Svenskarna är ett folk som dyrkar solen – åtta av tio anser att det är viktigt att få en snygg bränna när de är utomlands. Det visar en ny undersökning bland svenska resenärer från online-resebyrån eBeach.se.

Samtidigt slarvar så många som 45 procent med solskyddet när de är utomlands – och fem procent smörjer aldrig in sig.

Mest slarviga med att skydda sig mot solens strålar är männen. Var tionde man uppger att de aldrig använder solkräm. Samma siffra för kvinnorna är bara tre procent.

Undersökningen visar också att de flesta svenska resenärer i genomsnitt tillbringar fyra timmar om dagen i solen när de är utomlands, men en tredjedel steker i mer än sex timmar.

Läs även Välj rätt solskydd – här är viktiga märkningen du bör ha koll på!

– Solsken och värme är en viktig del på våra utlandsresor för att vi ska trivas. Och det är ju alltid extra roligt att få komma hem brunare och göra kollegorna lite avundsjuka, men det är jätteviktigt att vara försiktig i solen och alltid använda solskydd. Det gäller oavsett om man reser till Dubai eller Spanien. Om du glömmer solkräm finns det att köpa på alla flygplatser och givetvis också på resmålen. Fråga i hotellreceptionen om du är osäker på var det finns att köpa, säger Rebecca Pettersson, marknadsansvarig på eBeach.se.

Strålsäkerhetsmyndigheten: Så skyddar du dig bäst från solen

  • Skuggan kan minska solens UV-strålning med upp till hälften och är därmed ett bra solskydd.
  • Använd solkräm med medelhög (SPF 15–25) eller hög solskyddsfaktor (minst SPF 30) där kläder inte täcker.
  • Använd gärna solglasögon som har skydd på sidorna. Undvik dock solglasögon med blått glas eftersom de ger dåligt skydd för ögat.
  • Beroende på hudtyp är vi olika känsliga för solen och ju lättare du har för att bränna dig, desto försiktigare måste du vara när du solar.
  • Låt huden vila och läka om du bränner dig. Fortsätt inte att utsätta dig för stark sol.

Läs även Veckans skönhetskap under 100-lappen – solskyddsmist som ryms i handväskan

 

Så här svarade svenskarna:

Undersökningen har besvarats av 1 035 svenska resenärer och är genomförd via en webbenkät.

Källa: eBeach   Foto: IBL

Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like”  showfaces=”true” share=”false” width=”320″]

Mest läst