1. Förseningsavgifter

Att betala räkningar för sent är inte bara onödigt, det kan dessutom bli dyrt om förseningsavgifterna samlas på hög. Och inte nog med det – förseningarna kan också leda till att din kreditvärdighet minskar, vilket på sikt minskar dina chanser att få ta lån i framtiden. För att undvika förseningsavgifter, se till att dina fasta kostnader som hyra och bredband dras automatiskt varje månad med hjälp av autogiro.

2. Oanvända och bortglömda abonnemang

Företag är duktiga på att locka in sina kunder via erbjudanden om 30 dagars gratis abonnemang och prenumerationer. Men många glömmer bort att avregistrera sig efter att de 30 dagarna gått, och så fortsätter abonnemanget att kosta pengar varje månad. Se över vilka tjänster du prenumererar på och rannsaka dig själv – vilka tjänster använder och vilka kan du göra dig av med? Här kan finnas hundralappar att spara varje år.

3. Lunch ute

Att luncha ute riskerar att äta stora hål i din budget. Naturligtvis är det okej att unna sig en lunch på restaurang tillsammans med kollegerna nu och då, men om du vill spara pengar finns det anledning att se över dina matvanor. Ditt bankkonto kommer att tacka dig de dagar du tar med lunchlåda till jobbet!

Läs även Fira matlådans dag: 6 goda recept till jobblunchen!

4. Flaskvatten

Vi har fantastiskt bra kranvatten i Sverige! I stället för att lägga pengar på dyrt flaskvatten, se till att fylla en flaska hemma innan du åker i väg till jobbet, träningen eller tåget. Här kan finnas många kronor att spara!

5. Matsvinn

Svenska hushåll slänger nästan två miljoner ton mat årligen. Vi köper alltså mer mat än vi konsumerar, vilket inte bara är katastrofalt för miljön utan också för plånboken. Innan du går till butiken, planera noggrant vilka rätter du ska laga under veckan och vad du behöver handla. När du väl är i butiken – håll dig till listan och undvik impulsköp.

Läs även Stjärnkocken: Så lyckas du med vardagsmaten – 3 enkla knep!

6. Take away-kaffe

Att köpa en latte på vägen till jobbet varje morgon är mysigt, men blir snabbt en dyr affär. Koka kaffet hemma och ta med i en termos, så sparar du tusentals kronor per år.

7. Oanvända gymkort

Ett gymkort är en jättebra investering – så länge du använder det. Alltför ofta händer det att vi köper ett kort för flera tusen kronor med de bästa intentioner, men så blir kortet ändå liggande som ett dåligt samvete i plånboken. Känner du igen dig? Då kanske det är bättre att träna gratis – ta en joggingtur eller följ en instruktionsvideo via Youtube.

8. Impulsshopping

Butiksinnehavare är experter på att få dig att spendera mer pengar än du egentligen hade tänkt. Ett sätt är att fylla hyllorna vid kassan med frestelser – kall läsk, godis, tuggummi, strumpor eller hårsnoddar. De hoppas att din självdisciplin inte är på topp efter att ha gått igenom hela butiken och dessutom måste stå i kö för att få betala. Gör dig själv och din plånbok en tjänst och stå emot frestelsen.

Läs även Så shoppar du smartare – stylistens 10 budord

Källor: Veckans affärer, CNBC

Av Minna Wallén-Widung på hemmets.se