Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Nu förbjuds flipflop och högklackat i delar av Italien

11 mar, 2019 
AvSofia Börjesson
Flipflop som nu förbjuds i Cinque Terre, Italien.
Det må låta som ett skämt, men det är helt sant. I sommar blir det förbjudet att bära flipflop, sandaler och högklackat runt kuststräckan Cinque Terre i Italien.
Annons

Att bära fel skor i Italien kan snart innebära dryga böter. I sommar införs nämligen ett nytt förbud som innebär att vissa skor, mer specifikt flipflop, sandaler och högklackade skor, inte får bäras längs den populära vandringsleden Cinque Terre, vilket innefattar byarna Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Gorniglia och Moterosso.

Turister i nöd

Enligt engelska Metro är orsaken till den nya lagen att räddningsteam alldeles för ofta får rycka ut för att hjälpa turister på bergsstigar och klippavsatser – på grund av att deras skodon inte bär dem längre. Flera turister har dessutom skadat sig på grund av deras bristfälliga skoval.

Räddningsteam runt kuststräckan vittnar om turister som har gett sig ut på Cinque Terre med rullatorer och gipsade ben, trots att sträckan är jämförbar med en vandringsled i alperna – bitvis kantad av klippor och svår terräng.

Annons

Upp till 25 000 kr i böter

Botens storlek beror på hur stort bekymmer lagbrytaren har åsamkat räddningsteamet, men den är som minst 500 svenska kronor och som mest 25 000 svenska kronor.

I sommar kommer vandringsleden troligtvis bli mer välbesökt än någonsin då 300 000 fler kryssningspassagerare än vanligt väntas gå i land i La Spezias hamn. Ungefär 2,5 miljoner människor tros vandra Cinque Terre i år.

Fler märkliga lagar i Italien

Men det är inte bara runt Cinque Terre som italienarna har tillämpat speciella lagar. I Florens infördes till exempel ett förbud mot att småäta på de populära huvudgatorna 2018, och i Rom får man inte längre bada i fontäner eller äta slafsigt.

Så, har du bokat en resa till Italien i sommar? Bete dig!

Läs mer:

Annons