Södermanland

Gällnö i Stockholms skärgård är den perfekta sommardrömmen för kompisgänget! Här finns sol och bad, men också ett rikt socialt liv. På Gällnö handelsbod och kafé kan både äta, fika eller ta en somrig drink i utebaren. För den som vill övernatta kan man välja mellan både hotell och vandrarhem. Åk med passagerarfärjorna från centrala Stockholm till Gällnö på knappt tre timmar.

Annons

11. Åstol, Bohuslän

Åstol är den perfekta ön för en mysig dagsutflykt. Här är det helt bilfritt – och du hinner beskåda alla de pittoreska vitmålade trähusen över en dag. Ta bilen till ön Tjörn utanför Göteborg, och därifrån personfärjan från det lilla samhället Rönnäng.

12. Torpön, Östergötland

Annons

Är du ute efter en riktigt härlig naturupplevelse? Då är Torpön som ligger i sjön Sommen i Östergötland ön du borde besöka. Torpön är den perfekta vandringsön med naturreservat och både barr-och lövskog. Det går fint att campa på ön eller hyra en stuga. Här finns också glasscafé, gårdsbutik och Bed & Breakfast.

I södra änden av ön finns förbindelse med land via en liten bro. Under sommarhalvåret går också förbindelse med en linjefärja på norra delen av ön.

13. Kosteröarna, Bohuslän

Annons

Kosteröarna nord- och sydkoster är två riktigt fina pärlor långt norrut ut i den bohuslänska skärgården. Öarna utmärks av pittoreska gränder, vackra gamla trähus och smala grusvägar som ringlar sig runt öarna. Till öarna tar du passagerarfärja från Strömstad. Du får inte ta med dig bilen och de flesta som har hus här använder moppe för att ta sig runt. Havsmiljön kring öarna är vacker och har ett rikt djur-och växtliv, så pass att det också formar Sveriges enda marina nationalpark. Här är livet enkelt och bohuslänskt vackert, dagarna fylls av bad och god mat.

14. Ven, Skåne

Annons

Till ön Ven tar du enkelt båten från Landskrona. Precis som Visingsö, är det här den perfekta cykelön. Stanna över natten eller åk bara över dagen för att njuta av stränder med skagenkänsla och idylliska skånehus.

15. Ulvön, Ångermanland

Det här är en av Höga kustens finaste pärlor. Ulvön ligger lite söder om Örnsköldsvik i Ångermanland och kan erbjuda en riktigt mysig sommarsemester. Här finns söta små fiskesamhällen och underbart klipplandskap med tallskog. Ön är hög och erbjuder flera vackra utsiktsplatser, men också strandpromenad och skogsstigar att vandra på. Den som vill kan självklart också njuta av sol och bad på Ulvön. Sommartid tar du dig hit med passagerarfärja från Köpmanholmen, Docksta, Ullånger eller Mjällomslandet.

LÄS MER: 

Annons