Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Stor guide – Sommar i Sörmland

24 jul, 2020 
AvFemina Redaktion
Kyrkan i Mariefred
Världens första återbruksgalleria, en trädgård fylld med Medelhavssmaker och en utflyktsväg kantad av fruntimmer. Det är bara några orsaker att göra en roadtrip i Sörmland i sommar.
Annons

Södermanland har kända sevärdheter som Julita gård och pampiga slott som Tullgarn, Säfstaholm och Gripsholm. Här finns fina naturområden och pittoreska småstäder som Mariefred, Malmköping och Trosa. Trots det är Södermanland ett relativt förbisett landskap – och det är synd, för här finns mycket att upptäcka. Vid sidan av alla kända besöksmål gömmer sig också mer okända sevärdheter, krogar och boenden.

Här är 26 favoriter.

Utflyktsväg 223

Längs väg 223 mellan Nyköping och Mariefred finns en härlig blandning av utflyktsmål i form av gårdsbutiker, konsthantverkare och loppisar – alla markerade med solrosor längs vägen. De flesta drivs av företagsamma kvinnor som brinner för sina idéer och har bildat en samarbetsförening. Under året arrangerar de olika evenemang, exempelvis Fruntimmersveckan i juli då besökarna uppmanas att samla fruntimmer längs vägen.
www.vag223.se

Hälleforsnäs

Makarna Kerstin och Claes Jürss driver sedan ett par år det egna hantverksmejeriet Jürss Mejeri på det historiska bruksområdet i Hälleforsnäs. Här tillverkar de ost av ekologisk mjölk från sörmländska gårdar. I butiken, vägg i vägg med mejeriet, kan besökarna botanisera bland flera prisbelönta ostar, till exempel Granbarksosten som har vunnit ost-VM.

I det fint restaurerade bruksområdet finns även den moderna krogen Bruks­restaurangen, ett konstgalleri och en teater. Missa inte heller Högtorp gårds lilla delikatessbutik, som lockar med prisbelönt granskottsolja, inlagda granblommor, vårbroddssirap och andra godsaker från de sörmländska skogarna och ängarna.
jurssmejeri.se
hogtorp.se

Annons

Ångbåt till Mariefred

Ett av de mest trivsamma sätten att ta sig till mysiga Mariefred från Stockholm är med ångbåt på Mälaren. Den över hundraåriga S/S Mariefred trafikerar sträckan dagligen från juni till början av september. Efter en promenad på små-gatorna i Mariefred bör man besöka Gripsholms slott, som lockar med statens porträttsamling med över 4 500 porträtt av kända personer från 1500-talet och framåt.

På Gripsholms slott finns statens porträttsamling med tusentals målningar av kända personer från 1500-talet till i dag.

Innan det är dags att ta båten tillbaka rekommenderas ett besök på Annas hembageri i Mariefred, utsett till Årets hållbara kafé av White Guide. Gillar du sötsaker är närbelägna Taxinge Slott, vars överdådiga tårt- och bakverksutbud har gjort det känt som ”Kakslottet”, värt ett stopp. Hit kan du ta dig via en söt museijärnväg.
mariefred.info
www.annashembageri.se

Annons

Svärdsklova

I skärgården utanför Nyköping ligger en av Sörmlands mysigaste sommarrestauranger. Här kan man njuta av havsutsikten tillsammans med somriga rätter som skagenröra, räksallad och sill, eller mer raffinerade rätter av lokala råvaror. Börja eller avsluta gärna kvällen i baren, exempelvis med Svärdsklovas eget öl.
restaurang.svardsklova.se

Trädgårn

Ekologiska Trädgårn vid Mälaren i Södertälje är en dröm för alla odlings­entusiaster. Här säljs plantor, frukter och grönsaker, exempelvis vida omtalade tomater och fikon som har prisats av stjärnkocken Mathias Dahlgren. Dessutom erbjuds självplock av jord­gubbar och hallon. I trädgårdskaféet serveras läckra bakverk, våfflor, vegetariska rätter och ­äppelmust från gårdens eget musteri.
www.tradgarn-sodertalje.se

Annons

Ytterjärna

Knappt 20 minuter söder om Södertälje ligger Ytterjärna, Sveriges antroposofiska och biodynamiska centrum. Här finns bland annat Skillebyholms gårdsbutik med blommor och grönsaker direkt från odlingarna, en 13 kilometer lång ekoled samt ett kulturcentrum med rogivande trädgårdspark, lunchrestaurang och en butik med hudvårdsprodukter, pedagogiska leksaker och mycket mer. I närbelägna Järna finns Saltå kvarns ekokafé och butik, ett givet stopp för den som vill hamstra skafferivaror.
ytterjarna.se

Ytterjärnas kulturcentrum har en fin trädgårdspark du kan besöka.

