Klockan 03 natten den 7 april 2018, exakt ett år efter terrorattentatet på Drottninggatan, ringer Stefans väckarklocka. Med rosor, stearinljus och ett foto på dottern Ebba Stefansdotter Åkerlund med texten: ”Älskade dotter, saknar dig så! Pappa” beger han sig till attentatsplatsen.

Trots att platsen bara ligger tio minuter från Stefans bostad har han inte förmått sig att gå dit tidigare. Väl på väg är han osäker på hur han ska reagera och känna.

När han kommer fram, vid halv fyra-tiden på morgonen, rör det sig fortfarande människor där. Folk på väg hem från krogen och ordningsvakter vid Åhléns. Men eftersom Stefan helst vill vara ensam vänder han hemåt.

Kvart i fem är han tillbaka och det har börjat ljusna. När Stefan tejpar upp fotografiet på Ebba och de fem rosororna är det helt folktomt.

– Känslorna slet i mig. Att vara på den plats där Ebbas liv tog slut var enormt starkt. Jag kände mig full av sorg och samtidigt på något konstigt sätt nära Ebba. Tankarna snurrade och ilskan vällde över mig i vågor. Efter att ha suttit på huk länge hade jag ont i kroppen. Men om det hade varit svårt att komma dit var det svårare att lämna platsen. Jag försökte gå flera gånger, men när jag hade kommit tjugo meter gick jag tillbaka och satte mig igen. Till slut vandrade jag ändå hemåt.

Bild på Ebba Stefansdotter Åkerlund uppsatt utanför Åhléns på Drottninggatan 2018 på årsdagen av terrorattentatet.

Bilden på Ebba som hennes pappa satt upp på årsdagen av terrordådet på Drottninggatan. Bild: IBL Bildbyrå

Attacken på Drottninggatan

Den 7 april 2017 var 11-åriga Ebba Stefansdotter Åkerlund på väg hem från skolan. Omständigheterna gjorde att hon befann sig på Drottninggatan i centrala Stockholm klockan 14.57 när terrordådet som skulle kosta sju människoliv inträffade.

Klockan 15.34 fick Stefan ett sms från Ebbas mamma som inte kunde få tag på dottern. De bestämde sig för att sammanstråla vid Adolf Fredriks kyrka.

Redan då kunde Stefan bara se två alternativ. Antingen var Ebba skadad eller så var hon död.

Drottninggatan i Stockholm april 2017. En målad polisbil täckt med blommor. Framför står en ambulanssjukvårdare och tittar på polisbilen.

Bild: IBL Bildbyrå

I sitt sommarprogram berättar han om timmarna av ovisshet innan föräldrarna till sist fick beskedet, deras dotter Ebba hade dödats i terrorattentatet. Stefan beskriver det som att meningen med hans liv plötsligt försvann.

– Min lilla värld har bara bestått av Ebba och mig. Mitt sociala liv har varit begränsat, det blir så när man inte går till ett dagligt arbete. Men jag älskade den här strukturen. Jag sa till en vän en månad innan Ebba gick bort att jag aldrig hade varit lyckligare, säger Stefan i ”Sommar i P1”.

Ebbas pappa om framtiden

Stefan beskriver Ebba som en skärpt tjej med hjärtat på det rätt ställe.

– Hennes främsta tillgång var hennes personlighet. Det är svårt att tänka sig att någon skulle ha haft en ljusare framtid, hon gjorde avtryck på alla hon träffade. Varje vecka innan hon åkte till sin mamma gömde hon fem kärlekslappar som jag hade en vecka på mig att hitta. Hela mitt hem är i dag tapetserat med hennes kärleksbrev och teckningar som hon gjort till alla hjärtans dag, fars dag och min födelsedag.

I ”Sommar i P1” pratar Stefan också om sina tankar kring framtiden. Önskan om att än en gång få vara någons pappa, även om det aldrig kommer att gå att ersätta Ebba. En förhoppning om att kunna komma tillbaka till livet, om så bara till 50 procent.

– Ska det vara så här resten av livet? Ända sedan Ebba lärde sig prata har hon bett mig om olika saker varje dag, men nu är det tvärtom. Varje dag när jag sitter vid graven är det jag som ber henne om styrka att klara en dag till i livet.

Ebba Stefansdotter Åkerlunds grav.

Bild: ebbasminnesfond.se

Slutligen vänder han sig direkt till Ebba:

– Ebba, jag tänker på dig varje vaken sekund min älskade dotter. Tills vi ses i himlen kommer mina tårar att ha bildat en sjö. Vi ses som vanligt vid graven i kväll så får du berätta vad du tyckte om programmet, avslutar pappa Stefan sitt sommarprogram.

Ebba Åkerlund stiftelse

Efter Ebbas död grundade Ebbas pappa stiftelsen ”Svenska Hjärtan”. Stiftelsen delar ut stipendiet Ebbas Hjärta till personer ”som genom sin gärning i skola, idrott, föreningsliv eller liknande visar extraordinärt prov på att sprida kärlek, gemenskap och glädje”.

Det första stipendierna delades ut i april 2018.

Även Ebbas mamma, Jeanette Åkerlund, har startat en stiftelse, ”Ebbas Änglar”. Stiftelsen syfte är att ”verka till förmån för barn i Sverige som saknar ekonomiska förutsättningar att utveckla sin talang och sina ambitioner inom främst det idrottsliga eller kulturella området.”

Ebbas pappa Stefans ”Sommar i P1” släpps som podd kl. 07.00 den 10 juli. Programmet sänds också i P1 klockan 13.00.

Läs även:

11-åriga Ebbas mamma: ”Det tar inte ett år att sörja – det tar resten av ditt liv”

Artikeln publicerades först på Hemmets.