Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Britts man skilde sig efter 19 år – i ett mejl

14 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografPexels, Facebook.
Britt Pinkowski Tersbøl hade varit gift med sin make i år när hon plötsligt fick ett oväntat besked.
Mannen hon fått tre barn tillsammans med berättar att han vill skiljas – med ett mejl.
– Jag var så stolt över att vi fortfarande var tillsammans efter nästan 20 år, säger hon till danska Femina.
Annons
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässanBrand logo
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan

Danska antropologi-professorn Britt Pinkowski Tersbøl var efter 50 nöjd med sitt liv. Hon och maken hade varit gifta i nästan 20 år, och hade tre fina barn tillsammans – ett tvillingpar på 17 år och en 15-årig son. När hon fick höra om andra par i familjens närhet som skulle skilja sig undrade hon alltid varför de inte kunde arbeta igenom sina problem istället för att gå skilda vägar.

Men en dag vändes Britts liv upp och ner, och hennes kärnfamilj krossades. Hon satt på jobbet på Köpenhamns universitet när hon plötsligt fick ett mejl från maken – där han berättade att han ville skiljas. Hon kunde inte förstå att han ville bryta upp deras familjeliv med ett fint hus, pensionsplaner och ekonomisk trygghet.

Annons

– Första halvåret var det kaos och jag var krossad, säger Britt i en intervju med danska Femina.

Sålde huset och startade nätverk

När hennes man flyttade ut kände hon sig förs handlingsförlamad, för att sedan bli arg istället. Britt tog hjälp av en ekonomisk rådgivare och advokat för att gå vidare i skilsmässans alla praktiska mödor, som husförsäljning.

– Jag var så ledsen. Efter att ha blivit skild var det värsta att bli av med huset. Det var verkligen min livsdröm, men samtidigt gjorde vinsten från försäljningen att vi båda kunde fortsätta med våra liv, säger hon.

Efter att ha sålt det gemensamma hemmet kunde Britt fokusera på att gå vidare, och tog hjälp av både psykologer, podcasts och internetforum med andra kvinnor som råkat ut för samma sak. Samtidigt märkte hon att hon hade det lättare än en del andra kvinnor hon mötte, som saknade hennes skyddsnät. Därför startade hon också ett nätverk för nyskilda kvinnor

– När jag själv var mitt i kaoset kände jag mig trots allt privilegierad, eftersom jag hade så många bra människor som stöttade mig. Det är inte alla som har det. Här kan nätverket bli stödet.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons