Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Skärgårdsguide: 12 härliga öar utanför Stockholm

07 jun, 2019 
AvAnna Asplund
Skärgårdsguide: 12 härliga öar utanför Stockholm
Lockar Stockholms skärgård i sommar? Här tipsar vi om 12 magiska öar och vad som är grejen med var och en av dem: Från krogliv till vita sandstränder.
Annons

Stockholms skärgård har en ö för alla. Även om havet, brisen och de vackra klipporna finns överallt i skärgården, så varierar naturen och utbudet av aktiviteter ganska rejält. Vill du vila på en klippa, hänga i baren på bryggan (eller kanske både och) på din skärgårdstur? Här är våra tips!

12 öar du inte vill missa i Stockholms skärgård

I skärgården finns många fantastiska ställen som är alldeles lagom för en utflykt över dagen. Men även en hel del campingplatser. Och även om det kan vara lite klurigt att hitta lediga rum på hotell och vandrarhem när sommaren redan är igång, så är det värt att kolla läget via till exempel Visit skärgården och Air bnb.

1. Fjäderholmarna

Fjäderholmarnas krog i Stokcholms skärgård
Foto: Fjäderholmarnas krog.

Fjäderholmarna brukar kallas för “skärgårdens närmaste öar”. Hit kan du åka för att bada från fina klippor, gå på krogen (till exempel den välkända Fjäderholmarnas krog) eller shoppa hantverk i små butiker. Och det tar bara drygt 20 minuter med båt från stan med Strömma, Waxholmsbolaget eller Fjäderholmslinjen.

Annons

Är du en foodie? Den 31 augusti till 1 september hålls den nya internationella gastronomifestivalen Foodstock på Fjäderholmarna.

2. Grinda

Grinda ligger cirka en timme från stan med Cinderella-båt (Strömma) via Vaxholm. Här finns badklippor, strandbad, hotell, stugor, vandrarhem och camping. Du kan även hyra kajak. Och kika på intressant arkitektur: Grinda wärdshus är ett av skärgårdens finaste och största stenhus, byggt i jugendstil år 1906. På ön finns även uthyrningsstugor från 1940-talet bevarade.

3. Sandhamn

Sandhamn ligger i det yttre havsbandet och är en mix av det mesta som lockar människor till skärgårdens öar. Här finns vit sand, vackra gamla träkåkar och en hamn som är en mycket populär mötesplats för seglare, med hotell, krogar och småbutiker.

Det snabbaste sättet att ta sig från Stockholm till Sandhamn är med Cinderella-båtarna. Och det kan du göra året runt på ett par timmar.

4. Vaxholm

Vaxholm är en idyllisk småstad med mycket fint att se. Här finns bland annat en ståtlig fästning och många gamla skärgårdshus i fina pastellfärger. Och förstås: Restauranger, caféer och butiker. Men också vackra vandringsleder om du är sugen på en lång skärgårdspromenad.

Annons

Det tar cirka 50 minuter med Cinderella-båtarna från stan. Du kan även ta SL-buss hit.

5. Landsort (Öja)

Landsorts fyr på Öja i skärgården
Foto: Ulf Grünbaum / TT

Landsorts fyr är den äldsta i Sverige. Den står på ön Öjas sydligaste udde, som i sin tur är den sydligaste punkten i Stockholms skärgård. Förutom den magiska vyn vid fyren kan du spana efter fåglar och sällsynta orkidéer – hela ön är ett naturskyddsområde. Byn Storhamn är en levande skärgårdsidyll och det finns vandrarhem, b&b och hyrstugor.

Resan till Landsort går via Nynäshamn (med pendeltåg om du inte har bil) och Ankarudden (dit du i så fall tar buss) och därifrån med skärgårdsbåt. Lite bökigt kanske – men vem älskar inte en fin fyr?

6. Finnhamn

Finnhamn är en drömmig ö med allt från fina badklippor i små vikar till lummiga skogspromenader i naturreservatet. Och en gård där du kan köpa ekologiska grönsaker och hemlagade delikatesser på helgerna. Det finns även café, vandrarhem och en krog på ön, och möjlighet att hyra cyklar och roddbåtar.

