Porto är en perfekt weekendstad. Gatorna som vindlar längs med stadens mjuka kullar väcker med ens nyfikenheten och här är det enkelt och trevligt att promenera om kring och ta in atmosfären. Vackra hus kantar promenadvägarna, en del med fantastiska kaklade fasader eller rikt utsmyckade i jugendstil, som berömda Café Majestic. Det är en plats som bara måste upplevas och här ska man smaka det portugisiska bakverket pastel de nata och avnjuta en liten stark kaffe, en bica.

– Det viktigaste jag packar ner när jag ska hit är ett par bra skor. När jag är i Porto vill jag gå så mycket som möjligt och uppleva båda sidorna av staden, promenera över broarna och längs med vattnet, berättar Kristina Lindhe, grundare och VD på Lexington.

porto resa tips

Kristina Lindhe, VD på Lexington, delar med sig av sina bästa Porto-tips.

Hon reste första gången till Porto 1997, i samband med att hon startade sitt företag och var på jakt efter en textilfabrik som kunde väva riktigt fint tyg till bäddlinne. Utanför Porto hittade hon det hon sökte och än i dag producerar Lexington hos samma fabrikörer som Kristina först knöt kontakt med.

– Med åren har de blivit mina vänner och en av dem har hjälpt mig med namnen på en del av de restauranger och annat som jag tipsar om här.

Senaste halvåret har hon besökt Porto två gånger. För en tid sedan var hela Lexingtons säljstab från olika delar av världen i Porto för att alla skulle se produktionen på plats.

– Jag ville att alla skulle se den fantastiska tillverkningen och träffa våra duktiga medarbetare i Portugal. Portugiserna är, med all rätt, väldigt stolta över sin produktion och det tycker jag är härligt.

resa till porto restips

Utsikt från portvinshusen i stadsdelen Gaia mot Ribeira och Portos centrala delar på andra sidan floden.

I Porto är invånarna också stolta över traditionen med portvinsframställning. Längs med floden Douros ena sida ligger portvinshusen tätt och här har drycken framställts och skeppats ut i världen under hundratals år.

– Portvinet kommer man inte undan vid ett besök här och det är ju helt unikt för Porto. Att gå på en guidad tur med provning är verkligen en upplevelse även för den som inte tycker speciellt mycket om portvin, säger Kristina.

En annan sak en besökare här inte ska försöka värja sig mot är bacalhau, nationalrätten tillagad av saltad, torkad torsk. Sätten som den kan serveras på är väldigt många.

– Den traditionella maten är rejäl och enkel, det är inga gastronomiska upplevelser och inte som fransk eller italiensk mat. Det absolut bästa man kan äta här är färska skaldjur, de kommer direkt från havet, berättar Kristina.

Staden har inte ändrats så mycket sedan den allra första gången hon var här, möjligen att de gamla traditionella hotellen har ersatts av hotell och restauranger i en modernare stil.

– Porto känns fortfarande väldigt genuint och det jag tycker mest om att göra här är att sitta vid ett torg eller på en uteservering med ett glas vinho verde eller en kaffe och bara titta på människorna och stadslivet.

Trots att Porto är en viktig industriell stad med stor textil- och keramiktillverkning så är det inte någon utpräglad shoppingstad.

– Här finns mer att titta på än att handla och upplevelserna finns överallt. Det räcker med att bara se på väggarna som är fyllda av vackert kakel, avslutar Kristina.

Kristinas bästa tips i Porto

Kaféer, krogar & barer

majestic cafe

Klassiska Majestic Café bjuder på härlig atmosfär, goda bakverk och mat.

Majestic Café

Vackert klassiskt kafé som har besökts av många betydelsefulla portugiser genom tiderna. Hit måste man gå för att få en känsla av vad alla författare och konstnärer upplevt. Och här ska man äta det portugisiska nationalbakverket pastel de nata. En slags kaka med vaniljkräm – oemotståndlig!

Rua Santa Catarina 112

Fábrica da Picaria or Letraria

Mingligt och ungt, ta ett glas öl, lite snacks och lyssna på musik.

Rua da Picaria 72, www.afabricadapicaria.pt

Restaurante Esplanada Marisqueira Antiga

En av de bästa restaurangerna i Porto/Matosinhos – den delen av staden som ligger precis vid kusten och som har många fisk- och skaldjursställen. Var beredd på att inredningen kanske inte är det mysigaste du upplevt, men så är det ofta i Portugal.

Rua Roberto Ivens 628, Matosinhos

Mundo Restaurant

Trendig restaurang dit du kan gå efter ett glas på Fábrica sa Picaria som ligger på samma gata.

Rua da Picaria 58

resguide porto restauranger

På L’Kodac ser du solnedgången från första parkett.

