Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sju ställen i Köpenhamn du bara inte får missa

24 sep, 2020 
AvCecilia von Mentzer
FotografTORBEN PETERSEN, GYRITHE LEMCHE
Stine Goyas butik, Arkens konstmuseum och Thorvaldsen museum.
Femina har varit på besök i Köpenhamn och vi bjuder på några hot spots i ”byn” som verkligen är värda ett besök. Museum, butiker och fantastiska restauranger. Här är sju sköna tips! För det går ju att drömma om weekendresor.
Annons

1. Arken

Arken ligger strax söder om Köpenhamn, och stod klart 1996.

Danmarks museum för modern konst Arken (@arkenmuseum) stod klart 1996, och ritades av den unge arkitekturstudenten Søren Robert Lund som överraskande vann tävlingen. Det är en monumental byggnad som har en maritim arkitektur och som liknar fören på ett fartyg. Ett riktigt landmärke! Invändigt bjuds det på mängder med konst, man har en av Skandinavien främsta samlingar av modern konst, och spännande utställningar. Ligger söder om Köpenhamn och ska inte missas.

2. Café Sorgenfri

På Brolaeggerstraede 8 ligger anrika smörrebrödstället Café Sorgenfri.

Ska du äta smörrebröd när du är i Kongens by? Tänkte väl det. Men kom ihåg att göra det före kl 18, de flesta smörrebrödsrestauranger är lunchställen. Självklart ska man inte missa vare sig Bøf & Ost eller Ida Davidsen. Men vår personliga favorit är Café Sorgenfri, en halvtrappa ner på Brolaeggerstraede 8. Här har det serverats perfekt smörrebröd, pils och den lille en allt sedan 1929, men huset är från 1796. Imponerande. Sorgenfri är precis som det låter, bara glädje, god mat och bra stämning.

Annons

3. Alouette

Restaurant Alouette är inrett tillsammans med København møbelsnedkeri. Stylist Mette Bonavent

En amerikansk kock, Nick Curtin, flyttade till Köpenhamn med höga ambitioner. Det har resulterat i restaurang Alouette på (@restaurantalouette) på Sturlasgade 14P. Här ligger också København møbelsnedkeri, ett superfint snickeri som gör möbler i världsklass. Och hela restaurangen är förstås inredd av dem. Det är knäckande vackert och genomtänkt ner i minsta detalj. Maten är förstås i en klass för sig med en stjärna i Guide Michelin. Råvarorna är pinfärska och i säsong och sanslöst smakrika med kombinationer som får dig att baxna.

4. Illums bolighus

Snart börjar julhandeln och Illums bolighus på Strøget bjuder alltid på underbar utsmyckning.

Illums har flera småsyskon Stockholm. Men det är i Köpenhamn i butiken på Strøget som coren och utbudet finns. Här kan gå runt i timmar och klämma och känna och njuta av smart design, snygg design, både klassisk och sprillans ny. (@illumsbolighus)

Annons

5. Royal Copenhagen

Royal Copenhagen är ett av världens äldsta företag och har sin flaggskeppsbutik på Amagertorv mitt i Köpenhamn.

Det går ju knappast att tipsa om hot spots i Kongens by utan att nämna det anrika porslinsföretaget Royal Copenhagen (@royalcopenhagen) som funnits sedan 1775, följaktligen bland de äldsta företagen i världen. Imponerande. Butiken ligger på Amagertorv mitt i byn i ett underbart hus. Royal Copenhagens signatur som syns på allt deras porslin är de tre vågorna i blått som symboliserar de tre danska sunden: Öresund, Stora och Lilla Bält. Färgen blått är typisk för företaget och den mest kända servisen är förstås Musselmalet, som finns hos många av våra mor- och farföräldrar.

Annons

6. Stine Goya

Hälsa på i Stine Goyas butik och bli på gott humör.

Stine Goyas universum är alldeles speciellt, ja nästan lite Alice i Underland-aktigt. Hennes instagram (@stinegoya) är värt att följa bara för att det är så snyggt. Och hennes klänningar är galet balla, hela tiden med en tvist som får dig att haja till och bli på gott humör. Butiken i Köpenhamn ligger på Gothersgade 58.

7. Thorvaldsens museum

Bertel Thorvaldsens värld inspireras av antikens Grekland.

Att besöka den danske skulptörens museum är alltid en god idé. Ibland kan stimmet i storstaden bli för mycket och då drar vi oss undan till Bertel Thorvaldsens värld och känner oss genast både rikare och lugnare. Både in- och utvändigt är byggnaden, som stod klar 1848, smyckad med rikt målade dekorationer inspirerade av antikens Grekland. Thorvaldsens verk visas i vackert färgsatta lokaler liksom hans egen konstsamling och privata tillhörigheter. Skulptören själv ligger begravd på innergården. Thorvaldsen levde mellan 1770 och 1844.

Läs mer här:

Annons