corona reseråd

Det är med anledningen av coronavirusets spridning som svenska UD nu avråder från resor till alla världens länder. Beslutet om avrådan togs redan den 14 mars och förlängdes på fredagen till att gälla drygt två månader till.

Ett unikt beslut

Efter den 15 juni kommer en ny bedömning att göras, skriver regeringen på sin hemsida. Samtidigt skriver utrikesminister Ann Linde på Facebook att ”Aldrig tidigare i modern tid har ett liknande beslut fattats. Men det är nödvändigt”, rapporterar Expressen.

”Jag förstår frustrationen många känner över osäkerheten och inställda resplaner. Eller de svenskar som befinner sig utomlands och är oroade över situationen. Utrikesdepartementet arbetar hårt för att ge stöd. Jag vill uppmana er att följa arbetet och våra ambassaders information om Covid-19 genom att ladda ner appen UD Resklar eller läs mer på: https://www.swedenabroad.se/.

I tider som dessa ska vi hålla ihop och ta hand om varandra. Tvätta händerna med tvål och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer”, fortsätter utrikesministern.

Tiotusentals resenärer berörs

Statsminister Stefan Löfven kommenterar läget i Sverige och världen på Facebook och skriver:

”Coronaviruset sprids i Sverige och i världen, och WHO klassificerar viruset som en global pandemi. Regeringen och hela det svenska samhället står redo i denna mycket allvarliga situation.”

En rad resebolag har ställt in sina resor. Apollo ställer in alla flyg under två veckor framöver och Ving räknar med att kunna flyga tidigast 14 april. TT skriver att Tui uppgett att cirka 50 000 svenska resenärer berörs, och att för Vings del handlar det om runt 25 000 resenärer.

För mer information om vad som gäller vid påverkade resplaner under coronapandemin, se här.

LÄS MER:

Är astma en riskfaktor för corona? Så svarar experten

Kan man vara smittad av corona trots att man inte har feber?

Så förändras flyg, hotell- och resebranschen efter corona

Utvald läsning

Femina