Deras vänskap har alltid varit speciell, ända sedan den fantastiska starten. De är båda övertygade om att ödet ville att de skulle mötas.

Allt började med att Anna Klingspor som 11-åring skrev ett brev för att efterlysa en kompis.

– Sommaren 1970 var jag på segelsemesteri Skälderviken med min familj och hade tråkigt, men så kom jag på att jag skulle skriva ett brev och lägga i en flaska. Jag droppade smält stearin runt korken så vattnet inte skulle förstöra brevet och sedan kastade jag flaskan överbord, berättar Anna K.

I byn Skäret på den vackra Kullahalvön i Skåne befann sig Anna Arborelius, då 12 år, på stranden när hon fick syn på något som guppade en bit ut i havet. Hon vadade ut och hämtade det som visade sig vara en flaskpost.

– Jag minns fortfarande hur spännande det kändes att öppna flaskan och pilla ut papperet med en efterlysning från en tjej, ungefär lika gammal som jag själv. Jag svarade henne genast, säger Anna A.

Brev som låg i flaskpost

Anna A har sparat brevet hon hittade i flaskan den där dagen för 50 år sedan.

Privat

Brevet postades och inom kort kom ett svar. En intensiv brevväxling startade mellan de två flickorna som båda var hästtokiga och tillbringade all sin lediga tid i stallet. När hösten kom möttes de för första gången.

– Min pappa skjutsade mig de sex milen till Barsebäck från Helsingborg där vi bodde. Det var lite pirrigt, vi hade ju aldrig mötts förut, säger Anna A.

De glömmer aldrig den första gången de sågs, det var kemi från första stund, och blygheten var snart som bortblåst.

– När vi inte var i stallet låg vi under varsitt stort dunbolster och fnittrade, minns Anna K (som på den tiden hette Bergström).

Anna Arborelius och Anna Klingspor

Anna Arborelius sitter bak i vagnen och Anna Klingspor framme bredvid kusken. Bilden är tagen utanför ett av tjejernas ridhus, någon gång strax efter att de möttes i början av 1970-talet. Båda var lika hästtokiga.

Privat

Och på den vägen är det. Brevväxling och ridläger byttes i 20-årsåldern ut mot studentfester och mysiga middagar. Efter studier i Lund och Uppsala hamnade båda tjejerna i Stockholm, där de fortsatte hålla kontakten. Genom livet har de följts åt. Båda har gått igenom tuffa skilsmässor och genom de svåra tiderna intensifierades vänskapen. De möttes, tröstade, stöttade och gick på djupet i sina samtal.

Min vänskap med Anna är en gåva

– Vi köpte en bok om sorgbearbetning som vi läste tillsammans, ett slags handlingsprogram med övningar som vi hjälptes åt att göra. Det blev långa och viktiga samtal, säger Anna A.

– Anna är en fantastisk och viktig person för mig! Skoj att hänga med, nyfiken, bra att diskutera med, god lyssnare, bra partytjej, en härlig, go kompis. Vår vänskap har liksom en egen dimension, utanför våra respektive, barn och andra kamrater. Kanske påverkad av vänskapens udda start. Anna och jag är levande bevis på att nära vänskap kan överleva 50 år trots att vi vissa perioder inte har setts så ofta, då när barn, jobb, män och karriärer kom i vägen. Men vänskapen har hängt fast! På senare år har vi fått gemensamma kamrater, men i många år var det bara vi två, Anna & Anna, säger Anna K.

Jag är glad och kommer kanske leva längre tack vare en flaskpost från 1970

De kan varandras historia. Det där blir en skön trygghet. På frågan om vad som är det allra bästa med vänskapen svarar de unisont:

– Lojaliteten, att man kan lita på varandra. Det är en oerhörd trygghet att bära med sig.

De känner tacksamhet för att Anna K hade lite tråkigt den där sommardagen för länge sedan och för att Anna A var så nyfiken att hon gav sig ut i vattnet och hämtade flaskposten som kom att förändra deras liv.

– Min vänskap med Anna är en gåva, som betyder glädje, skratt, trygghet, värme och tillhörighet. Att dessutom ha känt varandra ända sedan vi var små fördjupar automatiskt sammanhållningen – vi känner inte bara varandra, utan också varandras uppväxt med föräldrar, syskon och intressen – det är starkt, säger Anna A.

Anna och Anna träffades via flaskpost för 50 år sedan och är vänner än i dag.

Privat

Att de vågade gå på djupet och visa sina innersta känslor för varandra har tagit dem till en ny nivå, att gå igenom saker tillsammans stärker gemenskapen.

– Jag är övertygad om att vänner betyder mycket mer än vi tror, vi påverkas av varandras värderingar och personligheten utvecklas. Om jag kommer ihåg rätt finns det forskning som säger att människor med vänner är mindre sjuka, mer glada och lever längre! Ingen aning om det stämmer – men jag är glad, är sällan sjuk och kommer kanske leva längre tack vare en flaskpost från 1970, säger Anna K.

AV: KERSTI HILDING HANSEN

FOTO: SHUTTERSTOCK/TT, PRIVAT

Faktaruta

Anna Klingspor

  • Gör: Entreprenör, egenföretagare och styrelseperson.
  • Ålder: 61 år.
  • Bor: På Kungsholmen i Stockholm.
  • Familj: Tvillingarna Otto och Clara, 24 år, och Philipp, pojkvän.
  • På fritiden: Kappsegling och friluftsliv.

Anna Arborelius

  • Gör: Chefsrekryteringskonsult på Experis.
  • Ålder: 62 år.
  • Familj: Sonen Mille, 28 år.
  • Bor: På Södermalm i Stockholm.
  • På fritiden: Ridning och kultur.

Läs mer:

Tina, 45, skaffade barn på egen hand: "Först var jag jätterädd"

Pia, 52, skolade om sig till polis: ”Det var en helt ny värld”

Emily födde två barn med Downs syndrom: "Extremt ovanligt"