Artikeln innehåller reklamlänkar
julaktiviteter i Malmö, Stockholm och Göteborg
TV: 7 tips på juliga aktiviteter i Stockholm, Göteborg och Malmö
1:11

Efter reklamen: TV: 7 tips på juliga aktiviteter i Stockholm, Göteborg och Malmö

(1:11)

Slå på ljud

Julen är förvisso en tid för ro och vila. Men i uppladdningen inför och när julmaten väl lagt sig i magen är vi många som vill hitta på saker. Vi har samlat tips på upplevelser och platser att besöka under julledigheten och som utlovar en maxad julkänslan.

Tips på aktiviteter under julen 2022

Oavsett om det handlar om aktiviteter eller att njuta av en god kopp med glögg i en fin miljö så finns här något för alla smaker. Scrolla ner i artikeln för att läsa om de bästa upplevelserna i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Julaktiviteter i Göteborg

Mysig julmarknad i centrum eller weekend på butiquehotell? Här listar vi de mysigaste aktiviteterna att ägna sig åt under julledigheten i Göteborg.

1. Julmarknad på Liseberg

I skenet från miljoner av juleljus förvandlas nöjesfältet Liseberg till en gnistrande vintersaga varje jul. Med en klassisk julmarknad, juliga karaktärer och skridskobana. För de små bjuds det på kaninernas jul och de kan även besöka tomten i Tomtehuset. Pågår fram till 30 december.

2. Julig slottsmiljö på Tjolöholm

Cirka 40 minuter söder om Göteborg ligger Tjolöholms slott. Det påkostade slottet byggdes av svensk-brittiska familjen Dickson och stod klart 1904. Miljön inger en riktig Downton Abbey-känsla och här gör sig julen påmind. Upplev hur julen såg ut här runt sekelskiftet med aktiviteter i slottskyrkan, julmiddag på slottet eller bara genom att strosa runt i slottsmiljön.

3. Weekend på boutiquehotell

Varför inte checka in på Boutiquehotellet Pigalle i hjärtat av Göteborg? Ett romantiskt hotell huserat i en 1700-talsbyggnad med inspiration från av 1920-talets Art Déco. Du kan läsa mer om hotell Pigalle och boka här (länk till Hotels.com).

4. Jul i Kronhuset

I år kan du fira jul på fyra olika sätt i Kronhuset och Kronhusbodarna, några av Göteborgs äldsta byggnader, beläget i de centrala delarna av staden. Här står Rikssalen öppen under adventshelgerna för bland annat julklappspyssel, sång och fika. I bodarna säljs hantverk av hög kvalitet.

5. Jul till sjöss

Varför inte lämna fastlandet och ge sig ut på en tur till sjöss? Lyxa till det med en julbordsbuffé i skärgården på det anrika fartyget M/S S:t Erik. Under middagen bjuder trubaduren på julsånger och båten är maxad med juleljus.

6. Julhelg på spa

Unna dig en stunds avkoppling efter julens alla bestyr och checka in på spa. Cirka en kvart från Göteborgs centrum ligger Sankt Jörgen Park, som erbjuder härliga spapaket under julen. I dagpaketet ingår till exempel frukostbuffé, tillgång till poolområde och lunch.

Här kan du läsa mer om spahotellet och boka din vistelse (länk till Hotels.com).

spa som aktivitet under jul på Sankt Jörgen Park i Göteborg

Klicka på bilden för att komma direkt till bokningssidan.

Drabbad av julstress? 5 tips för att må bättre

Julaktiviteter i Malmö

I Malmö finns ett flertal olika julaktiviteter att sysselsätta sig med under ledigheterna. Ta en tur till tomteby utanför Malmö, eller upplev vinterlandskapet i Folketspark. Scrolla ner för att läsa våra våra bästa tips!

1. Vinterspel i centrum

Även i år anordnas vinterspelen i Malmö, däremot har arrangemanget bytt plats från Stortorget till Jörgen Kocksgatan 17. Här finns allt från klassiska brädspel, legobygge till VR och olika typer av dataspel. Hela familjen kan roa sig bland vinterspelen och det är dessutom gratis.

vinterspel som aktivitet under jul på Stortorget i Malmö

Vinterspelen pågår fram till och med den 8 januari 2023.

