Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Äldreboendet som bjuder på trerätters och vin: ”Öka välmåendet”

23 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografSVT.
Att få en trerättersmåltid med vin är lyx för många – men på kommunala demensboendet i Håbo blev det en vana.
Där har de inneboende bjudits på regelbunden lyxlunch för att främja både aptit och mående.
– Jag tror lyxlunchen också bidrar till att öka välmåendet hos de boende, säger kocken Yvonne till SVT.
Annons
5 goda recept med färskpotatisBrand logo
5 goda recept med färskpotatis

Att äta ordentligt är alltid viktigt, men extra mycket ju äldre man blir. Viktnedgång och försvagade kroppar leder till fler fallolyckor, samtidigt som man förlorar muskelmassa med åldern.

Några som har tagit vara på det här är Solängens äldreboende i Håbo, i Uppsala län. På sin hemsida skriver de om vikten av bra och god mat, och redan 2016 började de med regelbundna lyxluncher, något de berättade om i SVT. Var tredje fredag har det serverats trerätters-lunch med vin till maten.

Initiativet är till för att både skapa trivsel men också öka aptiten hos de inneboende, något som man har haft ett problem med.

– Hunger är något som ofta försvinner med åldern. Det kan leda till viktnedgångar och i längden öka risken för fallolyckor. Därför känns maten väldigt viktig, förklarade dåvarande enhetschefen Emmeli Söderberg i SVT.

Annons

Målet är att få upp aptiten

Äldreboendet har flera kockar som lagar all mat från grunden, och att de anpassar maten efter de som ska äta, för att minska risken att någon inte äter.

– Det gör att vi kan anpassa maten efter önskemål. Vet vi att någon inte äter sill, då kan vi servera något annat, berättar Söderberg i intervjun.

I SVT berättar kocken Yvonne – som en lyxlunch hade lagat toast skagen till förrätt, fläskfilé med klyftpotatis och pepparsås till huvudrätt och cheesecake till efterrätt – att initiativet gör att de boende mår bättre, både fysiskt och mentalt.

– Vi försöker så gott vi kan laga näringsriktig mat i lagom stora portioner. Jag tror lyxlunchen också bidrar till att öka välmåendet hos de boende, säger hon i SVT.

Annons