Trendar: Nostalgi Livsberättelser Sommarmode Årets Feminista 2025 Streamingtips Intervju med Anette Alsing Feminas historia

Maten du aldrig ska äta ombord ett flygplan

15 maj, 2025
FotografTT
Maten du aldrig ska äta på flygresan
Vissa rätter passar bättre hemma vid middagsbordet än 10 000 meter upp i luften. Här är maten du bör undvika på flygresan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
7 saker flygpersonal hatar att du görBrand logo
7 saker flygpersonal hatar att du gör

En av höjdpunkterna under en långflygning är när flygvärdinnorna börjar rulla ut sina vagnar med mat. Beroende på vilken tid på dygnet du flyger består måltiden av frukost, lunch eller middag – och ibland erbjuds flera olika alternativ.

Flygplansmat kan vara en riktig hit or miss. Ibland är det en kulinarisk upplevelse, och ibland närmast oätbart.

Därför är det bra att känna till vilka fallgropar det finns när det kommer till flygplansmenyn, och vilka rätter du bör undvika.

– På 10 000 meters höjd beter sig din kropp, dina smaklökar och till och med ditt matsmältningssystem annorlunda – så det som låter bra på marken kanske inte passar lika bra i luften. För att inte tala om att dofter också tenderar att sprida sig, säger den före detta flygvärdinnan Jacqueline Whitmore till Fox News.

Annons

Mat som luktar

Det kanske låter självklart, men att välja vad för mat du ska avnjuta under flygturen handlar inte bara om dina egna preferenser – utan också om hänsyn för dina stolsgrannar.

För att vara schysst, och slippa dålig andedräkt resten av resan, kan det vara en bra idé att skippa maträtter som luktar mycket. Undvik att beställa saker som tonfiskmackor eller äggsallader.

– Även när de tillagas färska tenderar de att avge en stark doft när de värms upp igen, vilket snabbt kan fylla det trånga kabinutrymmet, säger etikettexperten Jamila Musayeva.

Detsamma gäller för mat som innehåller ingredienser med starka dofter, som vitlök eller chili.

Foto: NMK-Studio

Friterad mat

Mat som ska vara djupfriterad som kyckling nuggets, pommes frites eller lökringar kommer mest troligt inte att vara särskilt krispiga ombord ett flygplan.

Annons

– De blir snabbt blöta, värms inte upp ordentligt och avger ofta en fet arom som sprider sig snabbt i kabinen, säger Jamila.

Mat som gör dig uppblåst

Vet du om att din mage reagerar negativt på bönor, broccoli eller blomkål? Då är det nog bäst att skippa bönsalladen eller broccolipajen på flygplanet.

Välj det här i stället

Flygplansmat tillagas med några särskilda parametrar i åtanke: Hållbarhet och livsmedelssäkerhet. Den ska tillagas, paketeras, levereras och sedan värmas upp på nytt ombord ett flygplan innan den serveras till passagerare.

Smak är med andra ord inte alltid högsta prioritet. Men det innebär inte att det inte finns flygplansmat som smakar gott.

Fritz Gross, chef för ett av livsmedelsföretagen som levererar mat till flera internationella flygbolag, berättar att det finns en rätt som man alltid bör välja – grytan.

– Den kan sjudas och värmas upp om och om igen och förblir fortfarande en gryta, säger han till CNN.

Fem favoriter från Femina: Resa med handbagageBrand logo
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagage
Annons