Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Moderedaktören tipsar: Det får du inte missa på södra Gotland

05 jul, 2024 
Feminas moderedaktör Sara Löf Nyqvist tillbringar alla sina somrar på södra Gotland. Här tipsar hon om sina favoritplatser, loppisar, stränder och restauranger!
Annons
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagageBrand logo
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagage

Åker du söderut från Visby så finns det mer eller mindre bara två större vägar att ta – och båda går åt samma håll. Antingen tar man kustvägen via Tofta och Klintehamn (och kanske tar en avstickare vid Djupvik och ser fina Ekstakusten), eller så tar man den snabbare vägen som går via Hemse. Min första rekommendation i den här Gotlandsguiden är att ta kustvägen – allt är bättre med den. Utsikten, känslan och stoppen längst vägen.

Sara Löf Nyqvist
Jag spenderar alla mina somrar på södra Gotland, med bas i fantastiska Burgsvik.

Som ingift i en Gotlandsfamilj har jag tillbringat många somrar på ön. Mer specifikt på storsudret – med bas i fantastiska Burgsvik. Hit åker jag och min familj varje sommar och njuter av semester och lugnet.

Annons
Käldhagen Burgsvik
Käldhagen på kvällen. Perfekt utflykt med picknick på stranden och soldnedgången som granne!

Att göra på södra Gotland – barnvänligt, restauranger, loppis och badstränder

Södra Gotland är det bästa med hela Gotland. Ja, jag är aningen partisk när jag säger det. Min familj bor och kommer trots allt härifrån. Men enligt mig är södra Gotland lite mer stillsamt, mysigt och icke-turistigt. Här kommer man bort från stress, långa köer och fullpackade stränder. Nedan listar jag några av mina personliga favoriter.

Badstränder

Reser du med barn så kan jag starkt rekommendera stränderna Nisseviken och Käldhagen. Den sistnämnda är en sandstrand där det är långgrunt och det är ofta ganska lite folk, perfekt med barn! Nisseviken är en mysig och välbesökt strand med brygga att hoppa från, pizzeria och restaurang intill. Åker ni ännu mer söderut så finns Holmhällar på den östra sidan av ön, en stor vit sandstrand med populära raukar. Tips! Är ni hungriga? Vid Holmhällar driver en Gotlandsfamilj en restaurang sedan 50-talet. Rejäla portioner utlovas!

Annons
Nisseviken badplats Gotland
Bild från Nisseviken – här kan du parkera handduken på både sand och gräs!

Restauranger

Enligt mig är restaurangutbudet stort på södra Gotland. Här finns allt från ett franskt creperi i Hablingbo till en matvagn som flippar burgare nere vid hamnen i Burgsvik. En favoritrestaurang just nu är Guldkaggen som ligger vid Burgsviks hamn. Miljön och maten gör att det är en resturang jag vill gå till om och om igen. Och vill man festa till det en aning så har Guldkaggen precis börjat med nattklubbar vissa helgkvällar. Lite längre upp i Burgsvik finns även Burgsviks krog, som drivs av samma ägare (som också är gotlänningar) – en härlig krog där du kan beställa hämtpizza, dricka en öl och ha det gött. Fun fact: Förra året spelade bland annat Hov1 på Burgsviks Krog. Det var stort! Några andra härliga restauranger att besöka på södra ön är: Hamra krog, Majstregården, Grå Gåsen och Kapten Grogg.

Annons
Guldkaggen Gotland Burgsvik
Bild från Guldkaggen sommaren 2023.

Att göra med barn

Södra Gotland kanske inte är välkänt för att ha en massa roliga aktiviteter. Speciellt inte för barn (längre norrut finns ju Kneippbyn osv). Men om ni sitter i bilen påväg söderut så kan jag tipsa om att stanna till vid Bottarvegården i Vamlingbo. Här kombineras historiska byggnader och miljöer med ett charmigt kafé och en stor lekpark i historiens tecken. Här kan barnen åka traktor, köra hinderbana och träna balanssinnet. Plus är att man kan hälsa på djuren som är intill lekparken!

Annons
Bottarve lekpark kafé gotland
Vid Bottarvegården i Vamlingbo finns en gigantisk lekpark och ett mysigt kafé.

Vacker kustväg mot Hoburgen

Södra Gotland är perfekta resemålet om du vill cykla eller bila runt för att se och uppleva gotländsk miljö. Åker ni mot Hoburgen längst ner på Gotlands sydligaste udde så kan ni välja att ta ”vacker kustväg” (ja, det står faktiskt så på vägskylten). Vägen är en av de finaste platserna jag vet i Sverige, speciellt vid solnedgången. Här går lammen fritt och små kaniner hoppar runt exakt överallt. Riktigt mysigt om du frågar mig! Inte så mysigt med kaninerna (eller "rabbisar") om du frågar gotlänningarna... Längst fram vid Hoburgen ligger restaurang Majstregården som min svärfar och hans far var med och grundade på 60-talet (drivs i annan regi idag).

Annons
Längst kusten finns det flera smultronställen att upptäcka!

Gotländsk natur

Och när vi ändå pratar om öns vackra miljö och natur. Faludden är något alldeles extra. Ta en cykeltur ut på udden och andas in luften, känn av lugnet och låt ögat njuta av gamla kvarnar, kossor som betar längst stenvasten och vackra kalkstenshus i olika skick. Tips! Runt omkring finns även lite undangömda stränder som sätter bild på ordet smultronställe. Tips nummer två! Köp en hämtpizza på Burgsviks krog och åk ut med bilen på Faludden och njut av pizza i en magisk miljö (går så klart att göra även på andra platser).

Annons
Faludden gotland
Södra Gotland är perfekta resemålet om du vill upptäcka gotländsk natur.

Ett fik värt att besöka

Petesgården är ett charmigt och avskilt kafé som ligger i Hablingbo. Det är en gotländsk gård från 1800-talet kombinerat med ett modernt kafé som ligger precis intill havet och omfamnas av gamla kvarnar och ängar. Bonus för barn! Här finns en lekstuga och styltor att roa sig med.

petesgården hablingbo gotland fik
Petesgården strax utanför Hablingbo. Svårslagen miljö!

Affärer

Hoburgshallen i Burgsvik är den sydligaste mataffären på Gotland – söder om den är det tomt på butiker och affärer. Små kiosker finns inte riktigt här, utan vill man handla är det en mataffär man ska leta upp. Högbyhallen i Hemse är den största matbutiken på södra Gotland, så ska du storhandla är det dit du ska åka! Annars finns det också en matbutik i Havdhem.

Annons

Loppisar

Gotland kryllar av loppisar! Är du en loppis-junkie som vill hitta de allra bästa fynden så skulle jag rekommendera att ta småvägar runt omkring på ön och stanna till där det skyltas om loppis. För det finns verkligen överallt! Varje år anordnar "FG" (fotbollsklubben Fardhem Garda 86) en megastor loppis. När den öppnar så springer folk in när bandet klipps för att hitta de bästa fynden – snacka om kosläpp! Är det mer vintage- och finloppis du är ute efter så är Kuriosa ett måste, en loppis/second hand-butik som finns både i Hemse och i Klintehamn.

Kuriosa loppis Gotland Hemse
På Kuriosa i Hemse finns allt från lyxiga vintage-köp till klassiska loppis-fynd.
Annons
Fem favoriter från Femina – resespecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – resespecial
Annons