2:47

Efter reklamen: Löpcoachens 3 bästa tips för när du börjar springa

(2:47)

Man är aldrig för gammal för att nå sina mål – det visar 105-åriga Julia Hawkins, skriver Mental Floss.

Julia Hawkins kallas för ”Hurricane”, alltså ”orkanen” på svenska, för att hon vägrar sluta springa, sin höga ålder till trots. Nu har Hawkins slagit världsrekord i 100 meter för personer över 100 år. Hon passerade mållinjen med en tid på en minut, två sekunder och 95 hundradelar.

”Hurricane”, som är från amerikanska delstaten Louisiana och har jobbat som lärare under hela livet, började tävlingsspringa för fyra år sedan, när hon var 101 år gammal. Det dröjde inte länge innan hon tog sitt första världsrekord för personer över 100 år, när hon sprang 50 meter på 46.07 sekunder.

105-åringens tips för att bli världsmästare

Julia Hawkins träningsschema består av att hon springer runt i sin egen trädgård. På grund av sin höga ålder är Julia emellanåt den enda som tävlar i löpartävlingarna, och får då utmana sina egna världsrekord. Hennes rekord på 100 meter i åldersgruppen 101 till 104 år blev dock slaget av konkurrenten Diane ”Flash” Friedman, på senior-OS i Michigan.

Nu kommer Diane och Julia mötas i de amerikanska seniormästerskapen som hålls i Florida i maj nästa år – då kommer Julia Hawkins vara 106 år gammal.

”Hurricane” trycker på att det är viktigt att hålla sig hälsosam för att lyckas behålla ett världsrekord vid 105 års ålder.

Mamman lämnade bort sonen – återförenas 33 år senare

– Var hälsosam och fortsätt spring. Jag kommer springa så länge jag lan. Jag tycker det är kul och jag gillar det.

5:14

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Markiz

(5:14)

Mer läsning

Femina