Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Allt om Kamala Harris – USA:s nya och historiska (!) vicepresident

26 aug, 2020 
AvStina Dahlgren
kamala-harris
Kamala Harris är Joe Bidens vicepresident. Men vem är hon egentligen? Och hur ser hennes väg till toppen ut?
Annons

Nu står det klart vem som blir USA:s president under de kommande fyra åren – Joe Biden. Demokraterna har Kamala Harris till sin vicepresident. Här får du veta mer om henne!

Hör Kamala Harris segertalBrand logo
Hör Kamala Harris segertal

Joe Biden utser Kamala Harris som kandidat till vicepresident

Under året har det spekulerats en hel del kring vem Joe Biden skulle komma att utse som vicepresidentkandidat. Redan i mars meddelade han att det skulle bli en kvinna, något som aldrig hänt tidigare i USA:s historia. Dessutom skulle det bli en kvinna av afroamerikanskt ursprung, något han såg som en absolut nödvändighet för att kunna ena landet efter årets våldsamma kravaller och medborgarnas kamp för svartas rättigheter.

För några veckor sedan stod det klart att det blir Kamala Harris som kommer att vara Joe Bidens högra hand om han blir president.

”Jag har den stora äran att presentera Kamala Harris – orädd krigare för den lilla människan och en av landets mest framträdande makthavare – som min medkandidat”, skrev Joe Biden på Twitter.

Joe Biden och Kamala Harris har ansiktsmask och sträcker upp händerna i luften
Joe Biden utser här Kamala Harris till vicepresidentkandidat.

Vem är Kamala Harris?

Kamala Harris är senator och tidigare justitieminister i Kalifornien. Hon var en av kandidaterna under Demokraternas primärval, men fick då se sig besegrad av just Joe Biden. Många beskriver henne som orädd, säker och banbrytande, och hon tar ofta de utsattas parti i frågor som gäller sexuella övergrepp, kvinnor och barns rättigheter samt HBTQI-frågor. Bland annat förrättade hon Kaliforniens första vigsel av ett samkönat par 2013.

Annons

Kamala Harris är den enda kvinnan som inte är vit i den amerikanska senaten. Hon blir den första svarta kvinnan att vara vicepresidentkandidat i USA:s historia. I sitt tacktal när hon mottog nomineringen som vicepresidentkandidat tackade hon de kvinnor och de afroamerikaner som gått före henne.

– De banade väg för Barack Obamas och Hillary Clintons banbrytande ledarskap. Och dessa kvinnor inspirerade oss att plocka upp facklan och fortsätta slåss, sa Kamala Harris.

Kamala Harris familj

Kamala Harris föddes 1964 i Oakland, Kalifornien. Hennes mamma är från Indien och hennes pappa från Jamaica. Föräldrarna skilde sig dock redan när Kamala Harris var liten och hon uppfostrades av sin ensamstående mamma Shyamala Gopalan Harris – forskare inom cancer och en aktivist för mänskliga rättigheter. Redan som liten gick Kamala Harris i demonstrationståg tillsammans med sin mor.

”Min mamma förstod mycket väl att hon uppfostrade två svarta döttrar. Hon var bestämd på att vi skulle växa upp till att bli självsäkra, stolta svarta kvinnor”, har Harris skrivit i sin självbiografi, The truts we hold: An American journey.

Annons

I talet hon höll när hon mottog rollen som vicepresident tackade hon sin mamma och lovade att föra hennes värderingar vidare:

– Vi är alla välkomna, oavsett hur vi ser ut, var vi kommer ifrån eller vem vi än älskar, sa Kamala Harris.

Kamala Harris man Douglas Emhoff och deras barn

Kamala Harris och Douglas Emhoff har varit gifta sedan 2014. Han jobbar som advokat och har två barn sedan ett tidigare förhållande – Cole, 25, och Ella, 21. Kamala Harris har inga egna biologiska barn, men är stolt styvmamma till Cole och Ella.

Enligt Oprah Magazine träffades paret på en blind date 2013. Ett år senare förlovade de sig och inte långt därefter kom bröllopet.

Vad gör USA:s vicepresident?

En vicepresident är den som står först i turordningen att ersätta den sittande presidenten om något skulle hända denne. Då Joe Biden kommer att vara 78 år vid eventuellt tillträde som amerikansk president, är rollen som vicepresident extra viktig. Han blir i så fall nämligen den äldsta amerikanska presidenten genom tiderna och risken att han blir sjuk eller får problem med hälsan ökar därför markant.

Annons

En vicepresident anses ofta ha sin viktigaste roll under valkampanjen. Denne ska nämligen locka väljare från en målgrupp som presidentkandidaten har svårare att nå fram till.

När valet är över och man tillträtt som vicepresident börjar andra uppgifter, men dessa är något oklara och det är presidenten och dennes ministrar som har möjlighet att bestämma hur arbetsuppgifterna ska se ut. Nuvarande vicepresident Mike Pence har till exempel just nu i uppdrag att leda coronateamet i Vita huset. Om Joe Biden vinner presidentvalet har han och Kamala Harris möjlighet att utforma hennes roll som de vill ha det. Det betyder att Kamala Harris kan fortsätta jobba med frågor hon brinner för, så som HBTQI-frågor, jämställdhet och miljö.

Foto: TT

Kamala Harris - Bidens nya videpresidentBrand logo
Kamala Harris - Bidens nya videpresident

LÄS MER:S

Annons