Foto: Andreas Larsson

2. Vinterdröm i Folkets Park

Likt namnet avslöjar är parken fylld av fantastifyllda vinterlandskap, sagodjur och en seriefylld paketpromenad – en upplevelse för hela familjen. Här finns även tre skridskobanor.

aktivitet under jul i folkets park i Malmö
Foto: Pierre Ekman

3. Tomteby

Utanför Malmö vid Vellingeblomman finns ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Tomteby är Nordens största julutställning i sagolik miljö, med tusentals juldekorationer, belysning och tomtar. Öppet fram till 31 december 2022. Här finns även Fantasy Garden med upplysta figurer i julens trädgård.

4. Låna sportutrustning i Fritidsbanken

På Kopparbergsgatan 8 i Malmö ligger Fritidsbanken. Här kan du låna och lämna in sportprylar – helt gratis! Likt ett bibliotek fast med sport och fritidsprylar för att allt fler ska kunna sporta och aktivera sig. Utrustningen är återvunnen genom att personer skänkt sådant som de inte längre behöver. Alla får låna och allt är gratis.

6 mysiga julaktiviteter i Stockholm

I huvudstaden finns en mängd olika aktiviteter att ägna sig åt under jul! Njut av varm glögg på den klassiska julmarkanden i Gamla Stan, eller checka in på spahotellet Yasuragi för en stilla jul.

1. Checka in för julmys på Haymarket

I samarbete med Blossa har hotell Haymarket även i år slagit upp dörrarna till en glittrande jul-oas, och i år är julupplevelsen uppgraderad. Ett nytt större rum, Svit 24, finns att boka fram till och med den 11 januari 2023. Förra årets julrum, Rum 24, går också att boka. Du kan läsa mer om Haymarket by Scandic och boka här (länk till Hotels.com).

Julrummet på Haymarket i Stockholm.
Foto: Haymarket by Scandic

2. Klassisk julmarknad i Gamla stan

En av Sveriges äldsta julmarknader är den i Gamla stan. Med anor från medeltiden bjuds det varje år på en klassisk julmarknad i vacker miljö på Stortorget.

julmarkanden i gamla stan i stockholm som aktivitet under jul

Otippade sakerna svenskarna stör sig mest på under julen

3. Nordiska museet

Upplev hur julen firades förr och varför vi firar som vi gör. På Nordiska museet kastas vi tillbaka i tiden och förstår vem jultomten faktiskt är och varför vi varje år väljer att klä en julgran. En historielektion och upplevelse i ett!

aktivitet under jul på nordiska museet i centrala Stockholm
Foto: Mats Landin, Nordiska Museet

4. Utställning med pepparkakshus

Skåda och ta del av fantasifulla pepparkakshus. En utställning med tävlingsbidrag från barn och unga till vuxna samt både amatörer och proffs som skapat fantasifulla pepparkakshus. Utställningen finns att ta del av på ArkDes, beläget på Skeppsholmen i Stockholm, fram till 8 januari 2023.

5. Jul på Hallwylska museet

År 1898 flyttade Wilhelmina och Walther Hallwy in i det stora huset på 2000 kvadratmeter och 40 rum på Hamngatan tillsammans med sitt tjänstefolk. Palatset är bevarat och här finns en stor samling konst och antikviteter sparade i den vackra miljön. Sedan 1938 är Hallwylska ett statligt kulturhistoriskt museum.

Ta del av hur julen firades i slutet på 1800-talet. Här visas ett juldrama med visning genom palatset. Samt en inblick i hur det var att leva och bo i Stockholms modernaste hus för hundra år sedan. Visningen tar cirka en timme och har öppet fram till och med den 8 januari nästa år.

6. Stilla jul på Yasuragi

Trött på julbestyren? Fira en lugn och avkopplande jul på det japanska spahotellet Yasuragi strax utanför Stockholm. Här kan du boka julpaket som innehåller vintermiddag, tillgång till extra vinteraktiviteter som till exempel eldcermoni utomhus! Läs mer och boka denna avkopplande julaktivitet här (länk till Hotels.com).

aktivitet under jul på spahotellet yasuragi i Stockholm

Njut av värmen i de heta källorna på Yasuragi. Klicka på bilden för att läsa mer.

Foto: Yasuragi

Foto: TT, Visit Stockholm

Ekonomiska julklappar - expertens viktiga tips

Se också: Prinsessornas juliga stilval - 6 looks att inspireras av
1:03

Efter reklamen: Se också: Prinsessornas juliga stilval - 6 looks att inspireras av

(1:03)

Slå på ljud
Mest läst