Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sveriges härligaste sandstränder – från norr till söder

25 maj, 2021 
AvSara Ericsson
AvSara Ericsson
Sveriges vackraste sandstränder
I Sverige finns flera magiska sandstränder att uppleva i sommar – och det finns verkligen något för alla smaker! Här är 11 strandpärlor du bara inte får missa.
Annons
7 otippade resmål du inte vill missa i Sverige i sommarBrand logo
7 otippade resmål du inte vill missa i Sverige i sommar

Puderstränder och kristallklara vatten, ja det finns faktiskt gott av dem i vårt avlånga land. Sverige bjuder på drömlikt vackra strandremsor som får oss att längta extra mycket efter lediga och varma dagar.

Längst med kusterna finns flera guldkorn med utlandskänsla. Både för den som önskar fart och fläkt och för den som föredrar en lugn stund i solen. Nedan listar vi 11 favoriter som förgyller hemestern med sand mellan tårna.

Tylösand, Halmstad

Stranden Tylösand

Den fyra kilometer långa sandstranden har flera gånger blivit utsedd till landets bästa. Förutom stranden så är platsen känd för Hotel Tylösand som bland annat ägs av kungen av sand själv – Per Gessle. Här finns något för alla! Den som föredrar puls tar plats invid strandklockan där solstolarna ståt tätt på rad och för tankarna bort till medelhavet. Här pulserar musiken och under eftermiddagen beger sig after beach-sugna besökare till hotellet för att runda av dagen. För den som föredrar lugn finns här flera härliga sanddyner att ta plats i. Stranden är som sagt fyra kilometer lång, så gott om plats finns det.

Annons

Skansenbadet, Båstad

Strand Båstad

För den som gillar att kombinera citypuls med strandbad är Skansenbadet det perfekta stället! Vid hamnen ligger den populära stranden. En sandstrand som lockar många besökare en varm sommardag. Invid stranden finns flera restauranger och caféer. Här finns även ett kallbadhus som tillhör hotell Skansen och som erbjuder ett dopp året om.

Sveriges finaste sandstränderBrand logo
Sveriges finaste sandstränder
Annons

Pite Havsbad, Piteå

Strand Pite Havsbad

Sandstränder förknippas ofta med landets södra delar. Men i norr bjuder Pite Havsbad på en finkornig kilometerlång strand med långgrunt vatten. Idag utgörs platsen av en stor turistanläggning för alla åldrar med äventyrsbad, hotell och spa.

Ljunghusen, Skanör Falsterbo

Strand Ljunghusen Skanör

I Falsterbonäset mellan Höllviken och Skanör finns en drömlik vit sandstrand. Stranden hör till en av de största i området och den som föredrar lugn och ro ar hittat rätt här. Stranden ligger intill ett naturreservat och från början planterades träd här för att hålla sanden på plats. I dag ligger sanden läckert inbäddad bland träden, vilket gör det lätt att hitta en skön plats i skuggan.

Annons

Tranviken, Sundsvall

På ön Alnön utanför Sundsvall finns flera fina stränder. Finast och mest uppskattad av dem alla är Tranviken. En vitkornig stor sandstrand med härligt havsbad för fartfyllda sommardagar. Här kan du förutom att inta en lugn plats i solen, spela volleyboll eller njuta av gott fika eller mat i någon av de närliggande restaurangerna.

Böda bukten, Öland

Strand Böda

Ölands östra kust bjuder på kilometerlånga sandstränder. Från Böda till Ångjärnsudden. Böda strand är en favorit som lockar många badsugna besökare varje år. Den kritvita sanden bidrar till en utlandskänsla. Här finns mycket att göra för den som snabbt blir rastlös i solstolen. Bland annat jet ski, ribbåt samt en stor flytbrygga. I närheten finns flera härliga glass-hak och restauranger.

Annons

Skrea strand, Falkenberg

Skrea strand Falkenberg

En av Västkustens mysigaste stränder hittar du utanför Falkenberg. Med höga sanddyner, mysiga badstugor och en två kilometer lång sandstrand. Här kan du ta ett dopp från den 250 meter långa badbryggan som sträcker sig ut i havet. Sugen på att kombinera strand med klippbad? Skrea Näs ligger i närheten och erbjuder sandiga badvikar bland klippiga uddar.

Tofta strand, Gotland

Tofta strand Gotland

Belägen på Gotlands västkust, två mil söder om Visby ligger sommarfavoriten Tofta. En av Gotlands populäraste badstränder. Under årets högsommar-veckor lockas många till strandremsan som tilltalar alla åldrar. Här finns både puls och lugn på samma plats och för den som vill avrunda sommardagen med god mat eller en drink är det gångavstånd till restauranger och after beach.

Annons

Skanörs havsbad, Falsterbo

Skanörs havsbad strand

Om du drömmer om en strand med utlandskänsla ska du besöka Skanörs havsbad. Den vita stranden med vit havsbotten och turkost vatten för snabbt tankarna till sydligare breddgrader. I sanddynerna finns flera charmiga och färgglada badhytter och framåt kvällen är solnedgången helt fantastisk här! Från strandlinjen ses även den magnifika Öresundsbron. När strandbelåtenheten är mättad finns flera utmärkande restauranger i närheten.

Annons

Kilesand, Sydkoster

Kilesand strand Koster

Kosteröarna utanför Strömstad är ett underbart resmål i sig. Kilesand på Sydkoster erbjuder en fin sandstrand och ett dopp i det glittrande kosterhavet. Här råder ett härligt lugn och natur-badplatsen med utsikt över bohus-kusten är riktigt avkopplande för själen. Färjan intill fastlandet lägger till i närheten och till sandstranden är det bara en kort promenad.

Täppetstranden, Åhus

Täppetstranden Åhus

Det turkosa vattnet och den kritvita sanden lockar många badsugna besökare varje år. Förutom den vackra sandstranden finns här den berömda och fotovänliga Åhustallen samt den 120 meter långa Åhusbryggan. När glassuget slår till finns landets godaste glass runt hörnet: Ottoglass.

Foto: TT

Annons