L’Kodac

Bar vid stranden i Matosinhos. Beställ en cocktail och njut av solnedgången.

Avenida Coronel Hélder Ribeiro 4450, Leça da Palmiera, (finns på facebook)

Cafeína

Trevligt, gott och klassiskt i en internationell stil.

Rua Do Padrãu 100

Taberna dos Mercadores

Ett hål i väggen med härlig mat i lokal och regional stil.

Rua dos Mercadores 36

Adega de São Nicolau

Ägs av samma familj som Taberna dos Mercadores. Alltid fullsatt och det är inte konstigt med tanke på den goda maten som serveras.

Rua S. Nicolau 1

Rooftop Santa Catarina

När man vill ta en drink, lyssna på musik och dansa. Rua de Fernandes Tomás 508

porto

Porto by night.

Shopping

Vicent By Scar-Id

Modern portugisisk design, allt från kläd-er till keramik, ryms i denna vackra gamla butik med fantastisk jugendfasad. Här finns även bar, hantverks-butik och ett galleri.

Rua 31 de Janeiro 174

Amacau

Inredningsbutik där en hel del av utbudet är renoverade inredningsdetaljer av olika ursprung och ålder.

Rua do Theatro 133.

Coração de Alecrim

Här kan du botanisera bland portugisiska kläder i naturmaterial.

Tv. de Cedofeita 28, www.coracaoalecrim.com

Livraria Lello

Kan vara världens vackraste bokaffär!

Rua das Carmelitas 144

Rhino Home

Modern och urban heminredning och ett urval av den klassiska portugisiska keramiken “bordallo pinheiro”.

Rua do Padrão 99

porto resguide

När fötterna börjar bli trötta är det bara att hoppa på en spårvagn.

Portos bästa shoppinggator

Rua de Santa Catarina, Avenida da Boavista, Rua de Fernandes Tomás, Rua Formosa, Rua de Cedofeita och Passeio dos Clérigos.

 

Marknad

Mercado do Bolhão

Den mest berömda matmarknaden i Porto är nyligen renoverad och här finns färska blommor, fisk, kött, grönsaker, kryddor. Öppen måndag till lördag.

Rua Formosa,
www.mercadobolhao.pt

Bo bra

hotelltips porto

Hotellet The House of Sanderman bjuder på fin utsikt över staden.

The House of Sandeman

Lite enklare och prisvärt boende ovan ett av Portos portvinshus. Underbar utsikt över staden!

Largo Miguel Bombarda 3, www.thehouseofsandeman.pt

Pestana Vintage Porto Hotel & World Heritage Site

Hög komfort, klassiskt och lite lyxigt med väldigt bra läge. Här finns delar av en gammal stadsmur bevarad och hotellet ligger i en rad av byggnader i Ribeiro som är listad som världsarv enligt Unesco.

Praça da Ribeira 1

The House Ribeira Porto Hotel

Mitt favorithotell, modernt men inte lyxigt. Det är nära till allt och här finns en härlig frukostmatsal.

Rua do Infante D. Henrique 26, www.shotelscollection.com/thehouse

 

Utflykter

guimaraes utflykter porto

Kristina på balkongen till ett av husen som hör till hotellet Paraiso i staden Guimaraes norr om Porto.

Besök Guimarães, en liten stad strax norr om Porto, där det sägs att den första kungen kröntes och att Portugal blev eget land. Här ligger fantastiska hotell Encosta do Paraiso, som består av fler små hus med underbar utsikt över staden.
www.clubeparaiso.pt

Åk till Costa Nova som är en helt underbar sommarort vid kusten, cirka sju mil söder om Porto. Fullt av randiga hus! Här ligger härliga lunchstället Bronze Seafood & Lounge Bar och strandklubben Costa Nova Beach Club som drivs av vänner till mig.

 

4 saker du inte får missa!

porto portvinshus tips

Det finns drygt 50 portvinshus och många är öppna för besök.

Portvinshusen. Det finns cirka 50 att välja mellan. Jag rekommenderar en rundtur med provning, det är en upplevelse! Boka gärna genom hotellet du bor på.

Båttur på floden – speciellt The 6 Bridges Tour.

Upplev Fado. Det finns flera berömda fadoklubbar i Porto, till exempel Taberna Real do Fado som är en elegant och mysig klubb där Fado verkligen är det viktiga. Den ligger på Rua dos Clérigos. En annan är Casa da Mariquinhas, den är traditionell och också bra.

Ribeira. Den del av Porto som ligger längs med floden, mitt emot portvinshusen i Gaia. Här börjar nattlivet!

AV SOPHIA GENITZ

Läs mer:

Cecilia Blankens semester i Portugal

Fem tips för en långhelg i Lissabon

Resguide: En weekend i Lissabon

Mest läst