Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Guide: Maxa din weekend i Palma de Mallorca

05 sep, 2023 
AvAino Oxblod
FotografAnna Hållams.
Clara Herngren och Palma de Mallorca.
Spanska Mallorca är en riktig turistfavorit, och huvudstaden Palma de Mallorca växer bara i popularitet.
Fyll resan till den anrika staden med god mat, vacker utsikt och härligt bad – här är allt du behöver veta för en maxad semester i Palma!
Annons
8 HÄRLIGA SPA STRAX UTANFÖR STOCKHOLMBrand logo
8 HÄRLIGA SPA STRAX UTANFÖR STOCKHOLM

Mallorca och huvudstaden Palma de Mallorca har länge varit ett populärt turistmål för svenskar. Det behagliga klimatet, den vackra naturen och den goda maten har i många år lockat turister på solsemester från avlånga Sverige.

Att ta sig till Palma från Sverige är varken svårt eller krångligt – under högsäsong går mängder av direktflyg från både Stockholm och Göteborg, och väl på ön är det inte mer än 20 minuter i bil från flygplatsen till centrala Palma. Den korta bilfärden kantas av ståtliga palmer, glittrande azurblått vatten och stadsmuren som står resolut mellan hav och stad.

Palmas rika historia gör sig inte bara påmind med muren längs Parc de la Mar, men också den magnifika katedralen La Seu, som syns från långt håll i stora delar av staden.

Annons

Men det är inte nödvändigtvis de typiska turistattraktionerna som är behållningen med Palma. De gamla kvarteren i stadskärnan vibrerar av färg och grönska, och påminner stundtals om vackra gator i Rom. Här hittar du också lockande uteserveringar för ett glas sangria eller cava när solen bränner på – och med tanke på stadens 300 soldagar om året är oddsen att du behöver svalka goda.

Stan har ett rikt restaurangliv, men allt vad man kan önska sig i fråga om spansk mat. Många av restaurangerna serverar smarriga tapas i traditionell eller mer modern tappning.

Utsikt över Palma.
Utsikten över Palma är magnifik.

Palma erbjuder mer än solsemester

De som åker till Mallorca för en renodlad solsemester väljer kanske någon av de många resorterna runt ön, men även de som väljer en stadssemester i Palma kan behöva ett dopp här och där. Om ditt hotell inte har en pool går det att bada i Palma, exempelvis i populära området Portixol. Annars behöver du inte resa mer än några kilometer utanför staden för att hitta fina vita stränder, perfekta för en dag av sol och bad.

Annons

Ungefär hälften av alla Mallorcas fasta invånare bor i Palma, omkring 400 000 människor lever i huvudstaden – en ökning med över 80 000 sedan millennieskiftet. Den kraftiga ökningen av inflyttade turister har till och med gett upphov till en del protester från lokalbefolkningen.

Britter är den största inflyttade gruppen, men staden har blivit en riktig favorit även bland svenskar som vill bo utomlands. Så många svenskar vill flytta till den spanska ön att Svenska skolan i Palma har svårt att ge plats åt alla aspirerande elever.

Håll koll i lågsäsong

Under lågsäsong är det vissa av restaurangerna och barerna som inte har öppet, medan det under högsäsong i stället kan vara svårt att få bord på vissa ställen. Gör en snabb sökning på ställena du vill besöka för att slippa stå besviken och hungrig utanför en stängd eller proppfull restaurang.

Apelsiner på marknad.
På marknaderna i Palma finns ett stort utbud av frukt och grönt.

På många sätt är Palma det optimala resemålet för en långweekend eller veckotripp – den vackra arkitekturen och historiska byggnaderna är en perfekt backdrop till ditt strosande, shoppande och kaffedrickande. Under de mörka vintermånaderna i Sverige erbjuder Palma ett välkomnande ljus, och på de varma sommarkvällarna behöver du aldrig flytta in från uteserveringarna.

Annons

Spana in våra – och Clara Herngrens! – bästa tips från Mallorcas huvudstad för maximal njutning på semestern!

En ljus oas i centrala Palma

Hotell

ICON Rosetó
Carrer de Can Campaner, 6, 07003 Palma

Hotell Icon Rosetó ligger anonymt till på en bakgata i närheten av Placa de Weyler, men bakom glasdörrarna gömmer sig en ljus oas. Rummen är ljusa och rymliga med fräscha badrum, och den lilla poolen på taket bidrar till lyxkänslan. Den kontinentala frukosten har ett generöst utbud, och äts med fördel på den lummiga innergården.