Blaxsta vingård

För vinälskare som tvingats ställa insommarens vingårdsresa i södra Europa rekommenderas ett besök på Blaxsta vingård mellan Katrineholm och Nyköping. Här odlas druvsorter som Merlot, Chardonnay och Vidal Blanc. De senare används till gårdens pris­belönta isvin. Här kan man lära sig mer om den sörmländska terroiren under en guidad visning med efterföljande vinprovning eller under en vinmiddag på gourmetrestaurangen Kung Blacke. Och det bästa av allt är att man inte behöver fundera på hur man ska ta sig hem efter middagen: här finns nämligen 15 fina hotellrum att välja mellan.
www.blaxstawine.se

Hornuddens trädgård

Hornuddens trädgård ligger vackert vid Mälaren utanför Strängnäs och drivs av ekopionjärerna Karin och Mats Sjöstedt. De odlar både på friland och i växthus, bland annat runt femton olika tomat­sorter som får växa i långsam takt och därmed blir sprängfyllda med smak. Mycket av det som odlas används i det ekologiska och prisbelönta trädgårds­kaféet.

Välj mellan skördesallad, choklad- och basilikakaka och rosmarin- och ljunghonungkaka och slå dig ner i en soffa på gräset, på bryggan eller i något av de regnsäkra växthusen. I den lilla gårdsbutiken säljs gårdens grönsaker vid sidan av egenförädlade produkter och ljuvligt god hantverkscider, gjord av gårdens frukter och humle.

Annons

Sternersborgs choklad

Ett av alla besöksmål längs väg 223 är Sternersborgs choklad i Björnlunda. I en vacker sekelskiftesvilla säljs tjusiga chokladpraliner och italiensk gelato av mjölk från granngården. Ett måste för choklad­älskare!
www.facebook.com/Sternersborgschoklad

ReTuna

I Eskilstuna finns numera världens första återbruksgalleria, en lika klimatsmart som inspirerande shoppingdestination där gamla saker tas till vara och får nytt liv genom reparationer och så kallad upcycling. Allt som säljs är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat. www.retuna.se

Skärgårdslycka

Slingrande cykelvägar, karga klippor, breda sandstränder, mysiga krogar och skärgårdens bästa bageri – det är några anledningar att besöka Utö i Stockholms södra skärgård. Vill du övernatta finns allt från vandrarhem och stugor till hotell. Mysigaste sättet att utforska ön är med cykel. Hyr en i hamnen, köp med dig en påse bullar från Utö Bakgård och trampa till fina sandstranden Storsand. Missa inte heller den charmiga fiskekrogen Båtshaket på grannön Ålö. Runt om i Sörmland finns också mer okända och orörda öar. Som Askö utanför Trosa med sitt marina naturreservat och sin fina sandstrand, eller Stendörrens naturreservat där man kan vandra långt ut i skärgården via fyra hängbroar.
www.uto.se

Sörmlandsleden

Sörmlandsleden sträcker sig hundra vindlande mil genom ett omväxlande natur- och kulturlandskap som inkluderar orörd vildmark, badvänliga sjöar och fina kuststräckor. Leden är uppdelad på 62 olika etapper (och flera avstickare) som är olika långa och krävande. Vissa avverkas enkelt på någon timme, medan andra kräver en heldag. Den första etappen startar vid Björkhagens tunnelbane­station i södra Stockholm, men det går utmärkt att börja var som helst. Testa till exempel någon av etapperna 27–30 söder om Katrineholm. Här väntar några av Sörmlandsledens vildaste landskap och en 200 år gammal urskog.

Vill du kombinera vandringen med mat och kultur rekommenderas någon av etapperna som passerar Skottvångs Grufva, ett litet kulturcentrum mitt i skogen mellan Mariefred och Gnesta.
skottvangsgrufva.com
www.sormlandsleden.se

Av: Annika Goldhammer

Läs mer:

Annons