Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Resa med barn - tips och 9 häftiga resmål du inte vill missa!

08 okt, 2018 
AvNina Nyström
Smarta tips och spännande resmål ihop med barn.
Globetrottern Niklas Kämpargård har rest världen över med sina barn. Här är hans bästa tips för en lyckad resa för hela familjen - och nio häftiga resmål att drömma om tillsammans, både i Sverige och på andra sidan jorden.
Annons

Journalisten och författaren Niklas Kämpargård är en riktig globetrotter – han har besökt över 90 länder, varav hälften av dem tillsammans med barnen Kalle, 14 år och Hilda, 10 år. I nya boken Resa med barn har Niklas Kämpargård samlat alla sina bästa restips för barnfamiljen. Boken bjuder på användbara och inspirerande tips för såväl den som vill maxa upplevelserna på en liten budget som för familjen som drömmer om exotiska långresor – men också för charterresenären.

Barn badar och leker i poolen på somamren.

Parallellt med resandet brinner Niklas Kämpargård för hållbarhet, ur många olika synvinklar. Men debatten om flygresornas vikt i hållbarhetsfrågan tycker han har blivit lite enkelspårig.

Annons

– Det är såklart en jätteviktig aspekt, men jag vill utvidga hållbarhetsperspektivet. Få människor att se både korta resor och stora upplevelser som en del av ett större sammanhang. Genom att barnen får följa med och upptäcka världen och möta nya kulturer lär de sig att hitta nya kontexter och att inte vara rädda för det som är främmande. Hållbarhet för mig är också att bidra till arbetsmöjligheter för fattiga människor. Drar vi in vårt resande är det deras jobb som ryker först, vilket gör det svårare för dem att utvecklas, och det känns väldigt kontraproduktivt ur hållbarhetssynpunkt. Man ska inte dra sig för att upptäckta världen, däremot kan man tänka på hur man tar sig runt.

Låt barnen prova på lokal mat

Många blir begränsade av skolplikten och det är ett tveeggat svärd. Under en period provade Niklas Kämpargård att hemskola sina barn för att kunna resa, men han insåg att det fanns en hel del utmaningar med det. Något han saknade var möjligheten att väva in barnens upplevelser i undervisningen, vilket han tror skulle vara till gagn för alla i klassen. 

Annons

Niklas Kämpargård tipsar också om att inte vara rädd för att låta barnen prova på lokala upplevelser.

– Våga tänka utanför boxen när ni reser. Bli en del av vardagen och testa upplevelser som för er närmare lokalbefolkningen. Skippa att släpa på blöjor och för mycket barnmat. Att handla lokalt kan skapa många spännande upplevelser som barnen inte glömmer. 

Nio häftiga resmål att upptäcka ihop med barn – enligt Niklas Kämpargård

Tre härliga upplevelser för familjen i Sverige 

Vandra tillsammans

När man säger vandring tänker många att man måste upp till fjällen. Men det finns många fina låglandsleder runtom hela landet att upptäcka ihop med barnen. De är utformade för att kunna ta sig en lagom distans på en dag, dessutom finns det gott om bra ställen för korta ben att ta en paus och en fika på.

Fjällen

Glöm inte bort alla härliga upplevelser våra svenska fjäll kan bjuda på! Snöskotur, hundspann, skoteråkning – det finns hur mycket som helst att som är roligt och spännande för barn.

Annons

Skärgården

Upptäck skärgården tillsammans och krama ut det mesta ur den svenska sommaren! Utforska öar, paddla kanot och ta sena kvällsdopp ihop.

Tre pärlor att inte missa med barnen i Europa 

Georgien

Flyg till Baku i Azerbajdzjan. Ta sedan tåget till Georgien och upplev landet med bil innan det är dags att flyga hem igen. Två veckor där kostar uppskattningsvis hälften av vad en charter för fyra personer kostar – och du får så mycket mer upplevelser. Var inte rädd för att prova nya saker.

Norge

Nära, enkelt och fantastisk natur.

Sydeuropa

Kanske inte helt unikt, men jag vill ändå slå ett slag för att resa i Sydeuropa ihop med barnen. Portugal är ett fantastiskt land – och Italien är en klassiker; vackert, massor av historia att upptäcka – och det finns massor av god mat för både små och stora.

Tre resmål att våga testa utanför Europa

Costa Rica

Costa Rica är ett perfekt resmål för barnfamiljen. Paradisstränder, djupa djungler och spännande djurliv. Trevliga människor och lätt att att sig runt. 

Annons

Rundresa från Sydafrika via Namibia och Zimbabwe till Moçambique 

I Sydafrika finns mycket att upptäcka: exotiska vilda djur, vingårdar, vackra vandringsleder och storstadskänsla i Kapstaden. Namibia är ett stort land med otroliga sanddynder som bjuder på mycket skoj. Zimbabwe är lugnare än på länge och runt Victoria Falls kan du prova på alla möjliga äventyr som forsränning och bungy jump. Avsluta med safari och härliga bad vid kusten i Mocambique.

Japan

Japan är verkligen så annorlunda och så häftigt. Det finns Hello Kitty och manga-serier i överflöd, sagolika naturområden, enorma storstäder, spännande kultur och modern teknik. I Japan kan du hitta massor av knasiga och unika saker som barnen kommer gilla – vad sägs till exempel om restauranger där du kan klappa kaniner?

I boken "Resa med barn" hittar du massor av smarta tips från Niklas Kämpargår
I boken ”Resa med barn” hittar du massor av smarta tips från Niklas Kämpargård

5 tips som gör resan roligare för hela familjen – enligt Niklas Kämpargård

1. Planera resan ihop med barnen. Kittla deras törst för nya upplevelser så kommer de att få ut mer av resan. Bildgoogling är ett utmärkt sätt att hjälpa barnen att konkretisera resan. Har du större barn kanske de hittar äventyr du aldrig hört talas om på resmålet? Dessutom har ni något roligt att prata om och längta till ihop. Att länga är en stor del av upplevelsen.

Annons

2. Låta barnen bestämma några delar av resan. De känner sig mer delaktiga och deras känsla av inflytande och betydelse stärks.

3. Är ditt barn tweenie eller tonåring och bara halvpepp på att följa med på resan? Har du möjlighet kanske barnet kan få välja resmål. Då ökar engagemanget vilket kan vara till gagn för hela familjen. 

4. Det är lätt att fylla dagarna med ambitiösa planer – men ibland kan det vara en stor upplevelse att låta barnen bestämma dagens schema. Vilket håll vill de gå åt? Följ med, stressa inte. Ni kan råka på fantastiska äventyr ni annars hade missat. 

5. På alla tipslistor står det att man ska ladda paddan med spel och filmer. Men jag vill slå ett slag för att ladda ner ljudböcker och poddar. Ibland är det härligt att bara sitta och lyssna. Mina barn är 10 och 14 år och de älskar till exempel Creepypodden med skräckhistorier och Spöktimmen, som handlar om olösta mysterier.

Läs också:

Annons