Den sjunde april 2017 var en vanlig vårfredag fram till 14.53, när en lastbil vansinneskör på Drottninggatan i centrala Stockholm, för att sedan krascha in i Åhléns city.

Fem personer miste livet i terrorattacken i Stockholm, och många fler skadades och chockades svårt efter dådet.

En av dem som aldrig kom hem igen var 11-åriga Ebba, som bara minuter innan Rakhmat Akilov körde en stulen lastbil på den tätbefolkade gatan hade klivit av en buss för att möta upp sin mamma, Jeanette. Det var fredagen före påsklovet, och Ebba och Jeanette skulle gå på spa.

Ebba och Jeanette hann aldrig mötas upp – 30 sekunder efter att de sagt hej då i telefon på bussen, så var Ebba borta.

I När livet vänder på SVT berättar Jeanette att terrorfärden redan var i full gång när hon och Ebba lade på, men att ingen av dem visste något om det.

– Min mobil stod på 14.56, och då hade den här vansinnesfärden redan startat, men jag hade ingen aning om det här, utan jag sprang ner på gatan där jag hade mitt kontor, och bara märkte att det var fullständigt kaos på Drottninggatan. Närjag kom fram till Drottninggatan var det väldigt mycket blod, jag har aldrig sett så mycket blod i verkligheten någon gång. Folk skrek, det var sirener och en ambulans hade precis kommit dit, säger hon.

Jeanette vill leva – för att terrorn inte ska vinna

Jeanette börjar desperat leta efter sin dotter – men utan resultat. I stället skulle det komma att ta över ett dygn innan hon och Ebbas pappa Stefan fick veta vad som hänt deras enda dotter.

Klockan två på natten efter dådet knackar polisen på dörren, och ber om Ebbas DNA för att kunna fastställa om det är hon de har hittat.

– De ville ta DNA på mig och hennes saker, tandborsten, hårborsten. Det kändes tungt. Fruktansvärt faktiskt. Inte förrän klockan fem på lördagskvällen knackade de på igen, och talade om att det var Ebba, berättar Jeanette i programmet.

Efter att ha förlorat sitt enda barn var det ändå självklart för Jeanette att fortsätta leva – hon ville inte att dotterns mördare skulle få vinna.

– Den största hämnden jag kan ge mot Ebbas mördare är att hitta tillbaka till ett lyckligt liv. Att han inte når mig fast han tagit det absolut bästa jag har i hela världen. Det är den kampen jag för just nu.

När livet vänder sänds söndagar 19.00 på SVT2.

Läs mer:

Ebba Åkerlunds pappa Stefan i "Sommar i P1"

Ebba Åkerlunds mamma: Att sörja tar resten av livet

Stina Wollter om kris och sorg efter terrorattacken