Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

94-åringen förde barnbarnet till altaret – två dagar senare var han död

24 apr, 2021 
94-åriga Bronislaw ‘Grom’ Karwowski var svårt sjuk när hans barnbarn Joanna skulle gifta sig, men han ville ändå föra henne till altaret.
Det blev hans sista stora uppdrag i livet – två år efter bröllopet somnade Grom in.
– Han lovade att han skulle föra mig nedför altargången, och han höll sitt löfte, säger Joanna.
Annons
Stjärnornas bröllopsklänningar - som vi minns lite extraBrand logo
Stjärnornas bröllopsklänningar - som vi minns lite extra

Bronislaw ‘Grom’ Karwowski levde inget enkelt liv. Som ung polack kämpade han mot nazisterna i andra världskriget, och blev tillfångatagen av Gestapo. Efter att ha flytt från deras högkvarter fick han inte tillbringa mycket tid i frihet innan han fångades in på nytt, och tvingades sitta tio år i fängelse.

När Grom äntligen fick komma ut som en fri man, och prisades för sitt mod i hemlandet, slog han sig ner och bildade familj.

Med åren föll det sig så att han och hustrun också fick ta hand om och uppfostra sina barnbarn – en av dem var Joanna.

Joanna berättar att henne farfar var en tålmodig man som läste godnattsagor, och att barnbarnen slogs om att få sova med honom om natten.

Grom ville föra barnbarnet till altaret

Farfar Grom var alltså en väldigt viktig figur i Joannas liv. När det var dags för henne att ta ett stort livssteg och gifta sig med sin kärlek, så rådde det inget tvivel om vem hon ville skulle föra henne in i kyrkan och fram till sin blivande make – det var farfar Grom.

Annons

Men 2018, när bröllopet hölls, hade Bronislaw ‘Grom’ Karwowski hunnit fylla 94 år, och dessutom blivit svår sjuk. Men inget skulle stoppa honom från att få leda in sitt älskade barnbarn i kyrkan på hennes bröllop – det skulle bli hans sista stora uppdrag.

På bröllopsdagen gjorde Grom sig fin med sin militärkostym, och med stöd av en käpp ledde han in Joanna i kyrkan. Ingen på bröllopet kunde hålla tårarna tillbaka, och framme vid brudgummen fick Grom en puss av sin nya familjemedlem.

Lyckan blev dock kortvarig. Två dagar efter det fina bröllopet somnade Bronislaw ‘Grom’ Karwowski in för gott, till följd av sin sjukdom. Han dog i sitt hem, efter ett löfte från Joanna att slippa sjukhus.

– Han lovade att han skulle föra mig nedför altargången, och han höll sitt löfte, säger Joanna.

Annons