För 25 år sedan mördades John Hron

TT/ Jonas Lemberg/ Polisen

Den 16 augusti 1995 var en varm och vacker augustikväll och tonårspojken John Hron befann sig vid Ingetorpssjön i Kode för att tälta med en jämnårig kompis. Samtidigt på andra på sidan sjön hade ett gäng som beskrevs som skinnskallar samlats för att festa.

Det blir en konfrontation och under natten och de tidiga morgontimmarna mot den 17 augusti misshandlades och utsattes John Hron för trakasserier och en utdragen serie av våldshandlingar som slutade med att han kastades i sjön. Samma sjö där han som liten lärde sig att simma hittades John Hron död efter den brutala misshandeln.

***

En 18-årig man grips under dagen som beskrevs som huvudman och drivande vid misshandeln. Hemma hos 18-åringen hittade polisen nazistisk propaganda.

– Jag tror han hette John, sa 18-åringen i inledningen av förhöret och förnekade först allt.

22 september 1995 inleddes rättegången i Göteborgs tingsrätt. Trots uppmaningar från Johns föräldrar och ett upprop bland socialarbetare hölls större delen av förhandlingen bakom stängda dörrar.

John Hron

Den 17 augusti 1995 misshandlades 14 årige John Hron till döds av nazister vid Ingetorpssjön.

GT/TT

När domen avkunnades två veckor senare dömdes den 18-årige huvudmannen för mord och olaga tvång till åtta års fängelse. En 15-årig kille dömdes till fem år för mord. Två ytterligare unga män som lämnade platsen innan mordet, dömdes för grov misshandel till tio månaders fängelse respektive fyra månaders fängelse för att inte ha sa slagit larm.

Åklagaren ville se skärpta straff med motiveringen att det fanns rasistiska eller liknande hatmotiv, men domstolen fann inga belägg för sådana motiv. Däremot skrev hovrätten att attackerna mot John var "utstuderat grymma och förnedrande" och att 18-åringen visat "sådan hänsynslöshet att brottsligheten måste ha ett utomordentligt högt straffvärde".

***

För John Hrons föräldrar blev straffet evigt.

– Naturligtvis hade det varit lättare att leva om man kunde glömma. Men har du blivit farsa en gång, då är du alltid farsa. Du kan inte slippa undan. Att John mördades har påverkat hela mitt liv. De har berövat hela mitt liv. Det är inte bara John, det är barnbarn och hela den biten som tagits ifrån oss, berättade Johns pappa Antonin Hron i en intervju med GT i samband med 20 åriga dödsdagen.

Vi glömmer aldrig John Hron.

Läs mer:

Mammorna blev vänner när deras söner dog: "Vi skrattar och gråter"

Linas ettåriga dotter dog plötsligt – gåta för läkarna

Liv hade precis blivit mamma – sen slogs livet i spillror