Magnifik utsikt

Takbar

Bar Cuba Colonial
Carrer de Sant Magí, 1, 07013 Palma

På toppen av Hostal Cuba ligger takbaren Cuba Colonial, en av de allra bästa takbarerna Palma har att erbjuda. Från tornet med en vacker terrass får du en fantastisk utsikt över Medelhavet, småbåtshamnen, katedralen och staden. Beställ en cocktail och se solen gå ner över Palma. Under högsäsong kan du behöva boka bord för att få plats.

Takbar i Palma.
Takbaren Cuba Colonial har en vacker utsikt.

Få maten tillagad framför dig

Restaurang – Clara Herngrens tips!

El CaminoCarrer de Can Brondo, 4, 07001 Palma

Annons

En populär tapasbar med vacker inredning. Kan vara värt att boka plats för att slippa väntelista.

Clara: ”Man sitter i en bar och ser hur maten tillagas framför en. Det är ett lite tjusigare ställe, vilket jag i vanliga fall inte är så förtjust i. Men här är det ändå så mysigt, och framförallt är maten väldigt god!”

Behagligt beachliv nära Palma

Strand

Playa de Illetas

Några kilometer från centrala Palma ligger stranden Playa de Illetas, perfekt för den som är sugen på sol och bad under Palma-vistelsen. Stranden är omgiven av bostadshus och hotell, och populär både hos Palma-borna och turister.

Strand i Palma.
Playa de Illetas är en vacker strand nära Palma.

Ta del av den vackra naturen

Utflykt – Clara Herngrens tips!

Hajk i bergen runt Palma

Naturen kring Palma är varierande och imponerande, och väl värd att ta del av på de olika vandringslederna som finns kring huvudstaden och på resten av ön.

Annons

Clara: ”Jag tycker det är underbart att hajka! Jag rekommenderar en app som heter All trails, där finns all information du behöver om de olika hajkslingorna – hur långa, hur jobbiga och framför allt hur vackra de är.”

Hajka på Mallorca.
Det finns mycket vacker natur på Mallorca och i Palma.

Tapas i myllrande folkliv

Restaurang

La Rosa
Carrer de la Rosa, 5, 07003 Palma

På populära vermuterian La Rosa sitter du vid höga bord, äter tapas och kollar på det myllrande högljudda folklivet i ett gathörn i Santa Catalina. Tokpopulär, så boka bord om du vill sitta. På menyn hittar du klassisk tapasmat som tortilla, patatas bravas, grillad bläckfisk och grillade gröna pimientos. Rekommenderat är såklart också att dricka en vermut till maten.

Känn historiens vingslag

Turistmål

Stadsmuren och katedralen La Seu
Plaza de la Seu

Annons

Catedral de Mallorca, mest känd som La Seu, är ett av Palmas största turistmål, och svårt att missa. Katedralen, som härstammar från 1200-talet och är byggd i gotisk stil, ger ett mäktigt intryck och är väl värt ett besök. De gamla stadsmurarna till söder är också mysiga att promenera längs – här känner du dig nära Palmas rika historia. I dag hittar du också Palmas Moderna muséet inrymt i murarna.

Stadsmuren och katedralen i Palma de Mallorca.
Katedralen går att se från många platser i Palma.

Vällagad fisk precis vid havet

Restaurang – Clara Herngrens tips!

El Bungalow
Carrer dels Esculls, 2, 07007 Palma

Clara: ”En mysig och enkel fiskerestaurang precis vid havet. Serveringspersonalen består av rätt sura men charmiga tanter. Det är inte så lätt att få ett bord precis vid vattnet – men ge det ett försök!”

Annons

Strosa bland mat och shopping

Shopping – Clara Herngrens tips!

Mercat de Santa Catalina
Plaça de la Navegació, s/n, 07013 Palma

Mercat I'Olivar
Plaça de l'Olivar, s/n, 07002 Palma

Mercat de Santa Catalina är Palmas äldsta matmarknad, belägen väster om stadens centrum, i stadsdelen med samma namn. Här kan du köpa bakverk, grönsaker, frukt, fisk och kött. Mercat l'Olivar är större och mer modern.

Clara: ”Båda saluhallarna är jättefina att bara strosa runt i. I den mindre, Mercat de Santa Caralina, går strosandet dock ganska snabbt.”

Mercat de Santa Catalina.
Mercat de Santa Catalina är den mindre av de två marknaderna.

Njut av det baskiska köket

Restaurang – Clara Herngrens tips!

Toque de Queda
Carrer de Can Cavalleria, 15B, 07012 Palma

Clara: ”En liten och väldigt mysig restaurang som serverar typiskt baskisk mat. Missa inte deras zucchini-carpaccio – den är lika fin att se på som den är god att äta!”

Restaurangen håller stängt under lågsäsong, så kolla innan att den har öppet när du besöker Palma.

Annons