Trendar: InredningMat och dryckResor

Här är kvinnorna som förändrar världen just nu

06 mar, 2020 
AvLovisa Svedlund
Greta Thunberg i regnjacka och Alexandria Ocasio-Cortez på ett podium
Klimathot, sexism och en miljard manliga ledare i toppolitiken. Varje dag kämpar kvinnor världen över för att skapa förändring. Här är sju kvinnor vi inspireras av lite extra av just nu.
Annons
5 kvinnor som förändrar världen just nuBrand logo
5 kvinnor som förändrar världen just nu

Man blir lätt uppgiven av tanken på att män faktiskt fortfarande har mest makt i världen. Trots att det är 2020 är bara 1 av 4 personer i rum där politiska beslut tas i världen en kvinna, enligt Världsbanken.

Men samtidigt finns många kvinnor där ute som kämpar varje dag för att göra världen bättre. Här är sju kvinnor som skapar förändring just nu.

1. Malala Yousafzai, människorättsaktivist

Malala Yousafzai står framfor en folkmassa i Sao Paulo, Brasilien, och håller tal.
Malala Yousafzai.

Redan som 11-åring blev Malala Yousafzai aktivist då hon bloggade anonymt för BBC om flickors möjligheter att gå i skolan i hemlandet Pakistan. Provinsen där hon bodde hade tagits över av talibaner som förbjöd flickor att gå i skolan, och bara något år senare försökte talibanerna tysta Malala genom att skjuta henne på skolbussen.

Annons

Mirakulöst nog överlevde hon skottet i huvudet – och har fortsatt sprida budkapet om barns och flickors rättigheter sen dess. Hon har hyllats med ett flertal prestigefyllda pris och blev bland annat yngst i världen att tilldelas Nobels fredspris när hon fick ta emot det år 2014. I dag studerar Malala politik, ekonomi och filosofi vid Oxfords universitet samtidigt som hon driver Malalafonden som lyfter frågan om flickors skolgång på den politiska agendan.

2. Jessica Meir, astronaut

Den amerikansk-svenska astronauten Jessica Meir i ett rymdskepp.
Jessica Meir.

Jessica Meir är uppvuxen i Maine i USA men har en svensk mamma och svenskt medborgarskap. Därmed blev hon också den första svenska kvinnan i rymden år 2019, när hon var en del av besättningen på den internationella rymdstationen ISS som roterar runt jorden.

Annons

Men Jessica Meir är inte bara en historisk kvinna i Sverige. Under vistelsen på rymdstationen gjorde hon tillsammans med kollegan Christin Koch även tidernas första rymdpromenad helt utan män.

Astronauterna Jessica Meir och Christina Koch gör värdens första helt kvinnliga rymdpromenad.
År 2019 gjorde Jessica Meir tillsammans med kollegan Christina Koch tidernas första rymdpromenad med bara kvinnor.

– Mitt råd till alla unga människor och vuxna är att se till att följa sitt hjärta och att göra det som du känner mest passion för. Jag tror det är det enda sättet att bli framgångsrik och tillfreds i det man gör. Och att komma ihåg att allt är möjligt med rätt dedikation och hårt arbete, säger astronauten till allas.se.

Annons

3. Greta Thunberg

Greta Thunberg, klimataktivist, medverkar vid en klimatdemonstration i Rom.
Greta Thunberg på en klimatdemonstration i Rom.

Klimataktivisten Greta Thunberg har golvat precis hela världen med sina globala klimatstrejker. Varje fredag samlas numer unga och vuxna på gator och torg i hela världen under hennes paroll Fridays for Future. Och budskapet är enkelt: för att rädda klimatet måste vi börja med att lyssna på forskningen.

För Thunberg började det med skolstrejk och en svartvit skylt framför Sveriges riksdag inför valet 2018, och har sedan fortsatt med tal i FN, seglats över Atlanten och ordväxlingar med Donald Trump på Twitter. Vad Greta Thunberg åstadkommer härnäst återstår bara att se.

Annons

4. Alexandria Ocasio-Cortez, kongressledamot USA

ALEXANDRIA OCASIO-CORTEZ, kongressledamot i USA, kampanjar för Bernie Sanders i Sioux City i Iowa, USA, i januari 2020.
Alexandria Ocasio-Cortez, demokratisk kongressledamot i USA.

Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez blev tidernas yngsta ledamot i USA:s kongress när hon oväntat vann sin post för New York-distriktet mot en man som haft den i nästan tio år.

Med sin kompetens och proffsiga framtoning har Alexandria Ocasio-Cortez verkligen tagit en del av den amerikanska befolkningen med storm. Hennes upprop för radikala ändringar i den amerikanska miljöpolitiken med namnet Green New Deal har lyft klimatfrågan på den politiska agendan i USA.

Annons

Ledamoten som fått smeknamnet AOC har också gjort sig känd för att göra utfrågningar i kongressen till rena Netflixunderhållningen. Bland annat grillade hon Facebooks grundare Mark Zuckerberg i samband med Cambridge Analytica-skandalen då flera privata användare fått sina Facebookuppgifter kapade. Flera gånger under utfrågningen blir Facebookgrundaren helt stum då han ska svara på kongressledamotens pålästa frågor.

5. Phumzile Mlambo-Ngcuka, chef för UN Women

Phumzile Mlambo-Ngcuka, chef för UN Women, besöker Sverige och UD.
Phumzile Mlambo-Ngcuka är chef för UN Women.

Phumzile Mlambo-Ngcuka bossar för FN:s organ för jämställdhet, UN Women. Organet jobbar för att kvinnor världen över ska få det bättre, bland annat genom att donera pengar till projekt som ska göra kvinnor och flickor säkrare i krig och konflikt. De stöttar också initiativ som gör att kvinnor överallt på jorden ska få makt över sin vardag, till exempel genom att tjäna egna pengar eller få kunskap om det politiska systemet där de bor.

Annons

6. Greta Gerwig, regissör

Greta Gerwig på Vanity Fair Oscar Party 2020.
Greta Gerwig.

Det började med de kritikerrosade filmerna Frances Ha och Lady Bird. Greta Gerwig har blivit hyllad världen över för sin regi – och framförallt förmågan att skildra kvinnoöden med den allra bästa fingertoppskänslan. Även senaste tillskottet på Gerwigs meritlista, en nyinspelning av klassikern Little Women, har fått fin kritik både i svenska och internationella medier.

– Hon har fått ett antal skådespelerskor – i första hand, det är inget fel på männen i filmen heller – att lysa på ett sätt som några av dem aldrig har gjort tidigare, recenserar Jan-Olov Andersson i Aftonbladet.

Annons
Emma Watson som Meg March, Florence Pugh som Amy March, Saoirse Ronan som Jo March och Eliza Scanlen som Beth March i filmen 'Little Women' från 2019 av Greta Gerwig.
Emma Watson, Florence Pugh, Saoirse Ronan och Eliza Scanlen spelar de fyra systrarna i Greta Gerwigs Little Women.

På Oscarsgalan 2020 var Gerwig inte nominerad för sin insats med Little Women, och ingen annan kvinnlig regissör heller. Det fick skådespelerskan Natalie Portman och många andra att protestera mot mansdominansen i branschen. 

7. Sanna Marin, Finlands statsminister

Finlands statsminister Sanna Marin anländer till en EU-konferens i Bryssel, Belgien, 2020.
Sanna Marin, Finlands statsminister, blev världens nuvarande yngsta regeringschef år 2019.

I slutet av 2019 blev finska Sanna Marin världens nuvarande yngsta regeringschef, 34 år gammal.

Annons

Sanna Marin har tidigare berättat att hon med sin politik vill försöka krossa fördomar om regnbågsfamiljer. Hon växte själv upp med två mammor och har berättat att hon kände sig osynlig som barn, för att hon inte ville prata öppet om sin familj.

Hon visar också att åldern inte behöver vara något som spelar roll på jobbet. Hon klarar sitt arbete alldeles utmärkt trots den unga åldern, berättar hon på en presskonferens som Aftonbladet rapporterat om:

– Jag har aldrig tänkt på min ålder eller mitt kön. Jag tänker bara på anledningarna till att jag började med politik och de saker som gjorde att jag valdes.

Foto: TT

Källor: Världsbanken, The National, UN Women

Annons