Joe Biden Avril Haines USA 2020.

I början av veckan fick Joe Biden grönt ljus av myndigheten GSA (General Services Administration) för att kicka igång sin övergång till att bli USA:s president. Och ingen rast och ingen ro för kommande presidenten, redan på tisdagen la han fram förslag på vilka som kommer att arbeta honom närmast.

Regeringen (som i Amerika även kallas kabinetten) består av presidenten själv, vicepresidenten och de 15 personer som utses till chefer för de verkställande departementen. Cheferna nomineras av presidenten, och för att godkännas måste de också få grönt ljus av senaten – som nu har republikansk majoritet.

Här är Joe Bidens team

Nu håller Joe Biden på att skapa sitt klimat-, utrikes- och säkerhetspolitiska team inför presidentskapet. Under gårdagen presenterades några av de nominerade till hans kommande regering på en välbevakad pressträff.

– Ett team som redo att leda världen, inte dra sig undan från den, inledde tillträdande president Joe Biden träffen strax innan han presenterade sin och vice president Kamala Harris kabinett.

Som det ser ut nu kommer CIA:s tidigare vicechef – Avril Haines skriva historia, eftersom hon med största sannolikhet kommer bli USA första (!) underrättelsechef om Joe Biden får som han önskar.

Såhär ser Joe Bidens team ut just nu enligt Aftonbladet:

  • Anthony J. Blinken blir utrikesminister
  • Avril D. Haines blir den första kvinnan som leder landets underrättelseverksamhet
  • Jake Sullivan blir nationell säkerhetsrådgivare
  • Alejandro Mayorkas blir den första invandraren, och latinamerikanen att styra inrikesdepartementet – Homeland security – som dels ansvarar för landets migration
  • Linda Thomas-Greenfield, före detta ambassadör i Liberia som också varit USA:s utsände i Pakistan, Kenya, Gambia, Nigeria och Jamaica blir nu FN-ambassadör
  • Före detta utrikesministern John Kerry blir Staternas första sändebud med speciellt fokus på klimatfrågor

LÄS MER:

Kamala Harris beslut med bonusbarnen efter giftermålet

Joe Bidens dotter Ashley tokhyllas efter segerdansen

Joe Biden ny president i USA – så gynnas kvinnor

Utvald läsning

Femina