Annons

Finnhamn ligger på gränsen till den yttre skärgården och båtresan från stan tar cirka 2,5 timmar med Cinderella-båtarna.

7. Möja

Möja ligger mitt i Stockholms skärgård och är både en av de största öarna och ett av de mest populära utflyktsmålen. På Möja finns flera små byar och hamnar, och både vandrarhem, b&b och hyrstugor.

I byn Ramsmora på öns norra sida finns den populära krogen Wikströms fisk och möjlighet att hyra cyklar. I Berg på den södra sidan av Möja kan du förutom cyklar även hyra kajak och paddla runt i Möjas egen skärgård.

I Ostholmen finns en bastu och en öppen bod där man kan övernatta. Men det finns en hake med Möja: Det här är inte en ö man åker till för att bada. Resan från Stockholm tar 2 timmar och 45 minuter med Cinderella-båt.

8. Blidö

Blidö sägs vara förebilden till Mumindalen; Tove Jansson tillbringade somrarna här som barn. Ön ligger nära fastlandet i Roslagen, med magiska vyer mot det öppna havet. Det finns ett värdshus med vandrarhem och spa och en hel del att göra för hela familjen: fina badplatser, promenadvägar och möjlighet att hyra cyklar och kajaker.

Annons

Det går inte att komma längre ut än så här med bil i skärgården. Och du kan åka buss till Blidö med SL från Stockholm via Norrtälje. Men mysigast är att ta någon av Blidösundsbolagets båtar Blidösund, Sjögull och Sjöbris (på sommaren).

9. Norröra

Foto: Johan Bjurer / TT

Norröra är mest känt för att Saltkråkan spelades in här. Ön ligger i Roslagen, nära Furusund där Astrid Lindgren bodde på somrarna. Och ja, Snickargården finns kvar på Norröra. Men även om du struntar i gamla barn-tv-serier finns mycket att göra på ön: Det är en riktig skärgårdsidyll med fina gamla hus och både brygg- och klippbad.

Du kan resa med Waxholmsbolaget (det tar cirka 3,5 timmar) eller Blidösundsbolaget (som kör guidade turer) till Norröra.

10. Ingmarsö

Mitt i Stockholms skärgård och granne med ytterskärgården ligger Ingmarsö, där det finns allt från traditionellt skärgårdsjordbruk till lägenheter. Här kan du köpa mat både i butik och på restaurang och hyra cyklar, roddbåtar och kajaker. Det finns en badplats vid den norra bryggan och en vedeldad bastu vid den södra bryggans gästhamn.

Annons

I början av juli är det Ingmarsöveckan och då kan du bland annat se gamla skärgårdsfarkoster tävla i ett race runt ön. Det tar knappt två timmar att åka med Cinderella-båtarna till Ingmarsö.

11. Gällnö

På lummiga Gällnö som ligger norr om Värmdö i Stockholms mellanskärgård finns en by på västra sidan, med fin gammal skärgårdsmiljö bevarad.

Det finns mysiga promenadvägar på ön och i byn finns både en butik och ett vandrarhem, som ligger i en fin gammal skola. Och på sommaren kan du besöka öns café och bar för mat och ett glas vin under äppelträden.

Det tar ungefär 1,5 timme från Stockholm till Gällnö med Waxholmsbolaget eller Cinderella-båt.

12. Nåttarö

Stora Sand
Foto: Joakim Berglund / SCANPIX via TT

Den största sandstranden i Stockholms skärgård heter Stora sand och ligger på vackra Nåttarö, som du når genom att först ta dig till Nynäshamn med SL:s pendeltåg och sedan byta till Waxholmsbolagets båt.

Annons

Och även om den superfina stranden är värd en resa, så finns mycket mer att upptäcka på ön. Här finns bland annat Drottninggrottan, där drottning Maria Eleonora ska ha gömt sig när hon var på flykt från hovet i början av 1600-talet. Det finns även en krog, fina promenadvägar, en tältplats och möjlighet att hyra både cyklar och roddbåtar på ön.

Källor: Visit skärgården, Skärgårdsstiftelsen.

Läs mer:

Annons